Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν πάντα ότι όλοι οι μύθοι έχουν ιστορική βάση
Και στο παρόν νήμα αλλά και σε άλλα εδώ και χρόνια, υποστηρίζω ότι ο μύθος των Δαναών από την Αίγυπτο έχει ως ιστορική βάση την εμπλοκή των Αχαιών στην διένεξη Αιγυπτίων υκσως
Όπως έγραψα και εδώ,έτσι εξηγείται ο μύθος,ο χρυσός,το άρμα που γέμισε ξαφνικά ο μυκηναϊκός κόσμος,οι χρυσές νεκρικές προσωπίδες κτλ
Αυτή η υπόθεση ήταν εντελώς προσωπική,έχω ζητήσει και από άλλους χρήστες μήπως έχουν κάποιο στοιχείο αλλά κανείς δεν μπόρεσε να βοηθήσει
Σήμερα όμως ήρθε ξαφνικά στο γκοογλε ένα άρθρο από αρχαιολόγο,για τον μυκηναϊκό πολιτισμό που με εξέπληξε αφάνταστα
Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω από επίσημα χείλη κάτι που είναι πολύ κοντά στις θέσεις μου
Το άρθρο είναι με χθεσινή ημερομηνία και μιλάει μια αρχαιολόγος για το βιβλίο Μυκήνες του ιδρύματος Λάτση
https://www.notospress.gr/peloponnisos/ ... on-mykinon
Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι ρωμαλέοι ηγεμόνες;» αναρωτιέται στο βιβλίο. «Και πώς απέκτησαν τον υπέρογκο πλούτο που τους επέτρεψε να αποσύρουν από την κυκλοφορία και να πάρουν μαζί τους στο ταξίδι για τον άλλο κόσμο, ανάμεσα σε άλλα τιμαλφή, πάνω από 14 κιλά χρυσού με τη μορφή εκπληκτικών έργων τέχνης, πολλά από τα οποία κατασκευάστηκαν πιθανώς από Μινωίτες τεχνίτες σύμφωνα με βασιλικές παραγγελίες, για να εκφράσουν την ιδεολογία της ανερχόμενης νέας τάξης;
Η φυσιογνωμία τους, που διαφαίνεται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, έχει πολεμικά χαρακτηριστικά, όπως μαρτυρεί ο λαμπρός οπλισμός που βρέθηκε στους τάφους τους.
Γνωρίζουμε όμως πως ήταν ριψοκίνδυνοι ταξιδιώτες, που αναζήτησαν ευγενή και πολύτιμα μέταλλα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Επίσης, για να προωθήσουν τα πλούσια αγαθά που προέρχονταν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως το κρασί, το λάδι και ενδεχομένως τα υφαντά, συνδέθηκαν στενά με τους Μινωίτες.
Αυτοί πάλι γνώριζαν καλά τους θαλασσινούς δρόμους προς την Αίγυπτο και είναι πιθανό να τους οδήγησαν προς το ακμαίο Μέσο Βασίλειο. Ισως εκεί λοιπόν να πλούτισαν οι πρώιμοι Μυκηναίοι, θέτοντας τις πολεμικές τους αρετές στην υπηρεσία της ξενόφερτης στην Αίγυπτο δυναστείας των Υκσώς που κατέλαβε την εξουσία στα μέσα του 17ου αιώνα π.Χ.
Απίστευτο