Ντομάτα δεν βάζεις καθόλου στα κλασικά κεφτεδάκια (εκτός κι αν φτιάχνεις ντοματοκεφτέδες). Αυτός είνα ένας "καλός"λόγος να μη δένουν τα υλικά και να σου βγαίνουν στο τέλος, όπως σου βγαίνουν.
Άλλοι λόγοι που δεν πετυχαίνει: δυσαναλογία δόσεων κιμά/ψωμιού (μπαγιάτικο, αφού το έχεις μουσκέψει και στύψει πολύ καλά).
Δεν αφήνεις το λάδι να κάψει αρκετά πριν βάλεις τους κεφτέδες στο τηγάνι. Να καίει το λάδι πρέπει (προσοχή μη καείς κι εσύ βέβαια).
μήπως δεν τα αλευρώνει;
Πήγα να το συμπληρώσω κι αυτό, αλλά νομίζω εννοείται, δεν ξέρω....
Ας προσθέσω οτι οι κεφτέδες, σε αντίθεση με τα μπιφτέκια, πλάθονται στρογγυλοί και όχι πατικωμένοι.
Έτερη διαφορά, ότι περιέχουν απαραιτήτως, σκόρδο.
Αυτό το τελευταίο (το σκόρδο) είναι θέμα γούστου βέβαια, δεν είναι από τα βασικά συστατικά. Για μένα πχ, εντελώς απαραίτητος είναι ο δυόσμος που αρκετοί έχω ακούσει να μην βάζουν. Και ο βασιλικός πάει (ειδικά αν βάλεις σκόρδο)...
Επίσης, το κόλπο να γίνονται και σφιχτά (εννοώ να μην διαλύονται) αλλά και αφράτα είναι είτε λίγη μαγειρική σόδα ή μια ποσότητα ψωμιού να αντικατασταθεί με βρώμη.
Edit: α, και το ψωμί χθεσινό (και πιο πίσω) κατά προτίμηση, έτσι θείο; Μην πας και βάλεις τίποτα ολόφρεσκο σημερινό ψωμάκι.
Πήγα να το συμπληρώσω κι αυτό, αλλά νομίζω εννοείται, δεν ξέρω....
Ας προσθέσω οτι οι κεφτέδες, σε αντίθεση με τα μπιφτέκια, πλάθονται στρογγυλοί και όχι πατικωμένοι.
Έτερη διαφορά, ότι περιέχουν απαραιτήτως, σκόρδο.
Αυτό το τελευταίο (το σκόρδο) είναι θέμα γούστου βέβαια, δεν είναι από τα βασικά συστατικά. Για μένα πχ, εντελώς απαραίτητος είναι ο δυόσμος που αρκετοί έχω ακούσει να μην βάζουν. Και ο βασιλικός πάει (ειδικά αν βάλεις σκόρδο)...
Επίσης, το κόλπο να γίνονται και σφιχτά (εννοώ να μην διαλύονται) αλλά και αφράτα είναι είτε λίγη μαγειρική σόδα ή μια ποσότητα ψωμιού να αντικατασταθεί με βρώμη.
Edit: α, και το ψωμί χθεσινό (και πιο πίσω) κατά προτίμηση, έτσι θείο; Μην πας και βάλεις τίποτα ολόφρεσκο σημερινό ψωμάκι.
Ε ναι, με ψωμί καλύτερα. ΄Οχι με φρυγανιά που προτείνεται από κάποιους.
Τα: δυόσμος, ρίγανη, μια κουταλιά ελαιόλαδο, μαϊντανό, 1 αβγό κλπ εννοούνται.
Επιπροσθέτως 2-3 σταγόνες ξύδι
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος aLiCat την 20 Ιουν 2023, 12:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
aLiCat έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:16
Ντομάτα δεν βάζεις καθόλου στα κλασικά κεφτεδάκια (εκτός κι αν φτιάχνεις ντοματοκεφτέδες). Αυτός είνα ένας "καλός"λόγος να μη δένουν τα υλικά και να σου βγαίνουν στο τέλος, όπως σου βγαίνουν.
Μα..μα... αφού ο Ναύαρχος είπε να βάζω
Μήπως ανήκει σε καμιά ντοματοφράξια;
Άλλοι λόγοι που δεν πετυχαίνει: δυσαναλογία δόσεων κιμά/ψωμιού (μπαγιάτικο, αφού το έχεις μουσκέψει και στύψει πολύ καλά).
Δεν βάζω ψωμί (δεν τρώω ψωμί γενικώς), οπότε βάζω είτε τριμμένη φρυγανιά, είτε τριμμένες νιφάδες βρώμης. Λάθος, ε;
kongrosian έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:19
μήπως δεν τα αλευρώνει;
Τα αλευρώνω.
enterprise-psi έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:20
στην κουζίνα δεν πρέπει να υπάρχει καμία αφίσα Μητσοτάκη
aLiCat έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:16
Ντομάτα δεν βάζεις καθόλου στα κλασικά κεφτεδάκια (εκτός κι αν φτιάχνεις ντοματοκεφτέδες). Αυτός είνα ένας "καλός"λόγος να μη δένουν τα υλικά και να σου βγαίνουν στο τέλος, όπως σου βγαίνουν.
Μα..μα... αφού ο Ναύαρχος είπε να βάζω
Μήπως ανήκει σε καμιά ντοματοφράξια;
Άλλοι λόγοι που δεν πετυχαίνει: δυσαναλογία δόσεων κιμά/ψωμιού (μπαγιάτικο, αφού το έχεις μουσκέψει και στύψει πολύ καλά).
Δεν βάζω ψωμί (δεν τρώω ψωμί γενικώς), οπότε βάζω είτε τριμμένη φρυγανιά, είτε τριμμένες νιφάδες βρώμης. Λάθος, ε;
kongrosian έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:19
μήπως δεν τα αλευρώνει;
Τα αλευρώνω.
enterprise-psi έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:20
στην κουζίνα δεν πρέπει να υπάρχει καμία αφίσα Μητσοτάκη
Το κόκκινο βιβλιαράκι του Μιάου κάνει;
Ώπα, τι έχουμε εδώ θείο; Τον αλευρώνεις τον κεφτέ;
aLiCat έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:16
Ντομάτα δεν βάζεις καθόλου στα κλασικά κεφτεδάκια (εκτός κι αν φτιάχνεις ντοματοκεφτέδες). Αυτός είνα ένας "καλός"λόγος να μη δένουν τα υλικά και να σου βγαίνουν στο τέλος, όπως σου βγαίνουν.
Μα..μα... αφού ο Ναύαρχος είπε να βάζω
Μήπως ανήκει σε καμιά ντοματοφράξια;
Spoiler
Άλλοι λόγοι που δεν πετυχαίνει: δυσαναλογία δόσεων κιμά/ψωμιού (μπαγιάτικο, αφού το έχεις μουσκέψει και στύψει πολύ καλά).
Δεν βάζω ψωμί (δεν τρώω ψωμί γενικώς), οπότε βάζω είτε τριμμένη φρυγανιά, είτε τριμμένες νιφάδες βρώμης. Λάθος, ε;
kongrosian έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:19
μήπως δεν τα αλευρώνει;
Τα αλευρώνω.
enterprise-psi έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:20
στην κουζίνα δεν πρέπει να υπάρχει καμία αφίσα Μητσοτάκη
Το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάου κάνει;
[/spoiler]
Δεν με νοιάζει τι είπε ο Ναύαρχος (ποιος είναι ο... Ναύαρχος; ) Σου λέω την κλασική ελληνική συνταγή που παρέλαβα από τη μαμά και τη γιαγιά μου (εξαιρετικές μαγείρισσες).
Αν θες κάποτε να σου πετύχει κάτι (οτιδήποτε), καλό είναι να δοκιμάζεις να αλλάζεις τρόπους, πριν την απογοήτευση.
aLiCat έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:16
Ντομάτα δεν βάζεις καθόλου στα κλασικά κεφτεδάκια (εκτός κι αν φτιάχνεις ντοματοκεφτέδες). Αυτός είνα ένας "καλός"λόγος να μη δένουν τα υλικά και να σου βγαίνουν στο τέλος, όπως σου βγαίνουν.
Μα..μα... αφού ο Ναύαρχος είπε να βάζω
Μήπως ανήκει σε καμιά ντοματοφράξια;
Άλλοι λόγοι που δεν πετυχαίνει: δυσαναλογία δόσεων κιμά/ψωμιού (μπαγιάτικο, αφού το έχεις μουσκέψει και στύψει πολύ καλά).
Δεν βάζω ψωμί (δεν τρώω ψωμί γενικώς), οπότε βάζω είτε τριμμένη φρυγανιά, είτε τριμμένες νιφάδες βρώμης. Λάθος, ε;
kongrosian έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:19
μήπως δεν τα αλευρώνει;
Τα αλευρώνω.
enterprise-psi έγραψε: 20 Ιουν 2023, 12:20
στην κουζίνα δεν πρέπει να υπάρχει καμία αφίσα Μητσοτάκη
Δεν μπορώ με τίποτα να φτιάξω κεφτεδάκια τηγανητά
Ό,τι και να κάνω, όσο και να ζυμώσω τα υλικά αφού έχω βεβαιωθεί ότι δεν περιέχουν υγρά, όση ώρα κι αν τα αφήσω στο ψυγείο, στο τέλος καταλήγουν, στο τηγάνισμα, σαν άμορφες μάζες είδει αμοιβάδας.
Τι δεν κάνω σωστά;
Δεν βάζεις αρκετή ντομάτα/κρεμμύδι στο μείγμα ή/και τα πατικώνεις πολύ στο πλάσιμο.
Βάζω.
Αν δεν τα πατικώσω αρκετά, δεν θα γίνουν ακόμα πιο χαλαρά;
Πρέπει να τα πλάθεις χαλαρά, ώστε να κρατάνε μέσα αέρα. Ρε μπας και δεν τ' αλευρώνεις προτού τα ρίξεις στο τηγάνι;
edit: Τώρα είδα ότι τ' αλευρώνεις. Να σού πω κάτι, κάνα μεζεδοπωλείο δεν έχεις κοντά στο σπίτι σου, να παραγγέλνεις τους γαμοκεφτέδες;
Σκέψου δηλαδή, να κάνει (επιτέλους!) κεφτέδες που να μην διαλύονται σε νανομόρια κιμά, να τους φτιάξει με σάλτσα ντομάτα και να μην έχει μισό καρβέλι ψωμί για τις βουτιές δίπλα του. Τι διάλο, με νιφάδες βρώμης και κουτάλι θα τους φάει;