John Dear έγραψε: 07 Ιαν 2023, 14:08
Ναι αλλά θέλει πολύ ξεχώρισμα το κάθε τι. Πριν την είπες προηγμένη χώρα. Μονή της αυτή η λέξη λέει κάτι; Προηγμένη και καλή για ποιους;
Μεγάλη συζήτηση.
Η πρόοδος για αρχή είναι καλοδεχούμενη καθώς αργά ή γρήγορα διαχέεται και ωφελεί μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Αν ας πούμε βρεθεί ένας νέος τρόπος να γίνονται εγχειρήσεις καρδιάς, πιο αναίμακτος και πιο αποτελεσματικός, σήμερα μπορεί να αφορά μία κλειστή κάστα εκατομμυριούχων και σε 20 χρόνια πολύ πολύ περισσότερους.
Όλους; Δεν ξέρω. Είναι μεγάλη χώρα. Έχουν χαρακτηριστικούς αποκλεισμούς μέχρι και γκέτο, άρα δεν ξέρω αν θα αφορά όλους. Από αυτά που ακούω από τους συγγενείς μου εκεί, διαπιστώνω ότι υπάρχουν ευκαιρίες κοινωνικής ανέλιξης. Μου φαίνεται μάλλον περισσότερες σε σχέση με τη χώρα μας. Ίσως πάλι εδώ δεν έχουμε τόσο μεγάλο άνοιγμα στην ψαλίδα όσο μπορεί να έχουν εκεί. Ίσως εδώ η οικογένεια παίζει και ένα ρόλο μαξιλαριού ασφαλείας. Αν ήταν να γεννηθώ σε οικογένεια πολύ φτωχών, αγράμματων και ανθρώπων που οριακά επιβιώνουν, νομίζω ότι θα προτιμούσα να μου συμβεί στην Ελλάδα. Αν είχα ικανότητες και δυνατό πτυχίο θα ήθελα να δοκιμάσω εκεί.
Σε κάθε περίπτωση αν βγάλεις έξω όλα τα επιτεύγματα του προηγούμενου αιώνα και την έρευνα που συντελέστηκε στο έδαφός τους, νομίζω χάνουμε αρκετά.
Από αυτό που γράφει ο George_V παραπάνω για το σύνταγμά τους, μοιάζει να έχουν αυτοεγκλωβιστεί στο ζήτημα των όπλων. Δεν μπορεί να μην τους περνά από το μυαλό ότι οι Καναδοί δίπλα, ένα εξίσου προηγμένο και δυτικό κράτος, ζουν μάλλον καλύτερα χωρίς να κυκλοφορούν σιδερικά μέσα στα σπίτια.