2. Λέει ο Αχμέτ Νεπρεβίστανης στον Κίτσο Τζαβέλα : Μωρέ κίτζο εγώ σε ηξεύρω Αρβανίτην ωσάν εμένα, εσύ που στον διάβολον τα έμαθες αυτά τα ελληνικά και εγώ δεν τα ηξεύρω ; Σου φαίνεται να είχε τουρκική εθνική συνείδηση ; Δεν χρειάζεται να έχεις κράτος για να διατηρείς εθνοτική ταυτότητα.
]
.....................................................
…
Δεν πέρασε όμως ένας μήνας και ο Κίτσος Τζαβέλας έδειξε το «ελληνικό» του στον επηρμένο Αλβανό, που κατάλαβε ποιος τελικά τρώει τα «ψημένα κάστανα»!
Στις 22 Οκτωβρίου οι πολιορκημένοι Αλβανοί της Λομποτινάς έκαναν προσπάθεια να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό και να διαφύγουν προς την Ναύπακτο . Απέτυχαν παταγωδώς.
Κατά την πορεία τους δέχονται επίθεση των Ελλήνων υπό τους Μακρυγιάννη, Ευαγ.Ιωάννου, Φ.Κορκολιό, Καλαντζογιάννη, Κ.Τζαβέλλα και Φωτομάρα, στην θέση Μυρμηγκιάρια ( ανάμεσα στην Λομποτινά και στην Ανδρίβιστα).
Από τους 800, μόνο 150 σώθηκαν στο φρούριο της Ναυπάκτου. Οι άλλοι σκοτώθηκαν και μόνο 80 αιχμαλωτίστηκαν. Ανάμεσά τους και ο Αχμέτ Νεπρεβίστανης.
Ο Κίτσος διέταξε να τους σφραγίσουν με πυρωμένο σίδερο που είχε την παράσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα. Ο Κασομούλης τον επικρίνει αλλά ταυτόχρονα τον δικαιολογεί:
«Ο Τζαβέλας εκατηγορήθη διά την βάρβαρον ταύτην πράξιν, πλην η περίστασις το συγχωρούσεν, αφού είχαμε να κάμωμεν με βάρβαρον εχθρόν»
Και ο Αχμετ ενοιωσε ετσι που τα βρηκε "αυτα τα ελληνικα" ο Κιτσος. Και δεν εθεσε ξανα την ερωτηση.
Μια πανσπερμια τουρκομουνοδουλων και ισλαμοκαβαλημενων οντας αυτοι οι τουρκαλβανοι... μουσλιμια ηντουσαν μουσλιμια εμειναν τρωγοντας στην μαπα τον καρπο του δεντρου τους.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος
Passager την 21 Ιουν 2023, 12:38, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.