!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Υπάρχει το σύμπαν χωρίς τον παρατηρητή?
Re: Υπάρχει το σύμπαν χωρίς τον παρατηρητή?
Δηλαδη Το συμπαν θα συνεχισει να υπαρχει ακομα και αν εξαφανιστει ολοκληρη η ανθρωποτητα, ακομα και να σταματησει να υπαρχει ζωη εντελως.
Δεν εχει αναγκη ανθρωπινης παρατηρησης, οπως δεν ειχε 13 δισ χρονια μεχρι να εμφανιστουμε
Δεν εχει αναγκη ανθρωπινης παρατηρησης, οπως δεν ειχε 13 δισ χρονια μεχρι να εμφανιστουμε
Κι εγώ το ίδιο.
Αλλά δεν είναι αυτό που συζητάμε.
Ποιο σύμπαν από όλα;Blackdog έγραψε: 14 Φεβ 2022, 10:53 Δηλαδη Το συμπαν θα συνεχισει να υπαρχει ακομα και αν εξαφανιστει ολοκληρη η ανθρωποτητα, ακομα και να σταματησει να υπαρχει ζωη εντελως.
Αυτό που εννοείς εσύ; Αυτό που φαντάζομαι εγώ; Εκείνο που φαντάζεται ο άλλος;
Το πρόβλημα είναι ότι η έννοια "σύμπαν" είναι παράγωγο της υποκειμενικής εμπειρίας.
Υποθέτεις ότι υπάρχει 'κάτι' το οποίο δεν ξέρεις τι είναι, αλλά με μεταφυσικό τρόπο το αναγάγεις σε γνωστή έννοια.
Τι εννοείς "υπάρχει";
Η υπαρκτική απόφανση είναι έννοια του παρατηρητή. Είναι ένα χαρακτηριστικό που δίνει ο παρατηρητής στα πράγματα για δικούς του προσωπικούς λόγους.
Χωρίς τον παρατηρητή δεν υπάρχει καν "υπάρχει".
Αυτό ακριβώς συζητάμε η τουλάχιστον γι αυτό μπήκα εγώ στην συζήτηση, το ότι το σύμπαν υπάρχει μόνο όταν το καταλαβαίνει το υποκείμενο.
Άρα όταν το υποκείμενο πεθαίνει πεθαίνει και το σύμπαν, δεν είναι αυθυπαρκτο.
Μου θυμίζει οπαδούς της επίπεδης γης η όλη φάση.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας
Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων
Επίσης κενό δεν υπάρχει σύμφωνα με την σύγχρονη φυσική. Ακόμη και στο διάστημα, αυτό που ονομάζουμε κενό, είναι γεμάτο με σωματίδια τα οποία δημιουργούνται, υπάρχουν για κλάσματα του δευτερολέπτου και εξαφανίζονται για να εμφανισθούν άλλα και αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα συνεχώς.
Ακόμη υπάρχει η σκοτεινή ύλη και ενέργεια που είναι το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος. Θεωρητική κατασκευή είναι κατ΄αρχάς για να εξηγηθούν ορισμένα φαινόμενα, αλλά έτσι εξελίσσεται η φυσική.
Υπάρχουν οι θεωρίες υπερχορδών και θεωρίες της πέμπτης διάστασης.
Δεν μπορεί ο άνθρωπος με τον νου να αντιληφθεί τι υπάρχει έξω από τις αισθήσεις του;
Έστω σαν παζλ.
Κατάχρηση της λέξης υπάρχει έκανα.
Ακόμη υπάρχει η σκοτεινή ύλη και ενέργεια που είναι το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος. Θεωρητική κατασκευή είναι κατ΄αρχάς για να εξηγηθούν ορισμένα φαινόμενα, αλλά έτσι εξελίσσεται η φυσική.
Υπάρχουν οι θεωρίες υπερχορδών και θεωρίες της πέμπτης διάστασης.
Δεν μπορεί ο άνθρωπος με τον νου να αντιληφθεί τι υπάρχει έξω από τις αισθήσεις του;
Έστω σαν παζλ.
Κατάχρηση της λέξης υπάρχει έκανα.
Αυτό που αποκαλείς "σύμπαν" στη συζήτηση είναι μία προσωπική έννοια, μία σημασία που μόνο εσύ καταλαβαίνεις. Κάθε άνθρωπος αναφέρεται στη λέξη αυτή με δική του εικόνα, δική του εμπειρία, δική του σημασία. Άλλο το σύμπαν για εμένα κι άλλο για εσένα, τον δίπλα και τον παραδίπλα.Chainis έγραψε: 14 Φεβ 2022, 12:09Αυτό ακριβώς συζητάμε η τουλάχιστον γι αυτό μπήκα εγώ στην συζήτηση, το ότι το σύμπαν υπάρχει μόνο όταν το καταλαβαίνει το υποκείμενο.
Αυτό μπορείς να το αντιληφθείς;
Εγώ αποκαλώ σύμπαν αυτό που έχουν ονομάσει έτσι οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί κι εδώ τελειώνει η κουβέντα.stavmanr έγραψε: 14 Φεβ 2022, 12:32Αυτό που αποκαλείς "σύμπαν" στη συζήτηση είναι μία προσωπική έννοια, μία σημασία που μόνο εσύ καταλαβαίνεις. Κάθε άνθρωπος αναφέρεται στη λέξη αυτή με δική του εικόνα, δική του εμπειρία, δική του σημασία. Άλλο το σύμπαν για εμένα κι άλλο για εσένα, τον δίπλα και τον παραδίπλα.Chainis έγραψε: 14 Φεβ 2022, 12:09Αυτό ακριβώς συζητάμε η τουλάχιστον γι αυτό μπήκα εγώ στην συζήτηση, το ότι το σύμπαν υπάρχει μόνο όταν το καταλαβαίνει το υποκείμενο.
Μου είναι από αδιάφοροι έως διασκεδαστικοί αυτοί που αποκαλούν σύμπαν τον εαυτό τους, τόσο όσο οι οπαδοί την κοίλης η της επίπεδης γης.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας
Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων
Το σύμπαν είναι ένας χυλός αυξομειωμένης ενέργειας. Αυτό είναι γνωστό αν και δεν διδάσκεται.
Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που βλέπουμε με τα μάτια μας στην μορφή που το βλέπουμε.
Αυτό που υπάρχει το βλέπεις μόνο με ισχυρά μικροσκόπια.
Όταν λέμε ότι το σύμπαν δεν υπάρχει χωρίς τον παρατηρητή, το λέμε διότι αυτό που βλέπουμε δημιουργείτε εικονικά από τον
ανθρώπινο εγκέφαλο. Το ότι βλέπουμε όλοι το ίδιο αντικείμενο αυτό οφείλεται στο ότι διαθέτουμε τον ίδιο υπολογιστή - εγκέφαλο.
Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που βλέπουμε με τα μάτια μας στην μορφή που το βλέπουμε.
Αυτό που υπάρχει το βλέπεις μόνο με ισχυρά μικροσκόπια.
Όταν λέμε ότι το σύμπαν δεν υπάρχει χωρίς τον παρατηρητή, το λέμε διότι αυτό που βλέπουμε δημιουργείτε εικονικά από τον
ανθρώπινο εγκέφαλο. Το ότι βλέπουμε όλοι το ίδιο αντικείμενο αυτό οφείλεται στο ότι διαθέτουμε τον ίδιο υπολογιστή - εγκέφαλο.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/
Πω ρε φίλε...
...η χλιμιτζουριά σου έχει χτυπήσει κόκκινο...τι κόκκινο; το ιώδες έχει χτυπήσει μη σου πω και το υπεριώδες. Ακτίνες γάμμα έχεις φτάσει!
Για σένα λέω stavmanr
Έχει πιαστεί σε ένα λογοπαίγνιο που τελειωμό δεν έχει...
Ρε συ, άσε λίγο τις γλωσσολογικές ανοησίες που επικαλείσαι, σταμάτα να φέρεσαι σαν λαδοπόντικας και προσπάθησε να φερθείς σαν συνομιλητής και όχι σαν ευφυές τρόλλι.
"άλλο το Σύμπαν το δικό σου, άλλο το Σύμπαν το δικό μου, άλλο του Θανάση και άλλο της κυρά Σούλας"..."η υπαρκτική απόφανση είναι έννοια του παρατηρητή", και λοιπές αμπελοφιλοσοφικές μ@λακίες!
Και μπορεί μεν να "φιλοκαλείς μετ' ευτελείας" αλλά "φιλοσοφείς μετά περισσής μαλακίας", για να παραφράσουμε τον Περικλή.
Διότι δεν συζητάς αλλά προσπαθείς να μπλέξεις τους άλλους σε ένα λαβύρινθο εννοιών και παρερμηνειών, με στόχο να μην απαντήσεις σε τίποτε.
"Υπάρχει, δεν υπάρχει, και ποια είναι η έννοια του υπάρχει, και γιατί να υπάρχει αφού δεν το ξέρεις, και γιατί η επιστήμη, και πως η επιστήμη, και ποια είναι η αντικειμενική αλήθεια, και ποια είναι η αντικειμενική πραγματικότητα"...και ένα σωρό άλλες αεροπαπαριές.
Γιατί, άραγε, δυσκολεύσαι να απαντήσεις σε πολύ απλές ερωτήσεις; όπως εδώ ή εδώ
Άσε το Σύμπαν και την έννοια που του δίνει ο καθένας. Ο Ήλιος, σου κάνει; ο δικός μας ήλιος. Μήπως και γι' αυτόν θα μας φέρεις την διαφορετική έννοια με την οποία τον αντιλαμβάνεσαι εσύ και με την άλλην που τον αντιλαμβάνεται η κυρά Σούλα; Ο Ήλιος μας λοιπόν...
1. Αν αύριο εξαλειφθεί ως δια μαγείας όλη η ζωή (χλωρίδα και πανίδα) πάνω στην Γη, θα πάψει να υφίσταται και ο Ήλιος;
1α. Θα εξαφανιστούν και όλα τα ανθρώπινα κτίσματα πάνω στην Γη;
2. Αν εγώ σε σκοτώσω ενώπιον 1.000 ατόμων, θα βρεθεί ένας που θα αποδείξει ότι εσύ ναι μεν πέθανες, αλλά αμέσως μετά σηκώθηκες και άρχισες να χορεύεις καρσιλαμά;
2α. Όταν πεθαίνει ένας συγγενής, γνωστός, φίλος, δεν πεθαίνει αντικειμενικά για όλους; βρίσκεται κάποιος άνθρωπος που να αποδεικνύει ότι πίνει μαζί του τσίπουρα κάθε βραδάκι;
[Το 2 και 2α, για την αντικειμενική πραγματικότητα, που τόσο φοβάσαι να την αποδεχθείς...).
Αρχίζω να πιστεύω πως είναι πολύ πετυχημένο αυτό που ο nowhere λέει εδώ:
...η χλιμιτζουριά σου έχει χτυπήσει κόκκινο...τι κόκκινο; το ιώδες έχει χτυπήσει μη σου πω και το υπεριώδες. Ακτίνες γάμμα έχεις φτάσει!
Για σένα λέω stavmanr
Ρε συ, άσε λίγο τις γλωσσολογικές ανοησίες που επικαλείσαι, σταμάτα να φέρεσαι σαν λαδοπόντικας και προσπάθησε να φερθείς σαν συνομιλητής και όχι σαν ευφυές τρόλλι.
"άλλο το Σύμπαν το δικό σου, άλλο το Σύμπαν το δικό μου, άλλο του Θανάση και άλλο της κυρά Σούλας"..."η υπαρκτική απόφανση είναι έννοια του παρατηρητή", και λοιπές αμπελοφιλοσοφικές μ@λακίες!
Και μπορεί μεν να "φιλοκαλείς μετ' ευτελείας" αλλά "φιλοσοφείς μετά περισσής μαλακίας", για να παραφράσουμε τον Περικλή.
Διότι δεν συζητάς αλλά προσπαθείς να μπλέξεις τους άλλους σε ένα λαβύρινθο εννοιών και παρερμηνειών, με στόχο να μην απαντήσεις σε τίποτε.
"Υπάρχει, δεν υπάρχει, και ποια είναι η έννοια του υπάρχει, και γιατί να υπάρχει αφού δεν το ξέρεις, και γιατί η επιστήμη, και πως η επιστήμη, και ποια είναι η αντικειμενική αλήθεια, και ποια είναι η αντικειμενική πραγματικότητα"...και ένα σωρό άλλες αεροπαπαριές.
Άσε το Σύμπαν και την έννοια που του δίνει ο καθένας. Ο Ήλιος, σου κάνει; ο δικός μας ήλιος. Μήπως και γι' αυτόν θα μας φέρεις την διαφορετική έννοια με την οποία τον αντιλαμβάνεσαι εσύ και με την άλλην που τον αντιλαμβάνεται η κυρά Σούλα; Ο Ήλιος μας λοιπόν...
1. Αν αύριο εξαλειφθεί ως δια μαγείας όλη η ζωή (χλωρίδα και πανίδα) πάνω στην Γη, θα πάψει να υφίσταται και ο Ήλιος;
2. Αν εγώ σε σκοτώσω ενώπιον 1.000 ατόμων, θα βρεθεί ένας που θα αποδείξει ότι εσύ ναι μεν πέθανες, αλλά αμέσως μετά σηκώθηκες και άρχισες να χορεύεις καρσιλαμά;
2α. Όταν πεθαίνει ένας συγγενής, γνωστός, φίλος, δεν πεθαίνει αντικειμενικά για όλους; βρίσκεται κάποιος άνθρωπος που να αποδεικνύει ότι πίνει μαζί του τσίπουρα κάθε βραδάκι;
[Το 2 και 2α, για την αντικειμενική πραγματικότητα, που τόσο φοβάσαι να την αποδεχθείς...).
Αρχίζω να πιστεύω πως είναι πολύ πετυχημένο αυτό που ο nowhere λέει εδώ:
Διότι αν έχει δίκιο, είσαι ο ορισμός του αττενσιονχορίστα...
Δηλαδή;Chainis έγραψε: 14 Φεβ 2022, 12:56Εγώ αποκαλώ σύμπαν αυτό που έχουν ονομάσει έτσι οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί κι εδώ τελειώνει η κουβέντα.stavmanr έγραψε: 14 Φεβ 2022, 12:32Αυτό που αποκαλείς "σύμπαν" στη συζήτηση είναι μία προσωπική έννοια, μία σημασία που μόνο εσύ καταλαβαίνεις. Κάθε άνθρωπος αναφέρεται στη λέξη αυτή με δική του εικόνα, δική του εμπειρία, δική του σημασία. Άλλο το σύμπαν για εμένα κι άλλο για εσένα, τον δίπλα και τον παραδίπλα.Chainis έγραψε: 14 Φεβ 2022, 12:09
Αυτό ακριβώς συζητάμε η τουλάχιστον γι αυτό μπήκα εγώ στην συζήτηση, το ότι το σύμπαν υπάρχει μόνο όταν το καταλαβαίνει το υποκείμενο.
Περιέγραψέ το.
Δεν διαφωνούμε ως ένα βαθμό.Μου είναι από αδιάφοροι έως διασκεδαστικοί αυτοί που αποκαλούν σύμπαν τον εαυτό τους, τόσο όσο οι οπαδοί την κοίλης η της επίπεδης γης.
Αλλά ίσως πιο διασκεδαστικοί είναι κι εκείνοι που ενώ δεν έχουν ιδέα από επιστήμες, θεωρούν ότι υποστηρίζουν μία θεωρία ως οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας.
Τι παρανοϊκός μονόλογος είναι αυτός βρε Λοξία;Λοξίας έγραψε: 14 Φεβ 2022, 15:29 Πω ρε φίλε...
Για σένα λέω stavmanr
Αρχίζω να πιστεύω πως είναι πολύ πετυχημένο αυτό που ο nowhere λέει εδώ:Διότι αν έχει δίκιο, είσαι ο ορισμός του αττενσιονχορίστα...
Μόνος σου ρωτάς, μόνος απαντάς, νομίζεις ότι κάποιος παρενέβη, ξανασχολιάζεις...
Κάνε μία απλή ερώτηση, αν έχεις κάποια απορία.
-
Menios_mikroulis
έτσι, γράφε εδώ αρλούμπες και σφύριζε αδιάφορα στα γυφτοτόπικ
Αν δεν υπάρχει κενό, τότε προς τα πού εκτείνεται χωρικά το σύμπαν;Antares έγραψε: 14 Φεβ 2022, 12:21 Επίσης κενό δεν υπάρχει σύμφωνα με την σύγχρονη φυσική. Ακόμη και στο διάστημα, αυτό που ονομάζουμε κενό, είναι γεμάτο με σωματίδια τα οποία δημιουργούνται, υπάρχουν για κλάσματα του δευτερολέπτου και εξαφανίζονται για να εμφανισθούν άλλα και αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα συνεχώς.
Όλαstavmanr έγραψε: 14 Φεβ 2022, 11:53Ποιο σύμπαν από όλα;Blackdog έγραψε: 14 Φεβ 2022, 10:53 Δηλαδη Το συμπαν θα συνεχισει να υπαρχει ακομα και αν εξαφανιστει ολοκληρη η ανθρωποτητα, ακομα και να σταματησει να υπαρχει ζωη εντελως.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 0 Απαντήσεις
- 636 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λοξίας
-
- 4 Απαντήσεις