sys3x έγραψε: 23 Σεπ 2018, 16:45
paul25 έγραψε: 23 Σεπ 2018, 16:41
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Σεπ 2018, 16:21
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί δικαιολογία και σε κάποιες άλλες είναι ένα άσχετο στοιχείο.
Σε ποιες περιπτώσεις η Βία αποτελεί δικαιολογία; Δεν γνωρίζω καμία σε ατομικό επίπεδο τουλάχιστον. Λέω σε ατομικό επίπεδο γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι σε συλλογικό αλλάζει το πράγμα πχ Εισβολή ΗΠΑ σε τριτοκοσμική χώρα (αλλά αυτό δεν είναι συνήθως αποτέλεσμα θυμού). Αν και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ξεσπάσματος βίας σε συλλογικό επίπεδο από το θυμωμένο λαό, στην ιστορία καταγράφονται με μια αύρα συλλογικής συνενοχής για τα έκτροπα που έγινα κατά το ξέσπασμα αυτό. Παράδειγμα το κλίμα τρομοκρατίας του επαναστατημένου Γαλλικού θυμωμένου και φτωχού λαού πριν τρεις αιώνες περίπου και δεν επικροτούνται.
Μην πας μακριά ρε, άλωση της Τριπολιτσάς.
(:
Χρόνια πολλά.
Μιας και το αναφέρεις, εχθές είχαμε την επέτειο, συνέλαβαν λοιπόν τα μέλη πολιτιστικού συλλόγου που παρουσιάζαν γιορτή γιατί έφεραν οπλισμό, μη δηλωμένο (δεν διευκρινίστηκε αν συνέλαβαν μόνο τους φουστανελάδες ή και αυτούς που ήταν ντυμένοι μωαμεθανοί

).
Δηλαδή το κράτος έκανε το χρέος του απέναντι στην εγκληματικότητα
Καταλαβαίνεις, σαν λογικό παιδί που είσαι τί λέμε δω πέρα.
Για το θέμα της Άλωσης της Τριπολιτσάς, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Εγώ να κάτσω να συζητήσω και για το οτι πνευματικά ούτε ολες οι σφαγές των Επαναστατημένων παίζει να δικαιολογουνται ή να δικαιολογούνται απόλυτα...ούτε είμαι σίγουρη πώς κρίνονται "επάνω" αυτές οι πράξεις ή με τί μπορεί να εξιλεώνονται. Όσο και αναγκαία συνθήκη ή αναπόφευκτη κατάληξη και να είναι εδώ στα γήινα. Αλλά είναι μεγάλη κουβέντα. Και φυσικά τις απαντήσεις ατοφιες είμαι η τελευταία που θα μπορούσα να τις δώσω.
Ηθικά ξερά και σκέτα (δηλαδή σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικής) δεν μπορει να μιλά ΚΑΝΕΝΑΣ για πόσους αιώνες πριν, για έναν λαό που ζούσε στις συνθήκες που ζούσε.
Το ίδιο δεν μπορεί να μιλά κανένας με τέτοια ευκολία για περιστατικά αυτοάμυνας/αυτοδικίας σε μια χώρα που είναι υπο διάλυση, οι πολίτες υποφέρουν να τα βγάλουν πέρα καθημερινά και που καθημερινά, σε συγκεκριμένες περιοχές ιδιαιτέρως, η εγκληματικότητα είναι φαινόμενο καθημερινό. Δεν είμαι υπερ της βίας. ΑΛλά να το παίζεις Ηθική στην κασίδα του άλλου και να βρίσκεις δικαιολογία να πετάς τη σκούφια σου για παράτες, φτερά και κλαψομουνιάσματα είνα ΑΛΗΤΕΙΑ.