Feindflug έγραψε: 28 Νοέμ 2021, 13:59
Εγώ παίρνω αυτά, τύπε
Κυκλοφορούν μακαρόνια από όσπρια όπως κόκκινη φακή, μπιζέλι, και ρεβίθι. Συνήθως τα κοινά μακαρόνια με περισσότερη πρωτεΐνη περιέχουν κάποιο ποσοστό από τέτοια άλευρα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα όσπρια λόγω των λεκτινών, του φυτικού οξέους, και των σαπωνίνων τους είναι δύσπεπτα. Πρέπει να τα μουλιάσεις πολλές ώρες και μερικές φορές να τα ξαφρίσεις κατά το βράσιμο. Όλα τα μακαρόνια λοιπόν που δεν είναι κατά 100% από σιτάρι είναι δύσπεπτα.
γλουτένη+όσπριο = δύσπεπτο
Το καλό στο μακαρόνι είναι να έχεις σύνθεση από δημητριακά(στάρι, κριθάρι) υψηλά σε πρωτεΐνη αλλά χαμηλά σε γλουτένη και όσο γίνεται περισσότερη περιεκτικότητα σε ξευτοδημητριακά χωρίς γλουτένη(φαγόπυρο, αμάρανθο). Χρειάζεται να έχει το μακαρόνι κάποια δημητριακά για να έχει την κατάλληλη υφή και να κρατάει την φόρμα του.
Ένα μακαρόνι ελαφρύ που συνδυάζει αγαπημένους μου τροφές με ένα από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη GI = 38. Συστατικά: στάρι, αυγό, κριθάρι, φακή, τσιμένι, μπάμιες
