Τελευταίο ποστ από μέρους μου γιατί είμαστε οφφτοπικ.nostromos έγραψε: 03 Ιαν 2022, 21:38 επιλεγω να πιστευω το δικο μου αναλογικα ισοπιθανο λογικο σεναριο ...
εσυ πιστευεις στο δικο σου λογικα ισοπιθανο και ΕΞΙΣΟΥ μη αποδειξιμο λογικο σεναριο
Εγώ επιλέγω να πιστεύω ότι το σενάριο που βρίσκεται πιο κοντά στη πραγματικότητα είναι αυτό που εγώ θεωρώ περισσότερο πιθανό με βάση τη λογική.
Εσύ επιλέγεις να πιστεύεις, όπως μας λες, ότι το σενάριο που βρίσκεται πιο κοντά στη πραγματικότητα δεν είναι περισσότερο πιθανό από τα υπόλοιπα με βάση τη λογική.
Στη δεύτερη πρόταση υπάρχει λογική αντίφαση. Δεν γίνεται να πιστεύεις ότι κάτι βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα (άρα είναι περισσότερο πιθανό να συμβαίνει) και ταυτόχρονα να πιστεύεις ότι δεν είναι περισσότερο πιθανό να συμβαίνει, αλλά ισοπίθανο με άπειρα άλλα. Δεν γίνεται να πιστεύεις ότι ο ουρανός είναι μπλε και ταυτόχρονα να πιστεύεις ότι ο ουρανός δεν είναι μπλε.
Προφανώς ο μόνος τρόπος για να την αποφύγεις είναι να καταφύγεις στη κλασσική κάρτα του "δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας, χρειάζεται απλά πίστη", όπως έκανες. Απλά καταλαβαίνεις ότι έτσι αποδέχεσαι ότι ένας ψυχασθενής που πιστεύει πραγματικά ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε πριν 3 δευτερόλεπτα από έναν μαγικό μονόκερο που δημιούργησε όλες μας τις αναμνήσεις, δεν είναι πραγματικά ψυχασθενής. Είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος που χρησιμοποιεί την πίστη του και όλα πάνε καλά με τον εγκέφαλο του. Προφανώς δεν το πιστεύεις αυτό, επειδή δεν είσαι ψυχασθενής. Και ακριβώς γι' αυτό δεν πιστεύεις χωρίς λογική, πιστεύεις βασισμένος στη λογική, χρησιμοποιείς γεγονότα που θεωρείς πειστικές αποδείξεις σχετικά με το ότι ο χριστιανισμός είναι πιο πιθανό σενάριο, π.χ. ότι αφού τα περιγράφουν τα αρχαία βιβλία που θεωρείς ιερά, άρα έτσι θα ναι (λογική συνεπαγωγή). Το θέμα δεν είναι αν χωράει λογική στη συζήτηση (αυτό είναι απλά τέχνασμα για να αποφύγουμε τις αντιφάσεις), αλλά το τι στοιχειοθετεί πειστική απόδειξη.