Για όποιο λόγο και να έγιναν οι εδαφικές εύνοιες, η αλήθεια είναι ότι η Ουκρανία επί ΕΣΣΔ απέκτησε εδάφη στα οποία επί 300 χρόνια, ενώ ζούσαν Ουκρανοί και ήταν πλειοψηφία (Αν. Γαλικία, Βολυνία κλπ), ποτέ δεν είχαν συνενωθεί με την "παλιά" Ουκρανία. Το ότι η Ουκρανία σήμερα έχει δυτικά σύνορα στον ποταμό Μπουγκ και όχι στον Ζμπρουχ, είναι λόγω του Στάλιν. Αλλιώς όλοι οι σημερινοί κάτοικοι της Δ. Ουκρανίας θα ήταν εκπολωνισμένοι και εκρουμανισμένοι.Golden Age έγραψε: 11 Σεπ 2018, 23:08Η ΕΣΣΔ, όντως είχε ευνοήσει εδαφικά την Ουκρανία. Αλλά (με εξαίρεση τον Χρουτσώφ), οι δύο προηγούμενες εδαφικές εύνοιες απο Λένιν και Στάλιν είχανε γίνει για να κρατήσουν τους Ουκρανούς στην ΕΣΣΔ. Ο Λένιν μάλιστα αρχικά είχε αναγκαστεί να κάνει πόλεμο με τους Ουκρανούς για να την κρατήσει, αφού σε αντίθεση με άλλες βορειοδυτικές περιοχές, στην Ουκρανία αποφάσισε να μην δώσει ανεξαρτησία (κάπως έτσι νομίζω έσπασε και η μέχρι τότε συμμαχία του με τους Γερμανούς και μετά οι Γερμανοί ενεπλάκησαν στο ρωσικό εμφύλιο), παρότι η τότε Ουκρανία δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα, αλλά ένα τμήμα της σημερινής δυτικής της περιοχής.Jolly Roger έγραψε: 11 Σεπ 2018, 21:06Για να σου πω την αλήθεια, η γενίκευση που κάνουν οι μαλάκες (κρυφορατσιστές) Κουκουέδες για τον Ουκρανικό Λαό δε με πολυενδιαφέρει.Golden Age έγραψε: 11 Σεπ 2018, 19:11 Όσο για τους Ουκρανούς, εαν τα πράγματα ήταν έτσι όπως τα ΚΝιτοπροπαγανδίζεις, όχι μόνο δεν θα τους βρίζατε, αλλά θα τους είχατε ινδάλματα.
Εγώ έχω γυρίσει την Ουκρανία από άκρη σε άκρη, και ξέρω ότι οι γνώμες των Ουκρανών για τη σοβιετική περίοδο είναι πολλές και διάφορες. Υπάρχουν αυτοί που τη νοσταλγούν απροκάλυπτα, αυτοί που θεωρούν λάθος τη διάλυσή της χωρίς να είναι κομμουνιστές, αυτοί που δεν τους καίγεται καρφάκι για το τι ήταν η ΕΣΣΔ, κι αυτοί που τη μισούν.
Η ιστορική αλήθεια είναι ότι η Ουκρανία, ως εθνική οντότητα και ομόσπονδο κράτος, γνώρισε κατά τη σοβιετική περίοδο εδαφική μεγέθυνση και οικονομική ανάπτυξη τόσες όσο ποτέ άλλοτε στη μακραίωνη ιστορία της. Αυτή είναι αντικειμενική αλήθεια που παραδέχονται και αντικομμουνιστές ιστορικοί.
Ο μεγάλος στρατιωτικός ιστορικός Κριβοσέεφ, που έχει κάνει την πιο ενδελεχή καταμέτρηση των εθνοτήτων στον Κόκκινο Στρατό, σημειώνει ότι στις παραμονές του πολέμου (1941) το 54% των ανδρών του ΚΣ ήταν Ρώσοι, το 21% Ουκρανοί, και σε μονοψήφια ποσοστά από άλλες εθνότητες. Υπολογίζοντας ότι συνολικά 35.000.000 άνδρες και γυναίκες πέρασαν από τον ΚΣ στα χρόνια 1941-45, υπολογίζει ότι όλοι οι Ουκρανοί που πολέμησαν στις γραμμές του ΚΣ και των Παρτιζάνων ανέρχονται σε 7 εκατομμύρια. Επίσης, o Kριβοσέιν υπολογίζει 1.6 εκατομμύρια Ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και 5.2 εκατομμύρια αμάχους Ουκρανούς νεκρούς στη διάρκεια του πολέμου, σύνολο 6.8 εκατομμύρια νεκροί. Οι περισσότεροι από τους αμάχους πέθαναν στους τεχνητούς λιμούς που προκάλεσαν οι ναζί στην κατεχόμενη Ουκρανία το 1941-44.
Με μεγάλη βεβαιότητα μπορώ να σου πω ότι ο Χίτλερ σε 3 χρόνια προκάλεσε περισσότερους θανάτους Ουκρανών από ό,τι ο Στάλιν σε 30.
εγώ ξέρω ότι με το που μπήκαν οι Γερμανοί στο Κίεβο, οι μπόμπες σκάγανε πάνω τους από δέκα μεριές κάθε μέρα από τους παρτιζάνους (και αυτό το χρησιμοποίησαν οι ναζί ως δικαιολογία για να σφάξουν τους Εβραίους).Όσον αφορά τώρα τη συμμετοχή των Ουκρανών στον κόκκινο στρατό, οι Ουκρανοί ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εθνότητα στην ΕΣΣΔ. Το "εθελοντική συμμετοχή" που έγραψες πιο πριν, θα το 'λεγα σχετικό, δεδομένης της αυστηρότητας του καθεστώτος. Μην ξεχνάς ότι μέχρι το Στάλιγκραντ, οι Γερμανοί έκαναν άνετη προέλαση και οι Ουκρανοί (όπως και άλλοι) τους είχαν υποδεχτεί ως απελευθερωτές.
Γενικά πάντως, για λαό που υποτίθεται ότι έχει πάθει τα πάνδεινα και μάλιστα είναι θύμα "γενοκτονίας", οι Ουκρανοί μια χαρά βοήθησαν το καθεστώς που τους "γενοκτόνησε" στον πόλεμο για τη σωτηρία του. Άρα είτε οι Ουκρανοί ήταν σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές που βάζανε τον Πατερούλη πάνω από τους νεκρούς πατεράδες τους, ή πολύ απλά η γενοκτονία είναι μύθος.