Υπάρχει όμως στα ρεύματα του τέλους του 19ου αιώνα και της αρχής του 20ου μια ξεκάθαρη τάση να παρθούν αποστάσεις από την ρεαλιστική απόδοση των προσώπων, των αντικειμένων και των τοπίων.hellegennes έγραψε: 10 Αύγ 2022, 09:30Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Δεν υπήρξε ένα μοναδικό ρεύμα στην ιστορία της ζωγραφικής και ξαφνικά ξεπήδησαν νέα τον 19ο αιώνα. Κάθε ρεύμα που προέκυψε είναι εξηγήσιμο ιστορικά. Κανένα ρεύμα δεν φαίνεται να προέκυψε ως απόρροια της έλευσης της φωτογραφίας. Ούτε χρονολογικά ταιριάζει κάτι ούτε αιτιολογικά και το κάθε ρεύμα έχει πολύ πιο καλές αιτιολογήσεις ύπαρξης.ST48410 έγραψε: 10 Αύγ 2022, 01:29 Μπορείς να πιστεύεις ότι απλά συνέπεσαν όλα αυτά εκείνη την εποχή και τα συναρμόζουμε εμείς που βλέπουμε μια συγκεκριμένη πορεία στην εξέλιξη των πραγμάτων. Δεκτό. Εγώ απλά θα σου πω ότι οι σπουδαίες αλλαγές δεν γίνονται τυχαία.
Υπάρχουν αρκετά άρθρα για την επιρροή της φωτογραφίας στην ζωγραφική. Επειδή όμως όπως είπα δεν έχω καλή γνώση του χώρου, δεν θέλω να παραθέσω εδώ πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω την ακρίβειά τους. Διαβάζω πχ ότι κάποιες φωτογραφίες του Auguste Autin με ατμοσφαιρικό χαρακτήρα επηρεάζουν τον νεαρό Claude Monet. Ο Monet θεωρείται ο ιδρυτής του Ιμπρεσιονισμού όπου πλέον ο ζωγράφος δεν απεικονίζει αυτό που υπάρχει απέναντί του με την λεπτομέρεια που γνωρίζει ότι έχουν τα τοπία και τα αντικείμενα, αλλά την εντύπωση (impression) που δημιουργείται μια δεδομένη χρονική στιγμή από το φως ή την ομίχλη ή τα χαρακτηριστικά εκείνης της ώρας. Έτσι μπορείς να έχεις και σειρές έργων που απεικονίζουν το ίδιο ακριβώς τοπίο όπως το λούζει το φως διαφορετικές στιγμές της μέρας.
Προσωπικά πιστεύω ότι όποιος ζωγράφος είχε φάει δεκαετίες να τελειοποιήσει τεχνικές, θα πρέπει να έπαθε σοκ όταν πρωτοείδε φωτογραφία. Σκέψου για στιγμή κάτι που σου πήρε χρόνια να το μάθεις ή να το κάνεις και μπορεί να το έχει κάποιος άλλος με σχεδόν μηδενικό κόπο.