Λοιπόν! Θα γράψω για μία τελευταία φορά κι’ αυτό επειδή διάβασα το νικ μου στο νήμα πάνω από 20 φορές.
^αυτό από σελίδα της Κύπρου (αν δείτε το .cy), δεν γράφει 3/12 των ΣΟΚΟΛΑΤΩΝ (και των 3ων μαζί), που είναι σωστό, αλλά γράφει 3/4 ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Της ΜΙΑΣ σοκολάτας το κέρατό μου. Αυτό ήταν το πρόβλημα στην εκφώνηση της άσκησης και γι’ αυτό αντιδρούσαμε. (Κοιτάξτε ακόμα και στην λύση της εικόνας, που για να δείξει ότι το 3 : 4 είναι ισοδύναμο με το κλάσμα 3/4, βάζει στο παιχνίδι το 12, που είναι τα ΚΟΜΜΑΤΙΑ των 3 σοκολατών. Ουρανοκατέβατο κι’ αυτό όμως… ποιός το σκέφτηκε… και κυρίως ΓΙΑΤΙ.
Αν έγραφε τα 3/8 της σοκολάτας, η αντίστοιχη άσκηση η δική μας (με τα 8 παιδιά αντί για 4), κανένας δεν θα διαφωνούσε. Και τα 3/24
των σοκολάτων θα ήτανε σωστή απάντηση (αυτή που έγραψα εγώ, και άλλοι, ότι είναι) και τα 3/8
της σοκολάτας (που δεν έχει γραφτεί ποτέ αυτή η απάντηση στο βιβλίο). Γιατί το ότι το κάθε παιδί θα πάρει τα 3/8 από τις 3 σοκολάτες που γράφει η εκφώνηση, είναι ΛΑΘΟΣ, που να χτυπιέστε κάτω. Αν έχεις 8 παιδιά και μου λες ότι από τις 3 σοκολάτες, ο ένας θα πάρει τα 3/8, ε τι θα περισσέψει για τους υπόλοιπους, ώστε να πάρει ο καθένας την ίδια ποσότητα; Μόνο με τα 3/24 βγαίνει η σωστή απάντηση ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΤΕΙ ΔΗΛΑΔΗ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 3 ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΟΛΟ.
3/24 και για τις 3 σοκολάτες, ίση ποσότητα και για τα 8 παιδιά (3/24 επί 8 θα έχουμε 24/24, δηλαδή για όλες τις σοκολάτες).
3/4 των σοκολάτων του πάνω παραδείγματος σημαίνει ότι ο πρώτος θα έπαιρνε μόνος του το 0.75 των σοκολάτων! Οι υπόλοιποι 3 θα είχαν να μοιραστούν το 0.25! Ε δεν είναι ΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ για τον καθένα, εξού και το ΛΑΘΟΣ στην διατύπωση. Αντίστοιχη και για τα 3/8.
Κατά τα άλλα, δεν ξέρω να προσθέτω ομώνυμα κλάσματα, ψώνισα το πτυχίο μου, χρειάζομαι φυλλάδια για εξάσκηση, πετάω ουρανοκατέβατους αριθμούς (πχ το 24), α, και για να μην ξεχνάμε και τα παλιά, αν έβρισκα γκόμενο, δεν θα με ανεχόταν λόγω της γκρίνιας μου. Αν αυτά δεν είναι χολή και προσωπική επίθεση από συντονίστρια κιόλας, δεν ξέρω τι είναι.
Ακόμα και αν σβήσεις το μήνυμα, θα κρατήσω σκρινσοτ.
Α ναι ξέχασα. Ευχαριστώ και τον εθέριαλ, που με χαρακτηρίζει περιπτωσάρα. Τι να κάνουμε. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι σαΐνια και συγκροτημένοι.
Bill Hicks έγραψε: 09 Δεκ 2022, 17:42
δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά σαν να με φαίνεται τα μαθαίνεις τυφλοσούρτη και δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται.
το πρώτο 3 είναι ο συνολικός αριθμός σοκολατών.
το 24 είναι ο συνολικός αριθμός κομματιών που σπάσανε τις τρεις σοκολάτες για να εξηγήσουν στα παιδάκια και σε μπέρδεψε. ξέχνα το, γι'αυτό πήγαμε στα γραμμάρια μπας και καταλάβεις.
συμφωνούμε ότι για να μοιράσεις οτιδήποτε ίσα σε 8 άτομα το διαιρείς με το 8.
είναι επίσης προφανές ότι αν μοιράσεις οτιδήποτε ίσα σε 8 άτομα ο καθένας θα πάρει το 1/8.
δλδ, όπως άλλοι εξήγησαν, χ/8 = 1/8*χ. είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά βοηθάει για να ξεχωρίσεις τις μονάδες.
ας το κάνουμε με τα ίδια νούμερα, αλλά 10Χ για να είναι πιο ρεαλιστικό:
1 σοκολάτα = 80γρ
3 σοκολάτες = 3*80γρ = 240γρ
πόση σοκολάτα θα πάρει κάθε παιδί; 1/8 *240γρ = 30γρ
τι μέρος/κλάσμα τής μίας σοκολάτας είναι τα 30γρ; 30γρ/80γρ = 3
0γρ/8
0γρ = 3/8
τι μέρος/κλάσμα τών τριών σοκολατών είναι τα 30γρ; 30γρ/240γρ = 3
0γρ/24
0γρ = 3/24 = 1/8
τώρα βάλε μονάδα μέτρησης το κομμάτι (κμτ):
1 σοκολάτα = 8κμτ
3 σοκολάτες = 3*8κμτ = 24κμτ
πόση σοκολάτα θα πάρει κάθε παιδί; 1/8 *24κμτ = 3κμτ
τι μέρος/κλάσμα τής μίας σοκολάτας είναι τα 3κμτ; 3κμτ/8κμτ = 3
κμτ/8
κμτ = 3/8
τι μέρος/κλάσμα τών τριών σοκολατών είναι τα 3κμτ; 3κμτ/24κμτ = 3
κμτ/24
κμτ = 3/24 = 1/8
τέλος βάλε μονάδα μέτρησης την σοκολάτα (σοκ):
1 σοκολάτα = 1σοκ
3 σοκολάτες = 3σοκ
πόση σοκολάτα θα πάρει κάθε παιδί; 1/8 *3σοκ = [3/8]σοκ
τι μέρος/κλάσμα τής μίας σοκολάτας είναι τα [3/8]σοκ; [3/8]σοκ/1σοκ = [3/8]
σοκ/1
σοκ = [3/8]/1 = 3/8
τι μέρος/κλάσμα τών τριών σοκολατών είναι τα [3/8]σοκ; [3/8]σοκ/3σοκ = [3/8]
σοκ/3
σοκ = [3/8]/3 = 1/8
συμπέρασμα:
στην ερώτηση «πόση σοκολάτα θα πάρει κάθε παιδί;»:
η απάντηση «κάθε παιδί θα πάρει 3/8 σοκολάτας/τής σοκολάτας» είναι σωστή.
η απάντηση «κάθε παιδί θα πάρει 3/8 από τις σοκολάτες/τών σοκολατών» είναι λάθος.
στην ερώτηση «τι μέρος τών σοκολατών θα πάρει κάθε παιδί;»:
η απάντηση «κάθε παιδί θα πάρει 1/8 από τις σοκολάτες/τών σοκολατών» είναι σωστή.
η απάντηση «κάθε παιδί θα πάρει 3/8 από τις σοκολάτες/τών σοκολατών» είναι λάθος.
κι έτσι περνάμε στην εισαγωγή σε μονάδες μέτρησης και απλοποίηση, καθώς και σημασία αυτών (και γιατί δεν πρέπει να πετάμε νούμερα στον αέρα), που θα σε βοηθήσει όταν με το καλό φτάσετε στο γυμνάσιο.
Η πιο σωστή απάντηση στο νήμα.