ούτε όταν τα έγραφε 200 χρόνια πριν δεν θα γινόταν τόση σπέκουλα
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
που ναι οι Θράκες;
- Κόκκορας
- Phorum.gr user: Κόκορας
Re: που ναι οι Θράκες;
πάλι για φαλμεράιερ; ημαρτον!
Πακετάκι πήγαιναν αυτά στη Μικρά Ασία. Φυσικά με εξαιρέσεις (τουρκόφωνοι Χριστιανοί και ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι).Αρίστος έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 17:11
Oπως βλεπεις για εξισλαμισμο μιλαει ο Βρυωνης, οχι για εκτουρκισμο.
Μετά τον ισχυρισμό ότι τα σλαβικά δεν είναι σλαβικά η επικότητα του νήματος συνεχίζεται.αφου σημερα ολοι οι Τουρκοι μιλανε περσοαραβικα
Η εμμονή να εξηγείται η ταυτότητα με φυλετικούς όρους οδηγεί σε τέτοιες ερμηνείες-παρατράγουδα.Εδω ειναι η εθνικοτητα των μητερων των σουλτανων της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας.
Δεστε τη λιστα και θα δειτε γιατι ειναι λαθος να λεμε οτι η συγκεκριμενη αυτοκρατορια ηταν αποκλειστικα τουρκικη. Δεν ηταν ουτε καν σε επιπεδο διοικησης.
-
Γκουερινο 4
- Phorum.gr user: Gouerino
Και το βησσοι αλλά ειδικά το θυνοι είναι ελληνικές λέξειςtaxalata xalasa έγραψε: 07 Νοέμ 2021, 20:05εσύ τώρα, γιατί ρίχνεις έλαιον στο πυρ;Γκουερινο 4 έγραψε: 07 Νοέμ 2021, 13:39 Τελικά οι βησσοι είναι η λύση δια κάθε νόσο και κάθε μαλακια που συνέβη στον βαλκανικό χωρο
Α.
βησσοι = αυτοι που ζουν στο βάθυ δάσος, λαγκάδα, χαράδρα. Δρυμώδης
βησσα = βασσα
1. βαθύ, δρυμώδη,
2. είδος ποτηριού που είναι βαθύ πλατύ στο κάτω μέρος και στενό στο επάνω.
Lat. bassus = βαθύς, χαμηλός, κοντός
Γάλλικα. Bas = βαθύ, χαμηλό.
..., παρ’ Ὁμήρῷ κατὰ τὸ πλεῖστον, οὔρεος ἐν βήσσῃσι ἐν ταῖς ὀρειναῖς κοιλάσι, Ἱλ. Γ. 34
...,παρ’ taxalataxalasῷ, ..τσι φάπες σε ταράσσω. τσαί με του *τσόνου τ' έντερα, χορδίην θε να φτιάσσω. μεθυπινών να καθημι, να παίζω κόντρα Bάσσο...![]()
πολλά παράγωγα...
Β.
βηχός, ὁ και ἡ (βήσσω), βήχας, βήξιμο, σε Θουκ.
από το "βαθύ[/b] πλατύ στο κάτω μέρος και στενό στο επάνω" έρχεται ο αέρας που βγάζουμε στον βήχα - βησσα
Βασσαι, βησσαι λέγεται το μέρος που είναι χτισμενος ο ναός του επικουριου Απόλλωνα, φυσικά η ρίζα της λέξης υπάρχει και στον Λυκαβηττό
Πιθανότατα σημαίνει βατος τόπος, μπορεί όμως να σήμαινει και ιερός
για τον @@ καβαλα εισαι μερικες φορες οπωςεδω στον νημα και για την γαλλια που πεταξες στο αλλο νημαGeorge_V έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 17:10Μιλανε αυτο που λενε Turkce.Αρίστος έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 16:51 Πως το αναποδο ρε μεγαλε αφου σημερα ολοι οι Τουρκοι μιλανε περσοαραβικα, αυτο δεν εγινε μαγικα σε μια μερα.
.
Ο Κεμαλ αναμορφωσε τη γλώσσα τους με βάση την τουρκικη διάλεκτο της Κωνσταντινουπολης.
Το οτι εχει αρκετα δανεια απο περσικη και αραβικη δεν την κανει ουτε τη μια ουτε την αλλη.
Π.χ. η τουρκικη λεξη για το ψάρι ας πουμε ειναι "μπαλικ" ενω η αντιστοιχη περσικη ειναι "μαχι".
Υ.Γ. Οσο πιο ανατολικα πηγαινεις στην τουρκια τοσο πιο πολυ θα συναντας διαλέκτους που θα ειναι πανομοιοτυπες με την παλια τουρκικη.
αυτα που σου λεει ο αριστο ισχυουν στο δεκαπλασιο αντε μαμακες που μου διαβαζετε ενα δυο βιβλια και παει το στομα σας τσιρλα
- George_V
- Phorum.gr user: George_V
Αντι να βριζεις πες μου την ενσταση σου να τη συζητησουμε.nemo έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 17:34για τον @@ καβαλα εισαι μερικες φορες οπωςεδω στον νημα και για την γαλλια που πεταξες στο αλλο νημαGeorge_V έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 17:10Μιλανε αυτο που λενε Turkce.Αρίστος έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 16:51 Πως το αναποδο ρε μεγαλε αφου σημερα ολοι οι Τουρκοι μιλανε περσοαραβικα, αυτο δεν εγινε μαγικα σε μια μερα.
.
Ο Κεμαλ αναμορφωσε τη γλώσσα τους με βάση την τουρκικη διάλεκτο της Κωνσταντινουπολης.
Το οτι εχει αρκετα δανεια απο περσικη και αραβικη δεν την κανει ουτε τη μια ουτε την αλλη.
Π.χ. η τουρκικη λεξη για το ψάρι ας πουμε ειναι "μπαλικ" ενω η αντιστοιχη περσικη ειναι "μαχι".
Υ.Γ. Οσο πιο ανατολικα πηγαινεις στην τουρκια τοσο πιο πολυ θα συναντας διαλέκτους που θα ειναι πανομοιοτυπες με την παλια τουρκικη.
αυτα που σου λεει ο αριστο ισχυουν στο δεκαπλασιο αντε μαμακες που μου διαβαζετε ενα δυο βιβλια και παει το στομα σας τσιρλα
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
-
Γκουερινο 4
Κατά τον 18ο αλλά και τον 19ο αιώνα, πραγματικά υπήρξε μια μετανάστευση κατοίκων από τις Κυκλάδες σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη
Κυρίως από Νάξο, Μύκονο, Σύρο, Τήνο και πιο λίγο από Αμοργό και Πάρο.
Μιλάμε για περίπου 20.000 άτομα, κυρίως άντρες.
Οι γυναίκες που έφυγαν ήταν ελάχιστες και οι περισσότερες από αυτές γύρισαν πίσω
Αλλά και πολλοί άντρες από αυτούς που έφευγαν γύρισαν τελικά πίσω και παντρεύτηκαν γυναίκες από τον τόπο τους.
Έμειναν στην Μ. Ασία μόνο αυτοί που παντρεύτηκαν εκει
Κυρίως από Νάξο, Μύκονο, Σύρο, Τήνο και πιο λίγο από Αμοργό και Πάρο.
Μιλάμε για περίπου 20.000 άτομα, κυρίως άντρες.
Οι γυναίκες που έφυγαν ήταν ελάχιστες και οι περισσότερες από αυτές γύρισαν πίσω
Αλλά και πολλοί άντρες από αυτούς που έφευγαν γύρισαν τελικά πίσω και παντρεύτηκαν γυναίκες από τον τόπο τους.
Έμειναν στην Μ. Ασία μόνο αυτοί που παντρεύτηκαν εκει
να μου φερεις την αρχαια τουρκικη γραμματικη για να αξιολογησουμε τα δανεια ..
- George_V
Εγω δεν εχω το βαρος της αποδειξης
Ο Γκλενυ ειναι σαφης στο βιβλιο του για τα Βαλκανια οσον αφορα την τουρκικη γλώσσα. Και γράφει αυτα που ειπα κι εγω πιο πανω.
Αν θες να αποδειξεις κατι απεδειξε μου οτι τα τουρκικα ειναι περσο-αραβικα.
Ηδη εδωσα ενα παραδειγμα με μια κοινη λεξη που χρησιμοποιει ο λαος οπως ειναι το ψάρι.
Τα τουρκικα δεν ειναι περσικα ουτε αραβικα. Εχουν λεξεις και δάνεια σε καποιο βαθμο απο αυτες τις γλωσσες αλλα ειναι διαφορετικα πραγματα.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Τι να λεμε τωρα; Το πρωτο κρατος των Σελτζουκων στη Μικρα Ασια ειχε σαν επισημη γλωσσα τα περσικα.
.
.
Πας να βγάλεις άκρη με τους πειραγμένους; Πιο πάνω ο άλλος έλεγε τα ίδια για τα σλάβικα. Ότι οι ελληνολατινικοί όροι δεν είναι δάνεια, αλλά ο βασικός κορμός της γλώσσας.George_V έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 17:56
Ο Γκλενυ ειναι σαφης στο βιβλιο του για τα Βαλκανια οσον αφορα την τουρκικη γλώσσα. Και γράφει αυτα που ειπα κι εγω πιο πανω.
Ηδη εδωσα ενα παραδειγμα με μια κοινη λεξη που χρησιμοποιει ο λαος οπως ειναι το ψάρι.
Τα τουρκικα δεν ειναι περσικα ουτε αραβικα. Εχουν λεξεις και δάνεια σε καποιο βαθμο απο αυτες τις γλωσσες αλλα ειναι διαφορετικα πραγματα.
- George_V
Mιλαμε για 3 διαφορετικες οικογενειες γλωσσων.Αρίστος έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 18:00 Τι να λεμε τωρα; Το πρωτο κρατος των Σελτζουκων στη Μικρα Ασια ειχε σαν επισημη γλωσσα τα περσικα.![]()
.
Turkish is a member of the Oghuz group of the Turkic family
Old Arabic and its descendants are classified Central Semitic languages, which is an intermediate language group containing the older Northwest Semitic languages (e.g., Aramaic and Hebrew),
Υπαρχουν δανεια στην τουρκικη γλωσσα απο αυτές αλλα σε καμια περιπτωση η τουρκικη γλωσσα δεν εντάσσεται στις αλλες δυο.Persian also known by its endonym Farsi , is a Western Iranian language belonging to the Iranian branch of the Indo-Iranian subdivision of the Indo-European languages
Oι δε Σελτζουκοι εφεραν τη δικη τους γλωσσα απο το Χουαρεζμ και την Τρανσοξιανη ασχετως αν ο Σουλτάνος και η Αυλη του μιλουσαν περσικα σαν γλωσσα εργασιας.
- George_V
Ναι το ξερω...Pertinax έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 18:00Πας να βγάλεις άκρη με τους πειραγμένους; Πιο πάνω ο άλλος έλεγε τα ίδια για τα σλάβικα. Ότι οι ελληνολατινικοί όροι δεν είναι δάνεια, αλλά ο βασικός κορμός της γλώσσας.George_V έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 17:56
Δε θα μεινω για πολυ μην ανησυχεις. Δεν μπορω να αντέξω παραπανω.
Μικρά Ασία
«Η καθίζηση που σημειώθηκε στο ελληνικό στοιχείο ιδιαίτερα κατά τον 15ο α., όχι μόνο περιόρισε την πληθυσμιακή αύξηση, αλλά και κάποτε εξαφάνισε ολοκληρωτικά συμπαγείς ελληνικές κοινωνίες. Όταν μετά τη θύελλα της κατακτήσεως ο Ελληνισμός άρχισε να αναλαμβάνη δυνάμεις – και χρειάστηκαν γι’ αυτό αιώνες – η αύξηση σημειώθηκε στις παράλιες περιοχές, δεν ήταν όμως ευκαταφρόνητη και στο εσωτερικό. Έτσι οι 400.000 περίπου χριστιανοί (οι περισσότεροι Έλληνες, πολύ λιγότεροι Αρμένιοι [υπόψη ότι σ’ αυτούς τους Έλληνες συμπεριλαμβάνονται και οι όχι λίγοι τουρκόφωνοι Ορθόδοξοι] ), συγκεκριμένα οι 78.783 χριστιανικές οικογένειες που κατοικούν στη Μικρά Ασία, σύμφωνα με τις αρχειακές πηγές το 1520-1535, ενισχύονται συνεχώς και στο τέλος του 18ου αι. μόνο οι Έλληνες υπολογίζονται σε 2.000.000 ψυχές.
(...)
Οι εξισλαμισμοί και οι εξωμοσίες που σημειώνονταν ως τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αι. στη Μικρά Ασία δημιουργούσαν ασταμάτητη αιμοραγία, που απείλησε την υποκατάσταση του Ελληνισμού σε πολλές περιπτώσεις σε μιαν από τις αρχαίες κοιτίδες του. Αλλά και από όσους έμειναν χριστιανοί, αρκετοί, ζώντας ανάμεσα σε συντριπτικά περισσότερους Τούρκους, λησμόνησαν τη μητρική τους γλώσσα και χρησιμοποιούσαν την τουρκική.
(...)
Αντιστάθισμα στους εξισλαμισμούς και στον γλωσσικό αφελληνισμό, που απείλησε να εξαφανίση ό,τι είχε απομείνει ελληνικό στη Μικρά Ασία, υπήρξε το έντονο ρεύμα αποδημιών που παρατηρήθηκε από την Ελλάδα – ηπειρωτική και νησιωτική – προς τις ακτές της Ιωνίας τον 17ο και 18ο αι.»
[Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΑ΄, σ. 233-234]
«Η καθίζηση που σημειώθηκε στο ελληνικό στοιχείο ιδιαίτερα κατά τον 15ο α., όχι μόνο περιόρισε την πληθυσμιακή αύξηση, αλλά και κάποτε εξαφάνισε ολοκληρωτικά συμπαγείς ελληνικές κοινωνίες. Όταν μετά τη θύελλα της κατακτήσεως ο Ελληνισμός άρχισε να αναλαμβάνη δυνάμεις – και χρειάστηκαν γι’ αυτό αιώνες – η αύξηση σημειώθηκε στις παράλιες περιοχές, δεν ήταν όμως ευκαταφρόνητη και στο εσωτερικό. Έτσι οι 400.000 περίπου χριστιανοί (οι περισσότεροι Έλληνες, πολύ λιγότεροι Αρμένιοι [υπόψη ότι σ’ αυτούς τους Έλληνες συμπεριλαμβάνονται και οι όχι λίγοι τουρκόφωνοι Ορθόδοξοι] ), συγκεκριμένα οι 78.783 χριστιανικές οικογένειες που κατοικούν στη Μικρά Ασία, σύμφωνα με τις αρχειακές πηγές το 1520-1535, ενισχύονται συνεχώς και στο τέλος του 18ου αι. μόνο οι Έλληνες υπολογίζονται σε 2.000.000 ψυχές.
(...)
Οι εξισλαμισμοί και οι εξωμοσίες που σημειώνονταν ως τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αι. στη Μικρά Ασία δημιουργούσαν ασταμάτητη αιμοραγία, που απείλησε την υποκατάσταση του Ελληνισμού σε πολλές περιπτώσεις σε μιαν από τις αρχαίες κοιτίδες του. Αλλά και από όσους έμειναν χριστιανοί, αρκετοί, ζώντας ανάμεσα σε συντριπτικά περισσότερους Τούρκους, λησμόνησαν τη μητρική τους γλώσσα και χρησιμοποιούσαν την τουρκική.
(...)
Αντιστάθισμα στους εξισλαμισμούς και στον γλωσσικό αφελληνισμό, που απείλησε να εξαφανίση ό,τι είχε απομείνει ελληνικό στη Μικρά Ασία, υπήρξε το έντονο ρεύμα αποδημιών που παρατηρήθηκε από την Ελλάδα – ηπειρωτική και νησιωτική – προς τις ακτές της Ιωνίας τον 17ο και 18ο αι.»
[Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΑ΄, σ. 233-234]
Μπηκαμε σε αλλη συζητηση που σηκωνει αλλο νημα.
Τα αποσπασματα που εβαλες Pert εισαι σιγουρος οτι δεν στρεφονται εναντιον σου;
.
Τα αποσπασματα που εβαλες Pert εισαι σιγουρος οτι δεν στρεφονται εναντιον σου;
.
-
Γκουερινο 4
Pertinax έγραψε: 08 Νοέμ 2021, 18:11
συγκεκριμένα οι 78.783 χριστιανικές οικογένειες που κατοικούν στη Μικρά Ασία, σύμφωνα με τις αρχειακές πηγές το 1520-1535, ]