!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Πόσο εκτείνεται στο χρόνο η οικογενειακή σας ιστορία;
-
Γιωργης
Re: Πόσο εκτείνεται στο χρόνο η οικογενειακή σας ιστορία;
Α επίσης το επιχείρημα, κάπου στην Ανατόλια σε ένα μπουντρούμι του άλλη πάσα εξακόσια πόδια από το τάφο του μωχαμεντ υπάρχει ένα σεντούκι με αρχείο ονοματεπώνυμων από την Ελλάδα από το 600000000 πχ είναι ψιλο άκυρα.
- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
Καταρχήν τι αναζητάμε, χρονολογίες γέννησης και πιθανόν θανάτου προγόνων και αλυσίδα παιδιων-γονέων. Υπάρχουν τα τοπικά αρχεία γεννήσεων θανάτων γάμων από δήμο (πολλά σώζονται από μετά τα 1900, γιατί τα παλιότερα τα πετουσαν ή καταστρέφονταν) και τοπική μητρόπολη και στρατολογία. Αυτά ή τα βρίσκεις αυτοπροσώπως ή αν είσαι τυχερός τα έχει κάνει ένας συγγενής ή συμπατριώτης πριν από εσένα. Είναι ακριβή στοιχεία.
Μετά είναι τα ΓΑΚ, υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι του 19ου αιωνα έως τις εκλογές του 1843 (ονοματεπώνυμο, ηλικία, επάγγελμα). Παλιότερα υπάρχουν άλλα έγγραφα, απλά μόνο ονόματα και είναι θέμα τύχης να πετύχεις κάποιον. Άλλα διαβάζονται εύκολα σε άλλα βγάζεις τα ματια σου. Πολλές φορές ο βλαξ υπάλληλος απλά αντιγράφει ηλικία από προηγούμενες εκλογές πριν πενταετίας ή κάνει στρογγυλοποίηση και ο ίδιος ο ψηφοφόρος. Επίσης πρέπει να ξέρεις τι ψάχνεις, πχ φάκελος αγωνιστών 1821, φάκελοι με αναφορές χωριου στην διοίκηση, φάκελος απόδοσης κτημάτων σε ακτήμονες κλπ τέτοια. Αυτά έχουν ψηφιοποιηθεί, στο παλιό φορουμ είχα κάνει έναν οδηγό και τα συζητούσαμε εκεί με παραδείγματα. Οπότε αν ξέρεις πέντε πράγματα, ονόματα, τόπους, ιστορίες μπορείς να ανασυνθέσεις ένα οικογενειακό δένδρο μεχρι τέλη 19ου αιώνα.
Στα ΓΑΚ Αθήνα πας και αυτοπροσώπως με άδεια να ζητήσεις να δεις. Κάποια παραδείγματα περιοχή Αρκαδίας από τα ψηφιοποιημένα που τα έχω πρόχειρα:
Εκλογικοί κατάλογοι (χειρόγραφοι): http://arxeiomnimon.gak.gr/search/resou ... 2&id=13485
Εκλογικοί κατάλογοι (δακτυλογραφημένοι την εποχή διεύθυνσης ΓΑΚ από Βλαχογιάννη): http://arxeiomnimon.gak.gr/search/resou ... 2&id=13816
-
Nero
Bitch,please. Ελληνικά τοπικά αρχεία στη Βενετία,τη Νάπολη και την Κων/Πολη υπάρχουν. Τα βενετικά έφυγαν με συμφωνίες που εξασφάλισαν οι Βενετοί από Τούρκους και λοιπούς στους οποίους παρέδωσαν τις σήμερα ελληνικές περιοχές που ήταν αποικίες τους. Ο Θεοτόκης έκανε τεράστιο αγώνα γι να τα βρει και να τα αγοράσει για να έρθουν στην Ελλάδα. Σήμερα στο Ιόνιο πορείς να βρεις μέχρι και τοπογραφικούς χάρτες του 16ου αιώνα. Τ χωρίο σου στη Λαζία που να τα φανταστεί αυτά?Γιωργης έγραψε: 21 Σεπ 2018, 21:10 Α επίσης το επιχείρημα, κάπου στην Ανατόλια σε ένα μπουντρούμι του άλλη πάσα εξακόσια πόδια από το τάφο του μωχαμεντ υπάρχει ένα σεντούκι με αρχείο ονοματεπώνυμων από την Ελλάδα από το 600000000 πχ είναι ψιλο άκυρα.
-
Γιωργης
βαλτε Διαφορά ελληνικά επίθετα από πολιτικούς κτλ δημόσια πρόσωπα και γράψτε προέλευση καταγωγή. Θα έχει ενδιαφέρον.
Πολλά φιλία από την όμορφη λαζια
Πολλά φιλία από την όμορφη λαζια
-
Nero
Υπάρχει ο αρχειομνήμονας για να να πάρει κανείς μια κατεύθυνση πριν πάει στα ίδια τα γακ στα ψάξει. Έχει καταλόγους και δουλεύουν και στην ψηφιοποίηση αλλά η τελευταία προχωράει λίγο αργά λόγω έλλειψης προσωπικού προσωπικού κυρίως
http://arxeiomnimon.gak.gr/
http://arxeiomnimon.gak.gr/
-
Nero
και τα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας που έχουν κρατικά έγγραφα από την εποχή των προσωρινών κυβερνήσεων απο το 21,όλα. Για όποιον ενδιαφέρεται να βρει τα ρουσφέτια στον προ προ πάππο του
http://paligenesia.parliament.gr/
- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
Για την Πελοπόννησο υπάρχει η απογραφή του 1460-1463 ονομαστική αλλα λειψή, εχει δημοσιευθεί: διατριβή του κ. Λιακόπουλου. Αλλά υπάρχουν στα Αρχεία της Αγκυρας και δυο ακέραιες απογραφές απο ~1510 και ~1560. Έχουν δημοσιευθεί τα οικονομικά στοιχεία (στα τουρκικά) αλλά όχι οι κατάλογοι ονομάτων. Κάποτε είχα πιάσει κουβέντα με κάποιους Τούρκους, αλλά θέλει σκανάρισμα το κιτάπι του χωριού που με ενδιαφέρει και μετά κάποιον να μου μεταφέρει την παλαιοοθωμανική γραφή των ονομάτων σε λατινική ή να μου το στείλει να βρω κάποιον οθωμανολόγο στο ΕΚΠΑ. Είχα κάτι κονέ από παλιούς συμφορουμίτες που τα ψάχναμε αυτά, ίσως το ξανακυνηγήσω το θέμα γιατί το είχα παρατήσει πριν χρόνια.Nero έγραψε: 21 Σεπ 2018, 21:03Υπάρχουν σίγουρα οθωμανικά αρχεία αλλά είναι πλέον στην Κων/πολη απο τη Θεσσαλία πχ τα πήραν μαζί τους φεύγοντας το 81,ωστόσο έχχω την εντύπωση ότι βρήκα αναφορά στο όνομα του χωριού μου σε διατριβή πάνω σε τέτοια αρχεία για άσχετο λόγο πίσω στον 17ο αιώναdeCaritaine έγραψε: 21 Σεπ 2018, 20:54Τα τέλη 19ου τα έχει άνετα ένας Παλαιοελλαδίτης που έχει όρεξη να ψαξει στα ΓΑΚ και σε δημοτικά αρχεία, με συνέχεια γραμμής. Υπάρχουν και σποραδικές ονομαστικές οθωμανικές απογραφές έως και 1460 για πιο μερακλήδες που μπορούν να βρουν επώνυμο και τόπο καταγωγής αλλά προφανώς δεν υπάρχει συνέχεια σε αυτές.Γιωργης έγραψε: 21 Σεπ 2018, 20:48 Μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κάποιος Ελλαδίτης. Μαξ, διακόσια χρόνια πίσω και αυτό ελάχιστοι Ελλαδίτες. Στην Ευρώπη μόνο τα ασκλαβωτα γερμανικά φύλλα μπορούν να κοιτάξουν πίσω στους αιώνες και να δουν τους προγόνους τους να τσακίζουν ελληνες γενίτσαρους, Άραβες και Τούρκους.![]()
- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
Εχω βρει πολύ πράγμα σε αυτό. Σε ένα παλιο μπλογκ έχω σχεδόν όλα τα ονόματα των αρχηγών οικογενειών της επαρχίας Τριπολιτσάς (σήμερα Μαντινείας) το 1823Nero έγραψε: 21 Σεπ 2018, 21:28 και τα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας που έχουν κρατικά έγγραφα από την εποχή των προσωρινών κυβερνήσεων απο το 21,όλα. Για όποιον ενδιαφέρεται να βρει τα ρουσφέτια στον προ προ πάππο του![]()
1) http://saouarcadian.blogspot.com/2010/10/1823.html
2) http://saouarcadian.blogspot.com/2010/10/1823-b.html
-
Nero
δυστυχώς η ψηφιοποίηση είναι λίγο πρόχειρη βέβαια και δεν είναι εύκολο να ψάξεις συγκεκριμένα πράγματα εκτός και αν είσαι πολύ τυχερός. Για χάζεμα είναι σίγουρα πολύ καλόdeCaritaine έγραψε: 21 Σεπ 2018, 21:34Εχω βρει πολύ πράγμα σε αυτό. Σε ένα παλιο μπλογκ έχω σχεδόν όλα τα ονόματα των αρχηγών οικογενειών της επαρχίας Τριπολιτσάς (σήμερα Μαντινείας) το 1823Nero έγραψε: 21 Σεπ 2018, 21:28 και τα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας που έχουν κρατικά έγγραφα από την εποχή των προσωρινών κυβερνήσεων απο το 21,όλα. Για όποιον ενδιαφέρεται να βρει τα ρουσφέτια στον προ προ πάππο του![]()
1) http://saouarcadian.blogspot.com/2010/10/1823.html
2) http://saouarcadian.blogspot.com/2010/10/1823-b.html
To 1650, ξεκινησαν πολλοι απο τα συνορα Ρουμανιας - Μολδαβιας μολις μπηκαν στην περιοχη οι Τουρκοι. Απο αυτους 4 αδερφια ηταν οι προγονοι μου. Μολις εφθασαν Ελλαδα ο ενας απο τα αδερφια με την οικογενεια του εγκατασταθηκε στην περιοχη του Αλμυρου, οι αλλοι τρεις συνεχισαν. Εξω απο την Θηβα σε μια συμπλοκη με Αρβανιτες κλεφτες σκοτωθηκε ο ενας απο τους τρεις. Συνεχισαν στην Πελοποννησο και εγκατασταθηκαν στην Αρκαδια εξω απο την Μεγαλοπολη επειδη ηταν μακρια απο Τουρκους και το ορεινο τοπιο τους θυμιζε την πατριδα τους. Το 1790 δυο αδερφια απο τους απογονους των προηγουμενων σκοτωσαν εναν Τουρκο και αναγκαστηκαν απο την Αρκαδια να φυγουν στη Λακωνια οπου και εγκατασταθηκαν εξω απο την Σπαρτη. Αυτη ειναι εν συντομια η ιστορια των προγονων μου απο την πλευρα του πατερα μου. Το επιθετο μου συνανταται ακομα με μικρες γλωσσικες διαφορες στην περιοχη απο οπου ξεκινησαν, και ο μυθος φτανει μεχρι τον θρυλικο ηρωα της περιοχης Βολκαν.
Απο το σοι της γιαγιας μου (της μητερας μου) εχω φτασει περιπου στα ιδια χρονολογικα επιπεδα, απο τη Νομια της Δυτικης Μανης, εφυγαν για να στηριξουν μια Βεντετα στην περιοχη της Λαγιας, μεχρι το 1821 ηταν η πλεον πολυκρεατη οικογενεια (Νικλιανοι) της περιοχης οπου και ηγηθηκαν των Λαγιατων οταν ξεκινησε η επανασταση και κατευθυνθηκαν για να ελευθερωσουν την Μονεμβασια. (Ετσι κατεληξε και η οικογενεια των Ριτσων, απο την Λαγια στην Μονεμβασια).
Αυτα....
Απο το σοι της γιαγιας μου (της μητερας μου) εχω φτασει περιπου στα ιδια χρονολογικα επιπεδα, απο τη Νομια της Δυτικης Μανης, εφυγαν για να στηριξουν μια Βεντετα στην περιοχη της Λαγιας, μεχρι το 1821 ηταν η πλεον πολυκρεατη οικογενεια (Νικλιανοι) της περιοχης οπου και ηγηθηκαν των Λαγιατων οταν ξεκινησε η επανασταση και κατευθυνθηκαν για να ελευθερωσουν την Μονεμβασια. (Ετσι κατεληξε και η οικογενεια των Ριτσων, απο την Λαγια στην Μονεμβασια).
Αυτα....
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."
- Σπύρος
- Phorum.gr user: Σπυρος1
- Επικοινωνία:
Νύσσα;run έγραψε: 21 Σεπ 2018, 21:03 η οικογενεια μου ηταν από την κοινοτητα νιχωρι,ετσι αναφέρεται κι στα τουρικα φορολογικα αρχεια για την ανατολικη στερεα ελλαδα του 1460
υγ γερμανος ιστορικος μελετησε με βαση τα οθωμανικα φορολογικα αρχεια που βρίσκονται στην ΠΟΛΗ τις ελληνικες κοινοτητες της αν στερεας ελλαδας
αφησε μερικα αντίτυπα του βιβλιου του σε ανθρώπους που τον βοηθησαν στην ερευνα,μιας κι καποιοι οικισμοι εχουν εγκαταλειφθει
[/α]
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888
Κάτι πού μέ έκανε στήν αρχή νά γελάσω ..... καί μετά νά κλάσω .....
Ηταν όταν έμαθα ότι υπάρχει σύλλογος κάτι ....... απογόνων Αγωνιστών τού 21 .......
Υποπτα πράγματα .........Πάμε καλά πάντως ......
Καρυτινέ ντέ ..... ότι αρχίζει από ..... ΜΠ....ΤΖ .... ΤΣ.... δέν είναι ξενικό ;;;
.
Ηταν όταν έμαθα ότι υπάρχει σύλλογος κάτι ....... απογόνων Αγωνιστών τού 21 .......
Υποπτα πράγματα .........Πάμε καλά πάντως ......
Καρυτινέ ντέ ..... ότι αρχίζει από ..... ΜΠ....ΤΖ .... ΤΣ.... δέν είναι ξενικό ;;;
.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....
Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία
Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία
Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Εγώ λίγα ξέρω. Το επιθετό μου δεν είναι και συνηθισμένο και δε μπορώ να ταυτιστώ με κάποια συνηθισμένα να ψάξω γύρω από εκεί.Πώς μπορεί κάποιος να κάνει την αρχή αν θέλει να το ψάξει;
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
Ψήφησα 8.1100 βυζαντινή οικογένεια, όμως χρονολογείται, και από πηγές αλλά και προφορικά, διασταυρώνοντας γεγονότα από πάππου προς πάππου, από τον 8ο αιώνα μ.Χ.
Μάλιστα το αστείο είναι ότι στο πρώτο ποστ στην επεξήγηση που έχει κάνει ο συπχορουμιτής αναφέρεται το αρχικό επίθετο
. Στην ουσία Κρητικοί από βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια που έφερε ο αυτοκράτορας Φωκάς με την ανακατάληψη του νησιού το 961 από τους ξεφτίλες τους Σαρακηνούς. Μετά επειδή οι Ενετοί τα Σφακιά δεν μπόρεσαν πότε να τα υποτάξουν, όπως και οι Τούρκοι, και θεωρούσαν πως κάναμε "κακές πράξεις" επειδή σαμποτάραμε και άλλες περιοχές μπας και φύγουν (ψάξτε την επανάσταση του Αγίου Τίτου https://en.wikipedia.org/wiki/Revolt_of_Saint_Titus ) , το άλλαξαν λιγάκι για να έρθουν οι Τούρκοι και να βάλουν την κατάληξη. Είναι ωραίο, γιατί άμα ξέρεις την ιστορία βλέπεις πως κάθε αλλαγή κατακτητή άφηνε κάποιο σημάδι ,σαν χαρακιά για να θυμίζει το τότε, πάνω στο επίθετο)
Έχω κάτσει και έκανα ένα μεγάλο βιβλιαράκι με ότι πληροφορία έχει υπάρξει για να σταματήσει το προφορικό και να υπάρχει και κάτι γραπτό και έχει βγει αρκετά δυνατό, κληρονομία για τους επόμενους. Τυχερός ίσως, που το χω από πατέρα και δεν χάθηκε στην πορεία.
Από την άλλη πλευρά μάνα, Μικρασιάτες Ίωνες βαρύ φορτίο πλήρωναν σε κάθε επανάσταση θα ψήφιζα αν είναι στο 3. λόγω Ορλοφικών.. όπου είναι ότι πιο γνωστό και διασταυρωμένο ξέρω, αν και πρέπει να έχουν πολύ βαρύ φορτίο
και να είναι ίσως από αυτούς που είχαν ριζώσει χιλιετίες σε εκείνο το χώμα μέχρι να τους διώξουν αλλά.. Καλό πράγμα να ξέρεις από που κρατά η σκούφια σου θυμάμαι όταν είχα φτιάξει εκείνο το βιβλιαράκι είχε πολύ χαβαλέ. Το θέμα είναι ότι με μια γενιά ανοίγουν πολλοί τα επίθετα δηλαδή άμα βάλεις γιαγιάδων και από εκεί κι ύστερα και παρακάτω αναπτύσσεται το πράγμα συνεχώς με διπλασιασμούς. Το έφτασα σε ένα σημείο πιστεύω στο βιβλίο οπού δύσκολα θα βρεθεί κάτι να συμπληρωθεί από κανάν επόμενο.
Μάλιστα το αστείο είναι ότι στο πρώτο ποστ στην επεξήγηση που έχει κάνει ο συπχορουμιτής αναφέρεται το αρχικό επίθετο
Έχω κάτσει και έκανα ένα μεγάλο βιβλιαράκι με ότι πληροφορία έχει υπάρξει για να σταματήσει το προφορικό και να υπάρχει και κάτι γραπτό και έχει βγει αρκετά δυνατό, κληρονομία για τους επόμενους. Τυχερός ίσως, που το χω από πατέρα και δεν χάθηκε στην πορεία.
Από την άλλη πλευρά μάνα, Μικρασιάτες Ίωνες βαρύ φορτίο πλήρωναν σε κάθε επανάσταση θα ψήφιζα αν είναι στο 3. λόγω Ορλοφικών.. όπου είναι ότι πιο γνωστό και διασταυρωμένο ξέρω, αν και πρέπει να έχουν πολύ βαρύ φορτίο
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος xCandia την 22 Σεπ 2018, 01:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
που βρισκεται??Σπύρος έγραψε: 21 Σεπ 2018, 22:03Νύσσα;run έγραψε: 21 Σεπ 2018, 21:03 η οικογενεια μου ηταν από την κοινοτητα νιχωρι,ετσι αναφέρεται κι στα τουρικα φορολογικα αρχεια για την ανατολικη στερεα ελλαδα του 1460
υγ γερμανος ιστορικος μελετησε με βαση τα οθωμανικα φορολογικα αρχεια που βρίσκονται στην ΠΟΛΗ τις ελληνικες κοινοτητες της αν στερεας ελλαδας
αφησε μερικα αντίτυπα του βιβλιου του σε ανθρώπους που τον βοηθησαν στην ερευνα,μιας κι καποιοι οικισμοι εχουν εγκαταλειφθει
αθάνατος καραίσκος" ρωτηκσα τον μπουτζον μου πασά και μουπε να μη σε προσκυνησω"
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 17 Απαντήσεις
- 479 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από λαθρολάγνο κουρκουμπίνι
-
- 9 Απαντήσεις