Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών του δυτικού και του ανατολικού μπλοκ ήταν ξεκάθαρα υπαρκτές, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960 και μετά ίσως και νωρίτερα. Δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσον επιβαρύνοταν πράγματι οι Ανατολικοί από αυτές τις σχέσεις. Αυτό διότι πραγματικάέργο_μακέτο έγραψε: 24 Δεκ 2021, 13:38Σωστό.ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 24 Δεκ 2021, 13:00 Σε ότι αφορά τα ερωτήματα του νηματοθέτη, οι μεταρρυθμίσεις του Μπρέζνιεφ(ναι, του Μπρέζνιεφ) οδήγησαν εκεί ακριβώς όπου οδήγησαν και οι
μεταρρυθμίσεις του Τενγκ Ξιαοπίνγκ. Απλώς, η Ρωσία του 1990 ήταν μία βιομηχανική χώρα που- με όλα τα προβλήματά της- διέθετε
μία πολυάριθμη μεσαία τάξη που ζορίστηκε κατά τη διάρκεια των μεταρρυθμίσεων ενώ η Κίνα ήταν μία αγροτική χώρα που έφτιαξε
μεσαία τάξη. Τα διαφορετικά σημεία αφετηρίας των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στις δύο χώρες, επέδρασαν και στην
εικόνα των αποτελεσμάτων αυτών.
Υ.Γ Κάτι που ξέρουν έλαχιστοι Έλληνες ακόμα και Κνίτες είναι πως η Σοβιετική Ένωση του Μπρέζνιεφ άνοιξε πρώτη τη σοσιαλιστική οικονομία
στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Λίγο νωρίτερα, είχαν κάνει πειράματα σσοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς και οι Χρουτσώφ-Τίτο.
Σταμάτησε η όποια παραγωγική μηχανή υπήρχε να δουλεύει και άρχισαν οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών σε πολύ χαμηλές τιμές. Έγινε κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στην Ελλάδα το '80. Το μόνο που εξήγαγε η ΕΣΣΔ ήταν ορυκτά καύσιμα.
δεν είμαι σίγουρος για την ακριβή σύνθεση των εισαγωγών-εξαγωγών κάθε εμπλεκόμενου μέρους. Παραδείγματος χάριν έχω δει διαφήμιση πώλησης
ρουμανικού μηαχανολογικού εξοπλισμού(πετρελαϊκών εγκαταστάσεων για την ακρίβεια) σε ελληνική εφημερίδα του 1964!