Σενέκας έγραψε: 17 Αύγ 2023, 16:20
"Ο καραγκιόζης που ήθελε να γίνει στρατηγός" μετά το Πέτα οχυρώθηκε στο Μεσολόγγι του οποίου την άμυνα οργάνωσε προσωπικά κα κατάφερε να λήξει την πολιορκία επιτυχημένα, αλλά υποθέτω ο Μάρκος που συνέχισε να τον εμπιστεύεται και τον ακολούθησε στο Μεσολόγγι ήταν το ίδιο βλάκας και δεν έκρινε σωστά. Ο Βαρνακιώτης και ο Γώγος που αφού την έκαναν απο το Πέτα, βρέθηκαν στο Μεσολόγγι στην άλλη μεριά, ήταν στρατιωτικές διάνοιες και πατριώτες
Τα ρέστα του έπαιξε στο Μεσολόγγι, δεν είχε άλλη επιλογή μετά το φιάσκο
Δεν ξέρω κατά πόσο συνέβαλλε στην άμυνα, αν ήμουν σουλτάνος θα θεωρούσα Νο1 κίνδυνο των Οθωμανών τον Βρυώνη που ήταν εντελώς ... πολιτικός και δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το πρώτο έτος της αρβανο-ρωμαίικης συμμαχίας και ψώλαρε σε όλη την πολιορκία μιλώντας φιλικά με τους πρώην συναδέλφους του όσο είχε την υπεροχή αντί να επιτεθεί. Τον έχω ικανό να έστειλε ό ιδιος τον κυνηγό του να ενημερώσει γιά την έφοδο της παραμονής των Χριστουγέννων !!
Ο Βαρνακιώτης σχεδόν αναγκάστηκε να αλλάξει στρατόπεδο γιά την ασφάλεια του, καπάκι ήταν και τίποτα άλλο, με μεγάλη ευκολία και προθυμία επέστρεψε στο ελληνικό στρατόπεδο όταν τον έπαιρνε να τον κάνει. Ο Μαυροκορδάτος δεν ήθελε έναν καπετάνιο τόσο μεγάλο στα πόδια του, σχεδίαζε κεντρική εξουσία. τον έστειλε να μιλήσει με τον Βρυώνη, τον άφησε έκθετο και αβοήθητο στην συνέχεια τον κατηγόρησε
Ο Μάρκος ήταν τόσο αγνός όσο ήταν επικίνδυνος στην μάχη, δεν του είχε δώσει κάποια αιτία ο ... πρίγκηπας, είχαν άριστες σχέσεις (δεν του χρέωσε καν την καταστροφή) αλλά την ίδια εποχή με Γέρο και δεν θυμάμαι αν ήταν Οδυσσέας ή ο Καραίσκος υπογράφουν ένα μυστικό σύμφωνο μεταξύ των τριών, να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλο από πιθανή αυθαιρεσία πολιτικών ...

"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".