neon imposter έγραψε: 19 Οκτ 2022, 11:04
Φτιάχνω, κάθε πρωί σχεδόν, έναν φραπέ. Βάζω δυο κουταλιές του γλυκού Douwe Egberts. Χωρίς ζάχαρη. Θεωρώ αρκετή την ποσότητα.
Εδώ τα χαλάμε.
Ένας είναι ο φραπέ: νες καφέ.
Ωστόσο, ποτέ σχεδόν δεν κατορθώνω να τον διατηρήσω πάνω από μία ώρα. Και ας ρίχνω και νερό.
Τι κάνω λάθος; Χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα καφέ;
Ο φραπέ καταναλώνεται το πολύ μισή ώρα μετά την παρασκευή του.
Είχα ένα γνωστό που έφτιαχνε έναν ...κουβά το πρωΐ, έβαζε μέσα μία κατάψυξη παγάκια και τον κρατούσε μέχρι το βράδι.
Ποτέ δεν κατάλαβα τι έπινε τελικά...
neon imposter έγραψε: 19 Οκτ 2022, 11:04
Φτιάχνω, κάθε πρωί σχεδόν, έναν φραπέ. Βάζω δυο κουταλιές του γλυκού Douwe Egberts. Χωρίς ζάχαρη. Θεωρώ αρκετή την ποσότητα.
Εδώ τα χαλάμε.
Ένας είναι ο φραπέ: νες καφέ.
Ωστόσο, ποτέ σχεδόν δεν κατορθώνω να τον διατηρήσω πάνω από μία ώρα. Και ας ρίχνω και νερό.
Τι κάνω λάθος; Χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα καφέ;
Ο φραπέ καταναλώνεται το πολύ μισή ώρα μετά την παρασκευή του.
Είχα ένα γνωστό που έφτιαχνε έναν ...κουβά το πρωΐ, έβαζε μέσα μία κατάψυξη παγάκια και τον κρατούσε μέχρι το βράδι.
Ποτέ δεν κατάλαβα τι έπινε τελικά...
Ναι ξέρω ότι κάπως τη σπάω τη μεσούλα με αυτόν τον Douwe αλλά τον συνήθισα.
Το ζω και εγώ με έναν επαγγελματία - προχτές πήρε στη 1 έναν φραπέ γεμάτο παγάκια για να τον βάλει στο ψυγείο και να τον πάρει αργότερα στις 3 που έπιανε δουλειά. Ίσως υπάρχει μία κάποια λεπτομερής διαστροφή που κάνει τη δουλειά υποφερτή έτσι.
έχω μια ηλίθια ανάμνηση από κουβέντα σε καφετέρια, αρχές 00ς μάλλον, να λέει κάποια πως στη καφετέρια που δούλευε έφτιαχναν μια τεράστια ποσότητα αφρού φραπε με αβγά ,και κατά απλά έριχναν νερό. από τότε οπότε το σκεφτόμουν μου έρχονταν αναγούλα. άκου αυγά στον καφέ.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.
Πάντως λόγω της ευκολίας παρασκευής του, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να τον διατηρήσεις. Φτιάχνεις ένα φραπέ κάθε δύο ώρες, έστω και ...σφηνάκι, και κάνεις τη δουλειά σου.
Πρόσφατα, έλειπα σε ταξίδι και εκεί που πήγα δεν πουλούσαν φραπέ.
Περιττό να σου πω ότι πήρα ένα κουτάκι νες καφέ, κι έφτιαχνα φραπέ σε ...μπουκαλάκι από νερό (ως σέικερ).
Μιλάμε για μαγεία: καφές που φτιάχνετε και πίνεται όπου να 'ναι κι όπως να 'ναι.
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 19 Οκτ 2022, 11:40
έχω μια ηλίθια ανάμνηση από κουβέντα σε καφετέρια, αρχές 00ς μάλλον, να λέει κάποια πως στη καφετέρια που δούλευε έφτιαχναν μια τεράστια ποσότητα αφρού φραπε με αβγά ,και κατά απλά έριχναν νερό. από τότε οπότε το σκεφτόμουν μου έρχονταν αναγούλα. άκου αυγά στον καφέ.
Η ανωμαλία δεν έχει όρια.
Ο φραπέ είναι κλασική αξία. Δεν χρειάζεται τίποτα πέρα από καφέ, γλυκαντικό και νερό. Πίνεται ως και αχτύπητος.
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 19 Οκτ 2022, 11:40
έχω μια ηλίθια ανάμνηση από κουβέντα σε καφετέρια, αρχές 00ς μάλλον, να λέει κάποια πως στη καφετέρια που δούλευε έφτιαχναν μια τεράστια ποσότητα αφρού φραπε με αβγά ,και κατά απλά έριχναν νερό. από τότε οπότε το σκεφτόμουν μου έρχονταν αναγούλα. άκου αυγά στον καφέ.
stavmanr έγραψε: 19 Οκτ 2022, 11:41
Πάντως λόγω της ευκολίας παρασκευής του, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να τον διατηρήσεις. Φτιάχνεις ένα φραπέ κάθε δύο ώρες, έστω και ...σφηνάκι, και κάνεις τη δουλειά σου.
Πρόσφατα, έλειπα σε ταξίδι και εκεί που πήγα δεν πουλούσαν φραπέ.
Περιττό να σου πω ότι πήρα ένα κουτάκι νες καφέ, κι έφτιαχνα φραπέ σε ...μπουκαλάκι από νερό (ως σέικερ).
Μιλάμε για μαγεία: καφές που φτιάχνετε και πίνεται όπου να 'ναι κι όπως να 'ναι.
Δεν μπορώ μεγάλες δόσεις ήδη γίνομαι κομπρεσέρ με τον πρωινό - αλλά αυτό με το σφηνάκι δεν το είχα σκεφτεί
και δεν έχουμε μιλήσει για τον φραπέ γλασέ. δηλ, φραπές με γάλα και ζάχαρες και μια κουταλιά παγωτό βανίλια μέσα.
το μαστ της ελ παραλίας και ξαπλώστρας, 20 χρόνια πριν.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ....
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ.....
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ....
ΕΙΝΑΙ: ΠΡΟΔΟΤΕΣ
Naranjita έγραψε: 19 Οκτ 2022, 11:50
και δεν έχουμε μιλήσει για τον φραπέ γλασέ. δηλ, φραπές με γάλα και ζάχαρες και μια κουταλιά παγωτό βανίλια μέσα.
το μαστ της ελ παραλίας και ξαπλώστρας, 20 χρόνια πριν.
Naranjita έγραψε: 19 Οκτ 2022, 11:50
και δεν έχουμε μιλήσει για τον φραπέ γλασέ.
Διαστροφή.
Κάθε παραλλαγή του νες καφέ φραπέ αποτελεί διαστροφή.
Εδώ να πούμε ότι ο φραπέ αποτελεί εγγύηση στις καφετέριες. Κάθε φορά που κάποιος από την παρέα παραγγέλνει άλλο τύπο καφέ, διαμαρτύρεται για τη σαντιγί, την υφή, το παγωτό, τη γεύση, τη θερμοκρασία κλπ.
Σπανίως μου τυχαίνει να πιω κακό φραπέ, κι εκείνο εξαιτίας της κακής ποιότητας του καφέ ή της τεράστιας ποσότητας καφέ που έβαλε ένας άσχετος μπαρίστας στο ποτήρι.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 19 Οκτ 2022, 11:55, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Είχε τον ιδανικό σερβιτόρο για να σου σερβίρει σκέτο φραπέ. Ήταν ένας τύπος που έμοιαζε να έχει διαβάσει Εκκλησιαστή πριν φέρει τον καφέ και είχε αποφασίσει πως όλα είναι μάταια. Τότε, δεν καταλαβαίναμε. Όμως ο τύπος πρέπει να είχε βρει το απόλυτο μυστικό - πρέπει να είχε απαλλοτριώσει τη ζάχαρη, οδηγώντας την μέσα στον ίδιο του τον οργανισμό και αφομοιώνοντάς την με τέτοιο τρόπο ώστε είχε οδηγηθεί στο άλλο άκρο, αυτό της αζάχαρης.
Ήταν ο κατάλληλος τύπος πράγματι για να σου μιλήσει για τη ζωή, είχε δει την άβυσσο και είχε γίνει ένα μαζί της
Παλιά τον έφτιαχνα δυνατό, έπινα γουλιά και αραίωνα με νερό και όταν έβγαινα τον έβαζα στο ψυγείο για μετά..
Πλέον προτιμώ να τον κάνω ελαφρύ -κοφτή κουταλιά καφέ- και να πίνω όσους θέλω..
Αν τον πίνεις σκέτο δεν γίνεται να φτιάξεις σαν του Λεντζου. Το μυστικό εκεί ήταν η ζάχαρη, ο μπόλικος καφές και το επαγγελματικό δυνατό μπλέντερ που έδεναν σφιχτά το σύνολο.
Japetus έγραψε: 19 Οκτ 2022, 11:57
Παλιά τον έφτιαχνα δυνατό, έπινα γουλιά και αραίωνα με νερό και όταν έβγαινα τον έβαζα στο ψυγείο για μετά..
Πλέον προτιμώ να τον κάνω ελαφρύ -κοφτή κουταλιά καφέ- και να πίνω όσους θέλω..
Αν τον πίνεις σκέτο δεν γίνεται να φτιάξεις σαν του Λεντζου. Το μυστικό εκεί ήταν η ζάχαρη, ο μπόλικος καφές και το επαγγελματικό δυνατό μπλέντερ που έδεναν σφιχτά το σύνολο.
Κάποια στιγμή θα χτυπήσω κ με αβγό - ίσως αφού δοκιμάσω την εκδοχή με κρέμα γάλακτος που προτείνει ο Volk να προσθέσω κ αβγό