Ας το δούμε λίγο. Έρχεται κάποιος που δεν μιλάει Ελληνικά και θέλει να γράψει ποιήματα στην γλώσσα μας. Τι πρέπει να ξέρει; Του φτάνει να αποστηθίσει αρκετές λέξεις; Όχι. Θα πρέπει να μάθει γραμματική και συντακτικό. Να ξέρει πως συνδέονται και πως λειτουργούν οι λέξεις αυτές μέσα στη γλώσσα, μέσα στο λόγο.hellegennes έγραψε: 10 Ιούλ 2022, 23:47 Εγώ σου λέω ότι δεν συγκρίνεις ίδια πράγματα. Δεν συγκρίνεις τα εκφραστικά μέσα της ποίησης με τα εκφραστικά μέσα της μουσικής, συγκρίνεις τα εκφραστικά μέσα της μουσικής με την γλώσσα της ποίησης, κάνοντας έναν λαθραίο παραλληλισμό, γιατί το ένα αφορά γνώση της φόρμας ενώ το άλλο αφορά δυνατότητα να παρακολουθήσεις το έργο.
Το να μην μπορώ να καταλάβω ένα ποίημα γιατί είναι σε γλώσσα που δεν ξέρω είναι ακριβώς το ίδιο με το να μην μπορώ να ακούσω ένα κομμάτι μουσικής γιατί είμαι κωφός ή να μην μπορώ να δω έναν πίνακα ζωγραφικής γιατί είμαι τυφλός, όχι να μην μπορώ να "αντιληφθώ" την "γλώσσα" που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης.
Εδώ βρίσκεται η ματσακονιά. Έχεις πάρει την κυριολεκτική έννοια της γλώσσας και την παραλληλίζεις με την μεταφορική. That's a big "no no"!
Όσον αφορά το έργο που παράθεσες ή παρόμοια για τα οποία έχουμε διαφωνίες, η διαφωνία μας δεν είναι για το αν μπορεί ο δημιουργός να εκφράσει κάτι αλλά για το αν αυτό που εκφράζει είναι ουσιώδες ή φθηνός εντυπωσιασμός και επίδειξη. Συγκεκριμένα αυτό που έβαλες εδώ θεωρώ ότι έχει νόημα μόνο ως συνοδεία, δηλαδή αν ήταν soundtrack σε κάτι, όπου στόχος είναι να βοηθήσει τον θεατή να μπει στον κόσμο του κυρίως έργου. Από μόνο του είναι απλώς μια σειρά από ήχους, τίποτα παραπάνω.
Ομοίως για να καταλάβεις σε κάποιο βαθμό ένα μουσικό έργο, πρέπει να ξέρεις τους τρόπους με τους οποίους οργανώνονται οι μουσικοί φθόγγοι σε μικρές ενότητες και πως τέτοιες μικρές ενότητες σχηματίζουν μεγαλύτερες ενότητες και μεγαλύτερα μέρη. Αν δεν το ξέρεις αυτό τι να παρακολουθήσεις; Στο τονικό μουσικό σύστημα που είσαι πλήρως εξοικειωμένος όλα αυτά τα αντιλαμβάνεσαι σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Ξέρεις πότε αρχίζει και πότε σταματάει κάτι, πότε δημιουργείται ένταση, πότε παρατείνεται, πότε λύνεται η ένταση και επέρχεται χαλάρωση, πότε η χαλάρωση αυτή είναι μερική και πότε ολοκληρωτική. Πότε κάποια ενότητα οδεύει σε τέλος. Μπορείς να ξεχωρίσεις ενότητες και ας μην ξέρεις την ορολογία. Μπορείς να διακρίνεις απλές επαναλήψεις και επαναλήψεις υλικού που γίνονται παραλλαγμένες. Το συντακτικό της σύνδεσης αυτών των στοιχείων σου είναι πλήρως κατανοητό όπως είναι σε ένα μικρό παιδί που γνωρίζει να μιλά μια γλώσσα ως μητρική πριν πάει σχολείο. Μπορεί να μην ξέρει θεωρητικά τους κανόνες καταλαβαίνει όμως πλήρως που πρέπει να κάνει πχ από τον ενικό στον πληθυντικό.
Στο παράδειγμα του σύγχρονου έργου που παρέθεσα τα πράγματα λειτουργούν τελείως διαφορετικά. Ο τρόπος που οργανώνεται το μουσικό υλικό είναι κάτι που δεν μπορείς να μαντέψεις με την γνώση σου από την τονική μουσική και φυσιολογικά όλα σου φαίνονται ακαταλαβίστικα και τυχαία. Σαν μια αναλογία σου λέω ότι δεν γνωρίζεις το συντακτικό αυτής της γλώσσας, τον τρόπο συνδυασμού των διάφορων δομικών στοιχείων.