ΓΑΛΗ έγραψε: 14 Ιαν 2022, 16:13
Λοξίας έγραψε: 14 Ιαν 2022, 14:24
ΓΑΛΗ έγραψε: 14 Ιαν 2022, 11:24
Νομίζω ότι ο σταβ κάπου συνέδεσε την φυσική εξέλιξη των ειδών με την τεχνητή νοημοσύνη των μηχανών που μπορεί να εξελιχθεί σε συνειδητότητα.
Ούτε και ο ίδιος δεν ξέρει πόσες "συνδέσεις" έχει κάνει, ώστε να μπορεί να κάνει αυτός συνεχώς ερωτήσεις, φοβούμενος να απαντήσει στην τελική (ερώτηση) που θα του τεθεί.
Από αυτήν την άποψη, ο nrg απεδείχθη πολύ πιο τίμιος συνομιλητής.
Σε ένα θέμα για την ΘτΕ, που είχε ανοιχτεί στο παλιό (για πολλοστή φορά!) και το οποίο είχε φτάσει τις 300-400 σελίδες, ο nrg έφερνε τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της εξελικιτικής θεωρίας με τον σταβρομανόρε.
Σε μερικά ποστς σε εκείνο το νήμα που ανταλλάξαμε ο nrg και εγώ, στο τέλος δέχθηκε πως αφού πιστεύει στην χριστιανική δημιουργία του Κόσμου, του είναι αδύνατον να αποδεχθεί την ισχύ της ΘτΕ.
Τίμια απάντηση, αποδεκτή και σεβαστή, οπότε από εμένα δεν χρειαζόταν να το συζητήσουμε άλλο.
Όπως κατανοώ την δική του κοσμοθεωρία, έτσι κατανοώ και την αθεϊστική (ή άλλη) κοσμοθεωρία.
Αφού η κάθε πλευρά θα εμμένει στην δική της, ποιος ο λόγος να "καυγαδίζουμε" προσπαθώντας να επιβάλλουμε την δική μας άποψη με το να φέρνουμε επιχειρήματα που δεν θα δεχθεί η άλλη πλευρά; Απλά και μόνο για να διαιωνίζουμε μία ανούσια κόντρα, που δεν θα βγάλει πουθενά;
Eγώ τουλάχιστον, δεν το βλέπω ως κόντρα αλλά ως μία ακόμη διαφορά απόψεων/οπτικής σε ένα ακόμη πλαίσιο. Εννοώ ότι με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεται κάποιος για την κοινωνία, την πολιτική, το οτιδήποτε, θα σκέφτεται ΚΑΙ για τα θρησκευτικά θέματα. Είτε δηλώνει ένθεος είτε άθεος.
Παραδείγματος χάριν, αυτό που ανέφερες για τη "χριστιανική δημιουργία του κόσμου" σ' εμένα δε λέει κάτι συγκεκριμένο γιατί υπάρχουν άπειρες προσεγγίσεις γι' αυτήν τόσο από ένθεους όσο και από άθεους.
Στην τελική, γιατί να πάρω σοβαρά κάποιον που είναι πεπεισμένος ότι ο θεός δεν υπάρχει γιατί δεν εξηγείται επιστημονικά η ύπαρξη του αλλά θα σου πετάξει στο χαλαρό ότι "
ο άνθρωπος γεννιέται καλός;"
Δεν ξέρω αν το συμπέρασμα που έχεις καταλήξει, εκεί στα μπλε, έχει καθολική εφαρμογή.
Γνωρίζω ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στον δεξιό πολιτικό χώρο που είναι ένθεοι και άλλους που είναι άθεοι, ενώ άλλοι είναι αγνωστικιστές.
Τις ίδιες διαφορετικές θρησκευτικές προσεγγίσεις έχω παρατηρήσει να υπάρχουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Για παράδειγμα, έχω παιδική φίλη που είναι καταντίπ κομμουνίστρια, αλλά και καλή χριστιανή.
Και στα με πράσινο, δεν είμαι σίγουρος...οι μη χριστιανοί ένθεοι καθώς και οι άθεοι, μπορεί να έχουν δεκάδες διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το τι λέει η χριστιανική δημιουργία του Κόσμου.
Αλλά η χριστιανική θεολογία ως προς αυτό έχει μία και μόνη προσέγγιση. Και εγώ αναφέρομαι σε χριστιανούς. Το ότι ίσως υπάρχουν α λα καρτ χριστιανοί, δεν νομίζω ότι μετράει.
Ε, τώρα για το ποιον θα πάρεις στα σοβαρά, τι να σου πω...αυτές οι "προτιμήσεις" είναι καθαρά ατομικές.