Beria έγραψε: 22 Ιαν 2023, 13:57
Μπίστης έγραψε: 22 Ιαν 2023, 13:54
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 22 Ιαν 2023, 13:47
κάποιες σκηνοθετικές αστοχίες που οκ ως ένα βαθμό μπορούν να δικαιολογηθούν ίσως από την
ύπαρξη στενών οικονομικών μπάτζετ.
Πιό πολύ από την αφέλεια ...
Ο κινηματογράφος του Ξανθόπουλου έχει καταγωγή τις ινδικές και τις τουρκικές ταινίες και όχι τον δυτικό κινηματογράφο.
Ο οποίος από την πλευρά του έχει καταγωγή τους αφηγητές και τους ασικηδες της Ανατολής.
Οπότε είναι λάθος να προσπαθείς να τον κρίνεις τεχνικά ή σεναριακα με όρους δύσης.
επί τη ευκαιρία του νήματος θέλω να ρωτήσω κάτι τους πιο ειδικούς στα κινηματογραφικά.
λόγω του ότι έχω Cosmote TV που έχει κανάλι αφιερωμένο 100% στον ελληνικό κινηματογράφο, έχω δει αρκετές ταινίες τα τελευταία 3-4 χρόνια που καλύπτουν σχεδόν 80 χρόνια δημιουργίας.
παρατηρώ ότι οι πρώτες ταινίες των δημιουργών που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 40 (!) -σε μια πρώτη σκέψη έρχονται ο Τζαβέλλας και ο Γεωργιάδης- είναι τεχνικά αρτιότατες για την εποχή*, και μάλιστα κατασκευαστικά βάζουν κάτω ή έστω είναι άμεσα συγκρίσιμες με ταινίες αντίστοιχης περιόδου από άλλες πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες.
*το "Οι Γερμανοί Ξανάρχονται", "Πρόσωπα Λησμονημένα", "Ο Μεθύστακας" είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα
αυτό αλλάζει από τα τέλη 50ς - αρχές 60ς, όπου:
1. οι πιο arthouse/σοβαρές κοινωνικές όπως τα "Κόκκινα Φανάρια" ή η "Κάλπικη Λίρα" είναι εμφανώς επηρεασμένες από ιταλικό νεορεαλισμό.
2. το μελόδραμα ακολουθεί συνταγές Μπόλυγουντ
3. οι κωμωδίες (i) εμφανώς αντλούν έμπνευση από Ιταλία, σχολή Τοτό
(ii) είναι φανερό ότι γυρίζονται παράλληλα με τη θεατρική έκδοσή τους, η τεχνοτροπία είναι καθαρά θεατρική και ο σενραιογράφος έχει γράψει το ίδιο σενάριο για σινεμά και θέατρο
και γενικά αρχίζει και βγαίνει μια αισθητική "φτήνια" παρόλη την ύπαρξη εύρωστων στούντιο όπως ο Φίνος.
για την κατασκευαστική δυνατότητα εξαιρετικών ταινιών τη δεκαετία του 40, σε μια πρακτικά διαλυμένη χώρα έχω μια αίσθηση ότι έπαιξε ρόλο η έντονη αμερικάνικη παρουσία στην Ελλάδα από το 46/47 και η αντίστοιχη μεταφορά τεχνολογίας και κεφαλαίων, αλλά δεν έχω βρει κάποια σχετική αναφορά.
Beria και άλλοι πιο ειδικοί, γνώμη;