!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Κτηνοτροφία

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος

Re: Κτηνοτροφία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος »

Το έγκλημα
Ενα μεγάλο «έγκλημα» στην παραγωγική βάση της χώρας με επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο
SHARE
Το έγκλημα
Νίκος Φιλιππίδης
15.07.2022 | 12:34

Ενα μεγάλο «έγκλημα» στην παραγωγική βάση της χώρας με επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο, συντελείται τους τελευταίους μήνες. Ολόκληρα κοπάδια στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, την Κρήτη και τη Νάξο αποδεκατίζονται καθημερινά τους τελευταίους μήνες, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Κυρίως των ζωοτροφών. Αλλά και των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κτηνοτρόφοι προτιμούν τον δρόμο του σφαγείου για τα ζώα τους, από το να τα βλέπουν υποσιτισμένα, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή. Στη Θεσσαλία οι κτηνοτρόφοι λένε ότι ήδη έχει οδηγηθεί στο σφαγείο το 10% των ζώων γαλακτοπαραγωγής. Στην Κρήτη ξεπερνάει το 20%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κτηνοτροφίας, που είναι η αιγοπροβατοτροφία από το γάλα της οποίας παράγεται ένα από τα εθνικά μας προϊόντα, η φέτα. Αλλά και πολλά τοπικά τυριά. Τα στοιχεία από τα ισοζύγια γάλακτος δείχνουν ότι μέσα σε έναν χρόνο καταγράφτηκε στο γίδινο γάλα μείωση της παραγωγής κατά 15% και στο πρόβειο κατά 7,5%. Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι ένα στα 14 κιλά γάλακτος το έφαγαν οι ακριβές ζωοτροφές.

Στη Νάξο όπου η τοπική γραβιέρα σαρώνει επί χρόνια σε παραγωγή και εξαγωγές, η μείωση φτάνει το 30%, καθώς το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Για να γίνει αντιληπτό το αδιέξοδο, για το εν λόγω τυρί που παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο αποκλειστικά ναξιώτικης παραγωγής, καθώς είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα από άλλη περιοχή. Απλά οι παραγωγοί του θα βλέπουν ό,τι έχτισαν επί χρόνια να γκρεμίζεται.

Το ίδιο πρόβλημα σε μεγαλύτερη κλίμακα αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων της κτηνοτροφίας. Οι τιμές είναι στα ύψη, αλλά αυτό που τις πονάει περισσότερο είναι ότι δεν βρίσκουν επαρκείς ποσότητες.

Οι τιμές του τυριού και του γάλακτος ήδη επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών. Αλλά εξίσου σοβαρό θέμα δημιουργείται με τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κτηνοτροφικών προϊόντων. Η χώρα είναι γνωστό ότι πληρώνει τεράστια ποσά για εισαγωγές ενέργειας, αλλά πολλοί ξεχνούν ότι το έλλειμμα σε κρέας και γάλα που καταβάλουμε κάθε χρόνο ως οικονομία, ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις ζωοτροφές που εισάγουμε και φέτος δεν βρίσκουμε, το έλλειμμα για την ελληνική κτηνοτροφία πλησιάζει το 1,65 δισ. ευρώ. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαιτεί παρέμβαση… χθες, σε δύο επίπεδα. Ενα άμεσο, προκειμένου να βρεθούν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών. Εδώ ίσως να χρειαστούν και αντισυμβατικές λύσεις άλλων εποχών, με κρατικές ή συνεταιριστικές, αλλά σίγουρα μαζικές ίσως και σε διακρατικό επίπεδο αγορές ζωοτροφών, προκειμένου να σταματήσει το «έγκλημα». Σε ένα δεύτερο επίπεδο, απαιτείται η στοχευμένη χορήγηση των επενδυτικών προγραμμάτων στον κλάδο, μόνο σε προς καθετοποιημένες μονάδες. Αυτές δηλαδή που μαζί με τις σταβλισμένες εγκαταστάσεις διαθέτουν και εκτάσεις για την παραγωγής της τροφής για τα ζώα τους.

https://www.ot.gr/2022/07/15/apopseis/to-egklima/
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"
Άβαταρ μέλους
foscilis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis »

taxalata xalasa έγραψε: 24 Ιουν 2022, 17:37 εμενα αμα μου δωσουν τρια ξερονησια να βοσκαν τα ζωντανα, με μαντρι hitec... εφυγα για hitec τσοπανης στα ξερονήσια...

Δεν έχεις αναρωτηθεί γιατί όλοι αυτοί που λέει το άρθρο αγοράζουν τόσο τριφύλλι και κριθάρι ενώ οι περισσότεροι μένουν σε μέρη με εκατονταπλάσια βλάστηση από τα ξερονήσια;
Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος »

Ο παππούς μου σηκωνόταν 3 την νύχτα και ξεκινούσε για την βοσκή και το απόγευμα στις 6 τα άρμεγε. Είναι ζόρικη δουλειά.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa »

Ζενίθεδρος έγραψε: 18 Ιούλ 2022, 02:01 Ο παππούς μου σηκωνόταν 3 την νύχτα και ξεκινούσε για την βοσκή και το απόγευμα στις 6 τα άρμεγε. Είναι ζόρικη δουλειά.
αν βγει ηλεκτρικο πατινι 4x4 να ανεβαινει την πλαγια στα κατσαβραχα και αρμεχτικο ρομποτι για την στανη... τοτε θα παω... :smt005: το ωράριο δεν ενοχλεί...

πρέπει να γίνει high-tec η τσοπανική...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Άβαταρ μέλους
The Age of Aquarius
Phorum.gr user: The Age of Aquarius

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Age of Aquarius »

George_V έγραψε: 24 Ιουν 2022, 14:43 Η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία βιώνει μαύρες μέρες από τη δεκαετία του 80 και μετά...
Έλεος...
Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Phorum.gr user: Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba »

taxalata xalasa έγραψε: 18 Ιούλ 2022, 03:37
Ζενίθεδρος έγραψε: 18 Ιούλ 2022, 02:01 Ο παππούς μου σηκωνόταν 3 την νύχτα και ξεκινούσε για την βοσκή και το απόγευμα στις 6 τα άρμεγε. Είναι ζόρικη δουλειά.
αν βγει ηλεκτρικο πατινι 4x4 να ανεβαινει την πλαγια στα κατσαβραχα και αρμεχτικο ρομποτι για την στανη... τοτε θα παω... :smt005: το ωράριο δεν ενοχλεί...

Εδω σ'εχω
ΓΑΛΗ έγραψε: 09 Φεβ 2021, 16:09 Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Bazoomba έγραψε: 10 Αύγ 2022, 19:20

Εδω σ'εχω
αμα του βαλεις τραγοκουδουνο μπροστα... ειναι για hi tech τσοπανικη τεχνη...
Άβαταρ μέλους
Yochanan
Phorum.gr user: Yochanan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan »

παλια κρητικη μαντιναδα 20ετιας

Ενα γκομπγιούτερ θέλω εγώ, να θέσω στο μιτατο
Ζα να πουλώ στο ιντερνέ το γάλα των προβάτω
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Yochanan έγραψε: 10 Αύγ 2022, 20:34

παλια κρητικη μαντιναδα 20ετιας

Ενα γκομπγιούτερ θέλω εγώ, να θέσω στο μιτατο
Ζα να πουλώ στο ιντερνέ το γάλα των προβάτω
κατσε να βρεθει και το αρμεχτικο ρομποτι και εφυγα για ξερονησι μπροστα στην γκριζα ζωνη να καμω τον τσοπανο και να γραφω στο φορουμ απο την πρωτη γραμμη του κουτελου...
Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ »

.

Στη Νιού Ζέελαντ τάχουν σε νησιά και τα επισκέπτονται με ελικόπτερο 1 φορά το χρόνο γιά σφάξιμο και λούσιμο απεντόμωσης.....

Αλλά εκει τα βοσκάν μόνο για κρέας.....οχι για γάλα..... :102:

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Άβαταρ μέλους
Ληστοσυμμορίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ληστοσυμμορίτης »

δεν επιτρέπεται από την γαμημένη ευρωπαική ένωση αποζημίωση στους κτηνοτρόφους που ρημάχτηκαν τα κοπάδια τους από την πανώλη.
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει

Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οικονομία”