!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Πόσες είναι οι ελληνικές γλώσσες;

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
sys3x

Re: Πόσες είναι οι ελληνικές γλώσσες;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x »

hellegennes έγραψε: 11 Οκτ 2018, 22:31 Μα, αυτό είναι το νόημα. Αν είναι η ίδια γλώσσα, όλα αυτά, θα έπρεπε να τα καταλαβαίνω χωρίς να έχω εκτεθεί σε άλλες διαλέκτους πλην της μητρικής μου.
Τα όρια αυτά χάνονται εάν μεγαλώσεις σε επαρχία και είσαι εκτεθειμένος σε Βλάχους, Πόντιους κτλ. Μια χαρά μητρική λέγεται κι αυτό.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Τσου, αυτό λέγεται «μαθαίνω ξένες γλώσσες».

Επιπροσθέτως, είμαι Πόντιος και στο χωριό της μάνας μου μιλάνε βόρειο ιδίωμα. Συν τοις άλλοις, κάναμε 10 χρόνια κείμενα στο σχολείο, που ήταν τίγκα στις διαλεκτικές ποικιλίες, συν τα αρχαία. Θεωρητικά θα έπρεπε να καταλαβαίνω σχεδόν τα πάντα, αλλά δεν.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x »

hellegennes έγραψε: 11 Οκτ 2018, 22:51 Τσου, αυτό λέγεται «μαθαίνω ξένες γλώσσες».

Επιπροσθέτως, είμαι Πόντιος και στο χωριό της μάνας μου μιλάνε βόρειο ιδίωμα. Συν τοις άλλοις, κάναμε 10 χρόνια κείμενα στο σχολείο, που ήταν τίγκα στις διαλεκτικές ποικιλίες, συν τα αρχαία. Θεωρητικά θα έπρεπε να καταλαβαίνω σχεδόν τα πάντα, αλλά δεν.
Αν πήγαινες πιο συχνά στο χωριό σου ή αν έμενες εκεί θαρρώ ότι θα γρικούσες καλλίτερα.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.
Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος »

μόνο το μαράκι καταλαβα :oops:
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.
Άβαταρ μέλους
Yochanan
Phorum.gr user: Yochanan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan »

hellegennes έγραψε: 11 Οκτ 2018, 22:51 Επιπροσθέτως, είμαι Πόντιος
:giggle: :giggle: :giggle:

υγ: ωραίο νήμα. Κρητικός δυνατός τον καταλαβα - Πατρίδα γαρ. Κυπραίες μεσες ακρες. Γκρεκανα μετα. Μετά ο Κλασική Περίπτωση Βλάβης και τέλος οι γιαγιάδες που θα μπορούσαν να μιλάνε Ρουμάνικα και θα έκανε 0 διαφορά.
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
Άβαταρ μέλους
blackpaint

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από blackpaint »

αυτες στην πισινα τι ιδιωμα μιλανε;
Άβαταρ μέλους
Yochanan
Phorum.gr user: Yochanan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan »

blackpaint έγραψε: 11 Οκτ 2018, 23:21 αυτες στην πισινα τι ιδιωμα μιλανε;
EΔΝΚ

Ελληνική Δημοκρατία Νοτίας Κύπρου
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
Άβαταρ μέλους
LOUROS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS »

Yochanan έγραψε: 11 Οκτ 2018, 23:25
EΔΝΚ

Ελληνική Δημοκρατία Νοτίας Κύπρου
Απ αυτές δεν κατάλαβα ουτε 30%. Άκουγα μια φορά κατι ξένους στο τρένο και που και που πετάγανε κανα 'ναι', 'οχι' και 'καλα', λέω θα ναι τίποτα λάθρο απο την Μορια. ΕΔΝΚ.
We're on a mission from God 777
fagano3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fagano3 »

Mε βαση την γλωσσολογια κυπριακα,ποντιακα,ελληνικα νοτιου ιταλιας,τσακωνικα ειναι ελληνικες γλωσσες και οχι διαλεκτοι της τυποποιημενης συγχρονης ελληνικης.

Αντιστοιχες περιπτωσεις οπου γλωσσες ονομαζονται διαλεκτοι εχουμε και στα γερμανικα,κινεζικα,ιταλικα κλπ κλπ.

Καλα κανουν και τις ονομαζουν διαλεκτους και οχι γλωσσες για να μην εχουμε τα καραγκιοζιλικια που εχουμε στην Ισπανια οπου τα ντοπιολαμογια εχουν καθιερωσει υποχρεωτικες τις ντοπιολαλιες τους για να μην εχουν συναγωνισμο στο δημοσιο φορ εβερ και να δουλευουν οι υπολοιποι στον ιδιωτικο τομεα.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Η διάκριση θα έπρεπε να μένει αυστηρά επιστημονική και καθόλου πολιτική. Το πρόβλημα είναι ότι ανακατεύεται η πολιτική στην επιστήμη της γλωσσολογίας.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Paralimnitis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Paralimnitis »

Aυτο εντωμεταξυ δεν ειναι τυπικο δειγμα της κυπριακης,οι τυπισσες πετανε απλως γαμωσταυριδια στο μεγαλυτερο μερος της σκηνης, γαμωσταυριδια που κανεις δεν χρησιμοποιει στον λογο του :lol: .Κλασσικη κυπριακη χαζοκωμωδια
Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Phorum.gr user: Νταρνάκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας »

Paralimnitis έγραψε: 16 Οκτ 2018, 19:02 Aυτο εντωμεταξυ δεν ειναι τυπικο δειγμα της κυπριακης,οι τυπισσες πετανε απλως γαμωσταυριδια στο μεγαλυτερο μερος της σκηνης, γαμωσταυριδια που κανεις δεν χρησιμοποιει στον λογο του :lol: .Κλασσικη κυπριακη χαζοκωμωδια
Το κατάλαβα ότι πρόκειται για σκόπιμη επιλογή σπάνιων λέξεων ώστε να είναι ακατάληπτο για τους μη-Κύπριους. Έτσι όμως μπορείς να κατασκευάσεις από κάθε ελληνική διάλεκτο διαλόγους που δεν θα τους καταλαβαίνει κανένας άλλο πέρα απ' τους ομιλητές τους.
Αυτό εδώ δεν είναι κάτι πολύ πιο κοντά στην τυπική κυπριακή;
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello »

fagano3 έγραψε: 14 Οκτ 2018, 13:04Mε βαση την γλωσσολογια κυπριακα,ποντιακα,ελληνικα νοτιου ιταλιας,τσακωνικα ειναι ελληνικες γλωσσες και οχι διαλεκτοι της τυποποιημενης συγχρονης ελληνικης.

Αντιστοιχες περιπτωσεις οπου γλωσσες ονομαζονται διαλεκτοι εχουμε και στα γερμανικα,κινεζικα,ιταλικα κλπ κλπ.
Τα κυπριακά όχι, γιατί οι ίδιοι ομιλητές σε διαφορετικές περιστάσεις μιλούν πολύ πιό στρωτά και επιπλέον, η επίσημη γλώσσα τής Κύπρου είναι η στάνταρντ νεοελληνική, που την μιλούν απλώς με λίγο διαφορετική προφορά. Κάτι ανάλογο παρατηρείται στα Γερμανικά τής Ελβετίας.
1.
hellegennes έγραψε: 13 Οκτ 2022, 21:35Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
Panos07

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panos07 »

Leporello έγραψε: 16 Οκτ 2018, 20:12
fagano3 έγραψε: 14 Οκτ 2018, 13:04Mε βαση την γλωσσολογια κυπριακα,ποντιακα,ελληνικα νοτιου ιταλιας,τσακωνικα ειναι ελληνικες γλωσσες και οχι διαλεκτοι της τυποποιημενης συγχρονης ελληνικης.

Τα κυπριακά όχι, γιατί οι ίδιοι ομιλητές σε διαφορετικές περιστάσεις μιλούν πολύ πιό στρωτά και επιπλέον, η επίσημη γλώσσα τής Κύπρου είναι η στάνταρντ νεοελληνική, που την μιλούν απλώς με λίγο διαφορετική προφορά. Κάτι ανάλογο παρατηρείται στα Γερμανικά τής Ελβετίας.
Πες της Αυστρίας να είσαι καλυμμένος, στην Ελβετία νομίζω έχουν ελαφριές διαφορές και στην ορθογραφία πχ oe αντί ö κτλ.
Άβαταρ μέλους
Πάνας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας »

Ρε Χέλλη σε θέμα για την γλώσσα έβαλες βίνδεο προώθησης εμβολίων της νοβάρτις από το μέγκα;
the end
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”