Η διαφορά μας είναι η εξήςScouser έγραψε: 07 Ιούλ 2023, 08:11Πρώτα από όλα τα βιβλία των Μακκαβαίων είναι συζητήσιμο αν είναι πράγματι αυθεντικά (δεν τα δέχονται όλες οι Εκκλησίες). Αλλά και πέρα από αυτό, περιγράφουν την περίοδο πριν την έλευση του Χριστού. Όλες οι διατάξεις της Αγίας Γραφής μετά την έλευση του Χριστού έχουν σημασία για το ''σωστό'' για ένα χριστιανό σήμερα, στον βαθμό που είναι συμβατές με όσα είπε ο Χριστός. Πχ ο Μωϋσής είχε πει ''οφθαλμόν αντί οφθαλμού'' και αυτό ήταν πράγματι σωστό μέχρι την έλευση του Χριστού. Θα ισχυριζόσουν ότι αυτή είναι και σήμερα μια σωστή χριστιανική στάση ζωής; Γενικώς δεν ξέρω γιατί επιμένεις σε αυτές τις συζητήσεις. Σου έχω πει τη γνώμη μου πολλές φορές: δεν γίνεται να έχει πει ένα πράγμα ο Ιησούς και να μοιυ απαντάς ''κλαϊν, γιατί...''. Έχεις άλλη άποψη, διαφωνούμε, δεν τρέχει τίποτα, πάμε παρακάτω.![]()
Εσύ θεωρείς οτιβη θρησκεία και η πίστη είναι κάτι στατικό και μονοτονικό που εξαντλείται σε ότι είπε ο Χριστός και ότι γράφεται στα Ευαγγελια.
Το θέμα όμως είναι πολύ πιο περίπλοκο. Η θρησκεία δεν είναι μονοδιαστατατη και φυσικά δεν είναι στάσιμη.
Εξελίσσεται. Με μόνο περιορισμό οι οποίες ερμηνείες να μην εξεχουν από τις Γραφές οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στα Ευαγγελια αλλά πιάνουν και τις Πράξεις και τις Επιστολές καθώς και όλα τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.
Αν ήταν έτσι μονολιθικη όπως θες να πιστεύεις, οι Απόστολοι δεν θα έμπαιναν στον κόπο να συγκάλεσουν την Αποστολική Σύνοδο του 49 μ.Χ. που εκκαθάρισε τον Χριστιανισμό από τα ιουδαικα στοιχεια όπως την υποχρεωτική περιτομή και την τήρηση του Μωσαϊκού Νόμου και απλά θα έμεναν στην φράση του Χριστού ότι δεν ήρθε να καταργήσει τον νόμο αλλά να τον συμπληρώσει.
Με αυτή τη λογικη εφόσον ο Χριστός είπε ότι ήρθε να συμπληρώσει τον νόμο και όχι να τον καταργήσει εσυβπρεπει να τηρείς τον Μωσαϊκό νόμο στην ολότελα του.