Δεκαοχτούρα έγραψε: 17 Ιουν 2022, 17:27
Κι εμείς λέμε Γάλλους και τους αρχαίους κατοίκους εκείνης της περιοχής και τους σημερινούς. Ο Μακρόν αυτοπροσδιορίζεται ως
Γάλλος, δηλαδή ως Κέλτης; Άρα τα εξώνυμα μικρή σημασία έχουν.
Τα εξωνύμια όντως έχουν μικρότερη σημασία. Έλα όμως που τα "Γραικός" και "Έλληνας" τα χρησιμοποιούσαν και οι Βυζαντινοί.
Αν οι Βυζαντινοί απεχθάνονταν, όπως ομολογείς, το "Έλληνας" με τη θρησκευτική έννοια, τότε τι σόι Έλληνες ήταν; Υπάρχει άλλος έθνος στην παγκόσμια ιστορία που να είχε/έχει προβεί σε εννοιολογικό κατακερματισμό του εθνικού του ονόματος, να απεχθάνεται μία από τις έννοιες του, και μάλιστα η αρνητική να επισκιάζει τόσο πολύ τη θετική που να μη θέλουν πια να ονομάζονται με το εθνικό του όνομα παρότι ξέρουν 100% ότι ανήκουν σ' αυτό το έθνος που περιγράφει το όνομα;;;;; Τι βυζαντινή πρωτοτυπία είναι αυτή ρε Ζαποτέκε; Εγώ μεγάλος θαυμαστής των Βυζαντινών δεν είμαι όσο εσύ, αλλά θα τους υπερασπίζομαι όταν πασχίζεις να μας τους περάσεις ως παρανοϊκούς σχιζοφρενείς! Πάντως, πρέπει να είναι ο άλλος πολύ "μειωμένης εθνικής συνείδησης" ή "εθνομηδενιστής" (να χρησιμοποιήσω μια λέξη που μάλλον σου αρέσει!) για να δεχτείς και να αγκαλιάσεις τον εξευτελισμό του εθνικού σου ονόματος, δεν νομίζεις; Πέρα από την πλάκα, το συγκεκριμένο είναι πολύ σοβαρό και δείχνει πολλά για την εθνική τους συνείδηση, οπότε με το να το προσπερνάς λέγοντας "μα είχε θρησκευτική έννοια", δεν ξέρω ποιον κοροϊδεύεις, εμένα ή τον εαυτό σου; Άσε που δεν είχε στεγνά θρησκευτική έννοια. Στην Ελληνική Πατρολογία, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι καθυβριζόμενοι Έλληνες δεν είναι οι....Σίνοι του Μιχαήλ Ψελλού. Δεν είναι απλά οι όπου γής παγανιστές, διότι τις περισσότερες φορές, όπως ξέρεις, υπάρχουν ειρωνείες για τη μάταιη σοφία και τη ρητορική φλυαρία αυτών των κακών Ελλήνων. Ποιοι είχαν ρητορική και φιλοσοφία; Οι Κελτίβηρες, οι Δάκες ή οι Germani του Τάκιτου; Τις περισσότερες φορές λοιπόν η έννοια είναι ξεκάθαρα εθνοθρησκευτική. Αυτοί που καθυβρίζονται είναι αυτοί που εμείς οι Νεοέλληνες θεωρούμε προγόνους μας.
Δεν έχω ψάξει αν άλλος λαός χρησιμοποίησε κάποιο απ' τα εθνωνυμιά του με διπλή έννοια. Αν θυμάμαι καλά το ¨Τούρκος" πρέπει να σήμαινε για τους Οθωμανούς τον
άξεστο , χωριάτη . Αλλά το
Έλληνας είχε κι άλλες σημασίες. Πολιτιστική , πολιτισμική , σήμαινε τον μορφωμένο και στην Σούδα τον "φρόνιμο".
Κι ένας Γότθος ή Πέρσης ονομαζόταν Έλλην θρησκευτικώς . Λέει ο Φιλοστόργιος :
Φραυΐτας, Γότθος μὲν τὸ γένος, Ἕλλην δὲ τὴν δόξαν, πιστὸς δ' οὖν Ῥωμαίοις καὶ τὰ πολέμια κράτιστος. Στον Θεοφύλακτο Σιμοκάττη και στον Ευάγριο εμφανίζεται ο Χοσρόης να λέει :
καὶ ἐπειδὴ ἡ Σειρὲμ Χριστιανή ἐστι κἀγὼ ῞Ελλην (
Καὶ ἐπειδὴ ἡ Σιρὴν Χριστιανή ἐστιν κἀγὼ Ἕλλην ).
Επιστρέφοντας, αν το Έλλην λοιπόν το απεχθανόντουσαν για τη θρησκευτική του έννοια, τότε ο μέσος αγράμματος Βυζαντινός και ο μέσος τουρκοκρατούμενος ρωμιός σίγουρα έμενε μόνο σ' αυτήν την έννοια. Προϋπόθεση για να μάθεις την "καλή πλευρά" του ονόματος Έλλην ήταν να είσαι γραμματιζούμενος, οπότε βράστα! Δεν μου σχολίασες αυτό που λέει ο Ιανός Λάσκαρις. Δεν το θεωρείς σημαντικό; Στην ουσία λέει ό,τι λέει και ο Σπηλάδης που έχει βάλει ο Περτίναξ. Πώς θα εξηγήσουμε το ότι ο Τριπολιτσιώτης αγωνιστής του 1821 και ο Κων/πολίτης ιδρυτής του Ελληνικού Γυμνασίου Ρώμης, άνθρωποι τελείως διαφορετικοί και ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ 400 ΧΡΟΝΩΝ, λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα ότι οι Ρωμιοί δεν ονομαζόντουσαν Έλληνες, μόνο Ρωμιοί, και ότι μισούσαν κι από πάνω το Έλληνες (αυτό το λέει μόνο ο Ιανός, "στυγέουσιν" λέει). Τι συμβαίνει εδώ; Διαβάζαν και οι δύο εθνομηδενιστή Σμερδαλέο ή απλά μεταφέρουν την πραγματικότητα όπως την έζησαν και άρα καλό είναι να τους λάβουμε πολύ σοβαρά υπ'όψιν;
Για το πόσο πολύ μισούσαν το "Έλληνας" μπορείς να το δεις απ' τις παραδόσεις που δημιουργήθηκαν και σήμαινε τον γενναίο. Ή μήπως το παράθεμα από τον Πόντο που βάζω στο τέλος αυτής της ανάρτησης δεν είναι του λαού αλλά το έγραψε κάποιος λόγιος ;
Η επιγραφή με τον Κορίνθιο στα 800μΧ, πέρα από το ότι έχει αρκετά χάσματα, πιο εύκολα στέκει ως απόδειξη για κάτι περίεργα που έλεγε ο Σάθας για την Πελοπόννησο παρά για το ότι όλοι οι Βυζαντινοί κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο είχαν ελληνική εθνική συνείδηση! Το πόσο πολύ εκτιμούσαν το Έλληνας στη μεσοβυζαντινή εποχή το βλέπουμε πχ στο Χρονικόν Σύντομον του Γεώργιου Μοναχού, το οποίο ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το αναφέρεις ανά πέντε σελίδες (έχω διαβάσει όλο το νήμα). Αποδεικνύει τα ακριβώς αντίθετα απ' αυτά που προσπαθείς εσύ να αποδείξεις.
Απ' τον Γεώργιο Μοναχό χρησιμοποιώ συγκεκριμένα χωρία για κάτι που έχω να πω. Εσύ φαντάζομαι θα εστιάζεις στο πόσο ανώτερος ήταν ο Μωυσής από τον Πλάτωνα και πόσο αρχαιότερος.
Δεν είναι μόνο η επιγραφή της Κορίνθου. Έχουμε πολλές μαρτυρίες απ' την Μεσοβυζαντινή Περίοδο που συνδέουν τους Βυζαντινούς με τους Έλληνες/Γραικούς ( Νικήτας Ρεντάκιος , Θεόδωρος Στουδίτης , Πορφυρογέννητος κ.α. ).
Βέβαια ακόμα και σ' αυτήν την παράδοση του "τέτοιοι θα ήμασταν κι εμείς" είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει συνέχεια: Τότες που ζούσαν οι Έλληνες δεν χρειαζόνταν γιοφύρια, γιατί αυτοί πηγούδαν τον Καλαµά σαν που πηδούµε εµείς σήµερα τες αυλακιές στο χωράφι.
Τέτοιοι θα ήµασταν και εµείς, αλλά ανάθεµα στη Μονοβύζα, που µάς κατάντησε σαν που είµαστε σήµερα!
Εμένα η κατάληξη αυτή μου δείχνει θαυμασμό για τους Έλληνες και όχι απέχθεια. Ομοίως στο παρακάτω απ' τον Πόντο :
Δράκοι και δρακοντόπουλα , Ρωμαίικα παλληκάρια
ζωστέστε τά λωρίτσα σουν, κρεμάστε τά σπαθία,
δράκοι και παλληκάρια μου , καί πάρτε τά ρασία,
περάτε ‘ς τά παρχάρια ‘ς τά δύο κρύα πηγάδια,
δράκοι μ’ ακούγω ‘ναν λαλιάν,
Ελλενικόν λαλίαν !
Τόν Ταύρον καί τόν Κάσκαμον λεβέντοι εκατέβαν,
είχαμε
νέους Έλλενους , Ρωμαίικα παλληκάρια,
επήγαμ’ ενταμώθημε ίσα ‘ς τά Πέντε Πέτρας ,
εκεί ηύραμε υόν Αλήν μέ τον Εμίρ εντάμαν.
«Αλή , ντό στέκεις αντικρύ ‘ς
Ελλενικόν κοντάριν !»
Εσκοτώσαμε τόν Εμίρ καό τόν Αλήν επιάσαμ’ .
«Αλή , εσύ κ’ εγνώριζες
τ’ Ελλέγκα παλληκάρια,
Αλή τά τοξοσάιτα ,
τ’ Ελλενικόν το κοντάριν !»