Το "αυθεντικά" είναι θέμα υποκειμενικό.Sid Vicious έγραψε: 30 Μάιος 2022, 16:391. Τα Ουκρανικα και τα Λευκορωσικα ειναι πιο κοντα στα αυθεντικα Ρωσικα απο οτι τα Μοσχοβιτικα.Pogol έγραψε: 30 Μάιος 2022, 16:33Εγώ γουστάρω οι λαοί να μιλούν την ντοπιολαλιά. Μακάρι να μην υπήρχαν νεκρές γλώσσες, και όλα τα έθνη να ενθαρρύνουν την χρήση της γλώσσας τους.Крaсная армия έγραψε: 30 Μάιος 2022, 15:30
Ποτέ στα εδάφη της Λευκορωσίας δεν μιλούσαν τα Λευκορωσικά. Πάντα ήταν δευτερεύουσα γλώσσα, όπως και τα Ουκρανικά στην πρώην Ουκρανία.
Στην Λευκορωσία απλά από τότε που κυβερνά έχει τα Ρωσικά σαν επίσημη πρώτη γλώσσα. Από το 1999 ενωμένη είναι η χώρα με την Ρωσία.
Να πήξεις.
Επίσης στην Λευκορωσία στα σπίτια μιλάνε ρωσικά και μόλις το 20% των εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα μιλάει Λευκορωσικά.
![]()
Αλλά αυτό που γινόταν στην Ουκρανία, μόνο ως ασέβεια και καταπίεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Μιλάω σε επίσημο επίπεδο.
2. Να μην ξεχναμε ομως πως και απο την μερια των Μοσχοβων υπηρξε για πανω απο εναν αιωνα απαγορευση της Ουκρανικης γλωσσας με διωξεις.
Κακώς το έκαναν. Αν και δεν ξέρω τι εννοείς ότι ήταν απαγορευμένα.
Τώρα όμως, η ρωσική γλώσσα, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, ανάμεσα σε δεκάδες λαούς. Είναι μεγάλο εργαλείο. Δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού. Και δεν θα έπρεπε οι Ρώσοι να στοχοποιούνται για όλα τα στραβά της ΕΣΣΔ. ΚΑΙ ταυτόχρονα η Ουκρανοί να ξεχνάνε, ότι έχουν (ή είχαν) την τεράστια έκταση, γιατί η Ρώσοι τους την χάρισαν. Βεσσαραβία, Κριμαία, όλη η Δυτική Ουκρανία και άλλες περιοχές, δεν ήταν Ουκρανικά. Και δεν είχαν την δύναμη, να τις κατακτήσουν. Μονά ζυγά δικά τους, δεν γίνεται.
Έχω ξαναρωτήσει, αλλά κανείς δεν απάντησε. Πιστεύει κανείς, ότι οτιδήποτε βγει από αυτόν τον πόλεμο, θα είναι καλύτερο από την Συμφωνία του Μινσκ; Αυτή που υπέγραψε, ο δημοκρατικά εκλεγμένος, πρόεδρος της Ουκρανίας, με την σύμφωνη γνώμη της Δύσης. Και την οποία ο Ζελένσκι έλεγε ευθαρσώς ότι δεν αποδεχεται;
Τίποτα δεν δικαιολογεί τόσους θανάτους. Αλλά δεν μιλάμε για απλή επίδειξη δύναμης και δεν είναι δαίμονες οι Ρώσοι. Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ οι ίδιοι άνθρωποι με τους Ουκρανούς. Και όχι με την έννοια του "όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι".