πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές
2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές
3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές
4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές
5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)
6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές
7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές
8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
διάφορες τιμές αγαθών το 1834:
γλυκίσματα:
ζάχαρη: 170-1,90 δραχμές(οι τιμές είχαν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή)
1 ζαχαρένιο πουλάκι: 20 λεπτά
καραμέλες: 0,01 λεπτό
κουλούρι: 0,04 λεπτά
1 ζαχαρένιο κουνέλι: 35 λεπτά
μέλι: 1 δραχμή η οκά
μπισκότα: 4-5 δραχμές η οκά
σοκολάτα: 60 λεπτά
χαλβάς: +- 2 δραχμές η οκά
Κρεατικά/γαλακτοκομικά:
μοσχαρίσιο: 80-90 λεπτά η οκά
λουκάνικα: 50 λεπτά-1,50 δραχμή τα 100 δράμια
μουνούχι: 60-8- λεπτά η οκά
κοτόπουλο(ολόκληρο): 45-60 λεπτά
τραγίσιο: 80 λεπτά η οκά
τριγώνι: 40 λεπτά
βούτυρο: 1,70-2,80 η οκά
γάλα: 20-40 λεπτά η οκά
γιαούρτι: 20-30 λεπτά
τυρί: 3 δραχμές
-
πατησιωτης
- Δημοσιεύσεις: 39932
- Εγγραφή: 06 Ιαν 2019, 06:41
- Phorum.gr user: πατησιωτης
- Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
Δηλαδή ένας αξιωματικός είχε χιλιάδες σημερινά ευρώ μηνιαίο μισθό και ο μητροπολίτης κοντά στα 500 χιλιάδες σε ένα κράτος ερειπωμένο ;Δε νομίζω.Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34 και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές
2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές
3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές
4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές
5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)
6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές
7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές
8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
παρδόν. Αυτό ήταν το ημερομίσθιο της λαντζιέρας.Αγις έγραψε: 26 Δεκ 2021, 12:50Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές
2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές
3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές
4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές
5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)
6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές
7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές
8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές![]()
- George_V
- Δημοσιεύσεις: 34329
- Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
- Phorum.gr user: George_V
- Τοποθεσία: Kαλαμαι
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
Αφού σου λέει ότι 1 δραχμή επί Οθωνος=225 σημερινά ευρώ.Αγις έγραψε: 26 Δεκ 2021, 12:50Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές
2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές
3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές
4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές
5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)
6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές
7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές
8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές![]()
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
η ισοτιμίες ανάμεσα σε διάφορες εποχές δεν έχουν τόση σημασία. Η αγοραστική αξία έχει σημασία. Ο μητροπολίτης ήταν βολεμένος αλλά οι 2 χιλιάδες που έπαιρνε τον μήνα ήταν περίπου όσο μια οικογένεια της ελιτ όπως οι μαυροβουνιώτιδες δίνανε το μήνα μόνο στο φαϊ. Η οικονομική ανισότητα φυσικά και ήταν τεράστιαπατησιωτης έγραψε: 26 Δεκ 2021, 12:49Δηλαδή ένας αξιωματικός είχε χιλιάδες σημερινά ευρώ μηνιαίο μισθό και ο μητροπολίτης κοντά στα 500 χιλιάδες σε ένα κράτος ερειπωμένο ;Δε νομίζω.Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34 και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
Ο δε Μαυροβουνιώτης, ήταν πρακτικά φεουδάρχης της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Είχε στήσει ένα τεράστιο πελατειακό δίκτυο το οποίο έλεγχε την περιοχή και ως αντάλλαγμα για να έχει το ελεύθερο να εκμεταλλεύεται την περιοχή, προσέφερε αφοσίωση στο παλάτι. Η δε σύζυγός του είχε επίσης μεγάλες εκτάσεις-τσιφλίκια στην Κέα όπου ο πατέρας της ήταν προύχοντας προεπαναστατικά. Οι τεράστιες ποσότητες φαγητού που κατανάλωναν, είναι αποτέλεσμα του ότι λόγω κοινωνικής θέσης, ήταν υποχρεωμένοι να διοργανώνουν συνεχώς γεύματα, γλέντια και δεξιώσεις. Ίσχυε ακόμα η μεσαιωνική κουλτούρα που έλεγε ότι αν έχεις λεφτά, πρέπει να τα ξοδεύεις σε γλέντια και να ταϊζεις φίλους και υποτακτικούς, αλλιώς ίσουν φτοχωμπινές και δεν είχες πρόσωπο στην κοινωνία
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
Ο Βάσος την παρακίνησε να γυρίσει πίσω στη Τζια μετά το διαζύγιο γιατί είχε μόνο 250 το μήνα να δώσει για διατροφή. στην Αθήνα φαίνεται ότι ξοδεύανε γύρω στο 1,5 χιλιάρικο. Τεράστιο ποσό
Το από τας 13 του ενεστώτος γράμμα σου προς εμέ το ανέγνωσα εις τον Βάσον, όστις με επιφόρτισε να σε ειπώ αυτολεξί. ότι ομίλησεν με τον Δημητρόν [Ιωαννίτην] όταν ήταν εδώ να μεταβής εις ένα νησί ή εις την τζιάν δια να αποφύγης του κόσμου της πρωτευούσης την καταισχύνην πρώτον και δεύτερον εκεί οπού ημπορούσες να ζήσης με 200 δραχμάς τον μήνα καλλήτερα παρά εις τας Αθήνας με 1500. επιή τόσην δύναμιν κατά το παρον εξόδων είχε να στέλνη εις τα παιδία του διότι δεν έχει παραπάνω.
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
εν Πειραιεί τη 20 Ιουλίου 1842
έλαβον δρχ : εκατόν και πεντήκοντα αριθ : 150 από τον δεκανέα Δημήτριον Ζητουνιώτην δια την τροφήν του υιού του Συνταγματάρχου Βάσου [Αλέξανδρου Βάσσου ] και δια τα δίδακτρα αυτου , τας μέν 100 διά την τροφήν , τας δε 40 δια τα δίδακτρα και 10 δια τα έκτακτα έξοδα του παιδός και υποφαίνομαι
Θεοδώρητος ιερομόναχος κτενάς
-
Νετο Γκουερινο
- Δημοσιεύσεις: 6157
- Εγγραφή: 29 Μαρ 2023, 11:19
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
Ρεσιτάλ μαλακίαςΣενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές
2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές
3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές
4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές
5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)
6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές
7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές
8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
ποιο άρθρο?Νετο Γκουερινο έγραψε: 26 Δεκ 2023, 14:07Ρεσιτάλ μαλακίαςΣενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές
2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές
3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές
4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές
5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)
6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές
7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές
8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές
-
Νετο Γκουερινο
- Δημοσιεύσεις: 6157
- Εγγραφή: 29 Μαρ 2023, 11:19
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
Την έσβησα την λέξη άρθροΣενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2023, 14:09ποιο άρθρο?Νετο Γκουερινο έγραψε: 26 Δεκ 2023, 14:07Ρεσιτάλ μαλακίαςΣενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34
πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
- Αλιόσα
- Δημοσιεύσεις: 9917
- Εγγραφή: 23 Ιουν 2021, 15:43
- Phorum.gr user: Αλιόσα
- Τοποθεσία: Βλαδιβοστόκ
Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα
Oπως γράφεται στα μυθιστορήματα του Ντοστογιεβσκι ή του Τολστόι οπου Ρώσοι πλούσιοι αριστοκράτες διοργάνωναν συνεχώς γεύματα και χορους όπου καλούσαν κόσμο.Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 13:17 Ίσχυε ακόμα η μεσαιωνική κουλτούρα που έλεγε ότι αν έχεις λεφτά, πρέπει να τα ξοδεύεις σε γλέντια και να ταϊζεις φίλους και υποτακτικούς, αλλιώς ίσουν φτοχωμπινές και δεν είχες πρόσωπο στην κοινωνία
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 12 Απαντήσεις
- 653 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ίακχος
-
- 2 Απαντήσεις
- 235 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Αρίστος
-
- 1 Απαντήσεις
- 112 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από nemo
-
- 0 Απαντήσεις
- 142 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Mitharadir