!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Karlheinz Stockhausen

Νέες κυκλοφορίες, προτάσεις για νέα ακούσματα, κριτικές
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στα νήματα της ενότητας που βάζετε μουσικά βίντεο, παρακαλούμε να περιοριστείτε σε 1 ή το πολύ 2 βίντεο ανά ποστ, για να μην υπερφορτώνονται οι browsers.
Άβαταρ μέλους
ST48410

Re: Karlheinz Stockhausen

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 »

sharp έγραψε: 05 Μαρ 2022, 13:11 Αυτός όντως λέει περισσότερα (εννοείται ότι πάντα μιλάει το μυαλό και όχι η καρδιά)
Τι στ' αλήθεια μπορεί να σημαίνει αυτό για το μυαλό; Διακρίνεις ευφυέστερες συλλήψεις στα έργα του Penderecki; Σε ποια και τι ακριβώς;

Δεν λέω ότι ήταν κακός. Μου αρέσουν πολύ τα έργα του πριν να το γυρίσει. Αλλά κι αυτά που θα μπουν για Stockhausen των επόμενων δεκαετιών δεν είναι για πέταμα. Άνοιξαν δρόμους και έδωσαν ιδέες για πολλά πράγματα. Τελική αποτίμηση είναι ίσως λίγο πρόωρο να γίνει. Ωστόσο αν έλειπε ένας από τους δύο νομίζω ότι μάλλον χωρίς το Γερμανό θα ήμασταν πολύ φτωχότεροι.

Τέλος πάντων. Δεν επιμένω. Δεν χρειάζεται ούτε γίνεται να αρέσουν όλα σε όλους. Το νήμα φιλοδοξεί να δώσει μια ιδέα και στους φίλους που δεν ακούν τέτοια μουσική για έναν κόσμο διαφορετικό που μπορεί να αγνοούν.
sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp »

ST48410 έγραψε: 05 Μαρ 2022, 13:28
sharp έγραψε: 05 Μαρ 2022, 13:11 Αυτός όντως λέει περισσότερα (εννοείται ότι πάντα μιλάει το μυαλό και όχι η καρδιά)
Τι στ' αλήθεια μπορεί να σημαίνει αυτό για το μυαλό; Διακρίνεις ευφυέστερες συλλήψεις στα έργα του Penderecki; Σε ποια και τι ακριβώς;

Δεν λέω ότι ήταν κακός. Μου αρέσουν πολύ τα έργα του πριν να το γυρίσει. Αλλά κι αυτά που θα μπουν για Stockhausen των επόμενων δεκαετιών δεν είναι για πέταμα. Άνοιξαν δρόμους και έδωσαν ιδέες για πολλά πράγματα. Τελική αποτίμηση είναι ίσως λίγο πρόωρο να γίνει. Ωστόσο αν έλειπε ένας από τους δύο νομίζω ότι μάλλον χωρίς το Γερμανό θα ήμασταν πολύ φτωχότεροι.

Τέλος πάντων. Δεν επιμένω. Δεν χρειάζεται ούτε γίνεται να αρέσουν όλα σε όλους. Το νήμα φιλοδοξεί να δώσει μια ιδέα και στους φίλους που δεν ακούν τέτοια μουσική για έναν κόσμο διαφορετικό που μπορεί να αγνοούν.
Είναι αρκετά διαφορετικοί για να συγκριθούν, πιστεύω. Για τον Στοκχ. έχω και προσωπική εικόνα, όχι από τον ίδιον αλλά από μαθητές του.
Άβαταρ μέλους
ST48410

sharp έγραψε: 05 Μαρ 2022, 13:30 Για τον Στοκχ. έχω και προσωπική εικόνα, όχι από τον ίδιον αλλά από μαθητές του.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αν δεν βαριέσαι και θέλεις, γράψε κάτι.
sharp

ST48410 έγραψε: 05 Μαρ 2022, 13:32
sharp έγραψε: 05 Μαρ 2022, 13:30 Για τον Στοκχ. έχω και προσωπική εικόνα, όχι από τον ίδιον αλλά από μαθητές του.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αν δεν βαριέσαι και θέλεις, γράψε κάτι.
Αυτό που θυμάμαι είναι ότι δεν έχει καθόλου αυτί (το έλεγε ο ίδιος) και ότι ο εκδότης του τού τηλεφωνούσε για να του πει ότι τα χειρόγραφα είναι κακογραμμένα και δεν ξέρει τι νότες να βάλει. Η απάντηση του ήταν "και οι λάθος νότες είναι σωστές" :lol:
Άβαταρ μέλους
ST48410

sharp έγραψε: 05 Μαρ 2022, 13:39 Αυτό που θυμάμαι είναι ότι δεν έχει καθόλου αυτί (το έλεγε ο ίδιος) και ότι ο εκδότης του τού τηλεφωνούσε για να του πει ότι τα χειρόγραφα είναι κακογραμμένα και δεν ξέρει τι νότες να βάλει. Η απάντηση του ήταν "και οι λάθος νότες είναι σωστές" :lol:
Για την μουσική που έγραψε το να έχει απόλυτο αυτί ή πολύ καλό σχετικό αυτί, ίσως δεν ήταν και τόσο απαραίτητο. Παρήγορο πάντως. Αν ένας άνθρωπος χωρίς καλό αυτί μπόρεσε να κάνει όλα αυτά...

Πολλά από αυτά που γράφει είναι οργάνωση διαδικασιών, παρά σύνθεση μελωδιών. Σε αυτό το πλαίσιο σε μια ηχητική επιφάνεια, το να είναι μία νότα διαφορετική εδώ ή εκεί έχει μικρή σημασία στο ηχητικό αποτέλεσμα. Πιο πολύ μετράει το εύρος, η πυκνότητα και η εσωτερική κίνηση των φθόγγων της επιφάνειας.
Το λέω αυτό γιατί κάποιος που διαβάζει αυτό που λες θα νομίζει ότι έχεις να κάνεις με αδιάφορο και τσαπατσούλη και οι άνθρωποι αυτοί μάλλον δεν είναι έτσι.
Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x »

sharp έγραψε: 05 Μαρ 2022, 13:03
ST48410 έγραψε: 05 Μαρ 2022, 12:56
sharp έγραψε: 05 Μαρ 2022, 12:34 Θα απέχω επιδεικτικά.
Νομίζεις. :)

Μου έχεις πει ότι δεν σου αρέσει αλλά αφορά το σύνολο του έργου του; Το choral από πάνω σου φαίνεται ενοχλητικό;
Όχι αλλά δεν μού φαίνεται κάτι σπουδαίο. Γενικώς δεν είναι η μουσική που θα βάλω για απόλαυση, ούτε καν ο Μπεργκ που είναι ο πιο "ευκολομάσητος". Και πλέον κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει άλλος λόγος να ακούς μουσική. Έχω φλερτάρει στο παρελθόν με την θέση ότι την μουσική πρέπει να την καταλάβεις, την κατάλαβα αλλά δεν μού άφησε τίποτε ως προς το ακουστικό. Να ερωτευθείς με το μυαλό δεν γίνεται όταν λείπει ο ενθουσιασμός.
Δεν σου κάνει κούκου με Μπεργκ;;;!
Αυτό δεν το περίμενα από εσένα, νοτ τρόλλινγκ ατ ολ.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.
Άβαταρ μέλους
sys3x

ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ έγραψε: 05 Μαρ 2022, 11:42
sys3x έγραψε: 05 Μαρ 2022, 11:16
ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ έγραψε: 05 Μαρ 2022, 11:11 Subscribed! :smt023
Ανώμαλε.
Αλλοι ακουνε Μακη Δημακη ρε συ. Εγω ειμαι ο ανωμαλος?
Ναι.
Και τι είναι πάλι αυτό το Μάκη Δημά α, άστο, άστο καλλίτερα δεν θέλω να μάθω.

.
Άβαταρ μέλους
Μπίστης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης »

Όταν οι ροκάδες Πίνγκ Φλόι βάνουν ελικόφτερα στο Γουόλ στάζει η μούνα σας έ ;

Αλλά αν το είχε σκεφτει πρωτύτερο ο κάπελμάιστερ Στόκος σε κουαρτέτο πρωτοπορίας, κλάιν :011:
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Άβαταρ μέλους
sys3x

Μπίστης έγραψε: 05 Μαρ 2022, 15:30 Όταν οι ροκάδες Πίνγκ Φλόι βάνουν ελικόφτερα στο Γουόλ στάζει η μούνα σας έ ;

Αλλά αν το είχε σκεφτει πρωτύτερο ο κάπελμάιστερ Στόκος σε κουαρτέτο πρωτοπορίας, κλάιν :011:
Έχομε και ημείς τις κόκκινες γραμμές μας Μπι, πώς να το κάνομε.

.
Άβαταρ μέλους
sys3x

ST48410 έγραψε: 05 Μαρ 2022, 13:28

Και θα συνεχίσουν να αγνοούν να είσαι σίγουρος, πάλι εμείς θα μπαίνουμε στο νήμα και θα σπαζόμαστε.

.
Άβαταρ μέλους
ST48410

sys3x έγραψε: 05 Μαρ 2022, 15:34 Και θα συνεχίσουν να αγνοούν να είσαι σίγουρος, πάλι εμείς θα μπαίνουμε στο νήμα και θα σπαζόμαστε.
Τα γραπτά μένουν, ελπίζω. Όποιος θέλει, όποτε θέλει, μπαίνει και ακούει 1-2 πράγματα μια που δεν φρόντισε το σχολείο, στα χρόνια μου τουλάχιστον.
Δεν πειράζει αν δεν του αρέσουν. Ας ξέρει πως υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από τα πολυδιαφημιζόμενα εμπορικά. Καλό είναι.
Άβαταρ μέλους
ST48410

Θα φτάσουμε και στα ελικόπτερα, τα οποία φαντάζομαι, γιατί δεν ξέρω πολλά, θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την τεχνική πλευρά στο θέμα του συγχρονισμού των εκτελεστών και της ηχοληψίας σε θορυβώδες περιβάλλον.
Άβαταρ μέλους
ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ »

sys3x έγραψε: 05 Μαρ 2022, 15:24
sys3x έγραψε: 05 Μαρ 2022, 11:16

Ανώμαλε.
Ναι.
Μάκης Δημάκης. Παραμύθι του Τριβιζά.
sharp

ST48410 έγραψε: 05 Μαρ 2022, 15:49
Κάτι γενικό κατ' αρχάς. Το ερώτημα είναι τι είναι μουσική και εκεί κανείς δεν μπορεί να δώσει τον ορισμό.

Όταν ο Μπετόβεν χρησιμοποιύσε συγχ. με 9η δεν το έκανε για να πρωτοτυπήσει, αλλά γιατί του άρεσε. Δεν άρεσε στον Μότσαρτ, δεν το σκέφτηκε ή πιθανότατα δεν είχε το ίδιο όργανο και του ακουγόταν άσχημα. Έτσι δεν την χρησιμοποίησε.

Ο Σαινμπεργκ όμως, όταν θέσπισε (πώς να το πεις καλύτερα...) το 12φθογγο το έκανε με το εξής σκεπτικό: θα γράψουμε κάτι που θα ακούγεται αντίθετο από τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Η συμφωνία είναι πλέον διαφωνία και ανάποδα. Δεν μάς ενδιαφέρει το άκουσμα, από την στιγμή που ισχύουν οι κανόνες, το αποτέλεσμα είναι σωστό.

Στο 12φθ. δεν έχει τόσο σημασία ότι βάζεις τις 12 νότες σε σειρά, αλλά ότι ηχούν διάφωνα. Απαγορευμένα είναι τα σύμφωνα διαστήματα. Ακόμη και αν λείψουν 2, 3 νότες κανείς δεν θα ενοχληθεί φτάνει να μην έχεις σύμφωνες συνηχήσεις.

Το δόγμα της διαφωνίας ακολουθεί όλα τα επόμενα είδη (με κάποιες εξαιρέσεις, μίνιμαλ κ.α.) και από μόνο του είναι διαστροφικό, γιατί δεν έχει καμμία σχέση με μουσική. Ακόμη και αν δεν έχουμε τον ορισμό της, ξέρουμε πως ό,τι ηχεί δεν είναι μουσική. Φυσικά το περάσαμε και αυτό, αλλά πόσο ενδιαφέρον έχει να βάζεις 15 ραδιόφωνα να ηχούν (Cage νομίζω) κάθε λίγο και λιγάκι;

Μετά τον Σαίνμπεργκ πέρασαν πάρα πολλοί προικισμένοι μουσικοί, που κατά την γνώμη μου αναγκάστηκαν να γράφουν έργα καταδικασμένα στην αφάνεια. Ακόμη και αν οι περισσότεροι σήμερα ακούν αηδίες, υπάρχουν κάποιοι λίγοι που ακούν Κουρτ Βάιλ. Ποιος όμως ακούει σήμερα Μαντέρνα ή Νταλλαπίκολα;

Ακόμη και ο Στραβίνσκυ έκανε σύνθεση σε σειρά, αλλά είπε ότι ήμουν αναγκασμένος ως συνθέτης να επιβιώσω. Τα κομμάτια αυτά είναι ευτυχώς πολύ πιο μουσική από άλλων, αλλά κατηγορήθηκε για αυτό.

Αυτά ήθελα να τα γράψω στο άλλο για τον Ξενάκη, δεν πειράζει τα άκουσε ο Στοκχάουζεν. Καλύτερα :lol:
Άβαταρ μέλους
sys3x

ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ έγραψε: 05 Μαρ 2022, 16:33
sys3x έγραψε: 05 Μαρ 2022, 15:24

Ναι.
Μάκης Δημάκης. Παραμύθι του Τριβιζά.
Έλα άστα αυτά σε μένα, μυρίζει από χιλιόμετρα παγίδα, δεν πρόκειται να κάνω αναζήτηση, δίνω 90% πιθανότητες να είναι κανένας πανηγυρτζής (από το όνομά), δεν την πατάω.
Ο άλλος ο τρελός μπορεί να με έπεισε να πατήσω πλέη χτε αλλά ήξερα πολύ καλά τι με περίμενε.
Έχε χάρη που σας έχω αδυναμία, κ*λ*παιδα.

.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μουσική”