απεναντίας δέχομαι ότι ο ίδιος λαός που κατοικεί κάπου ως μη ελεύθερος, αλλάζει την πολιτική (εθνοτική κατ' εσέ) του ταυτότητα.Pertinax έγραψε: 06 Νοέμ 2021, 05:13Παραβλέπεις ότι ο πληθυσμός μιας περιοχής μπορεί να αλλάξει πολλές εθνοτικές ταυτότητες ανάλογα με τις ιστορικές εξελίξεις.
Ανάλογα τον "φορομπήχτη" κυβερνήτη (ιστορικές εξελίξεις) που τους "βαπτίζει" με το ονομά του προς τιμήν της μεγαλομανίας του.
Αλλά δύσκολα θα άλλαζε η μητρική του γλώσσα που διαδίδεται ανευ οργανωμένης διδασκαλίας.
Μιλάμε για εποχή που ο κεραυνός ήταν ακόμα ο Ζευς-Δίας / Zeus-Dios.
Δεν είχαν ρεύμα. Οποιαδήποτε σύγκριση με το σήμερα και το αύριο είναι άσκοπη και άστοχη.
Βέβαια, οι γλώσσες που συνορεύουν, εμπλέκονται για κοινή συννενόηση και ανταλλαγή αγαθών του απλού γείτονα αγρότη/κτηνοτρόφου ανθρώπου και πολλές λέξεις χρησιμόποιουνται εκατέρωθεν των συνόρων.
Αυτά τα νέα τοπικά ιδιώματα που δημιουργούνται ανά τους αιώνες είναι άμεσα συγγενικά με τις γύρω κύριες γλώσσες.
Αλλά οι γλώσσες δεν εξαφανίζονται έτσι ξαφνικά από την μάνα ή τον πατέρα στο παιδί.
Εκτός αν υπάρχει γενοκτονία που δεν μένει ρουθούνι να αναπνεύσει.
Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη γενοκτονία Θρακών.
Οι φράγγοι είναι μεταγενέστερο γερμανικό φύλο και όχι Γαλάτες Κέλτες.Pertinax έγραψε: 06 Νοέμ 2021, 05:13 Οι Γαλάτες ήταν Κέλτες. Μετά εκλατινίστηκαν και έγιναν Ρωμάνοι. Μετά έγιναν Φραντσέζοι εξαιτίας του φραγκικού βασιλείου.
Οι φράγγοι σημέρα μιλάνε ρωμάνικη γλώσσα κατα συντριπτικό ποσοστό.
Δεν φράγγεψαν γλωσσικά οι γαλάτες κέλτες με ρωμαϊκή υπηκοότητα.
Το αντίστροφο.
Οι φράγγοι που εισέβαλαν και κατέκτησαν την Γαλατία, ρωμάνεψαν στην γλώσσα λόγω του ντόπιου πληθυσμού που μίλαγε την γλώσσα του. Καλύτερα να πώ vulgaris ρωμάνεψαν.
Latin μίλαγαν οι λόγιοι και οι κοινοφελείς λειτουργοί.
Ελληνικά και Λατινικά οι πολύ προχώ.
Latin Vulgaris όλοι οι άλλοι λαοί που αφομοίωναν τα λατινικά για να ξεφύγουν από την πλέμπα.
Latin vulgaris λοιπόν τα ρωμαιοκέλτικα την Γαλατία που εξελίχθησαν στα Γαλλικά.
Latin vulgaris λοιπόν τα ρωμαιογοτθοαράβικα των ισπανών
Latin vulgaris και αλλού...
Κατα πόσον τα κέλτικα ήσαν συγγενικά στα ελληνολατινικά την εποχή της κατάκτησης της γαλατίας από τον Ιούλιο;
Κατα πόσον τα θρακικά, όσα γνωρίσουμε, ήσαν συγγενικά στα ελληνολατινικά την εποχή της κατάκτησης της θράκης από μακεδόνες και έπειτα από ρωμαίους βορειότερα που όρισε και τη ζώνη πολυγλωσσίας;
αυτός ο γλωσσικός εκ....νισμός σε εκείνα τα χρόνια είναι σχεδόν αδύνατος.Pertinax έγραψε: 06 Νοέμ 2021, 05:13 Οι Θράκες που εκλατινίστηκαν έγιναν Ρωμάνοι/Βλάχοι, άρα δεν ήταν πλέον Θράκες. ...
Πολιτικά βάφτισε με όπως θες. Πες με Ανδρομέδιο.
Στο παιδί μου θα μάθω να μιλάω έστω και κρυφά την γλώσσα που έμαθα στο σπίτι μου απ τα γεννοφάσκια μου.
δηλαδή οι λίγοι Θράκες επέβαλαν την γλώσσα τους στους Ιλλυριούς που ήσαν περισσότεροι.Pertinax έγραψε: 06 Νοέμ 2021, 05:13 Από την άλλη οι Αρβανίτες φυλετικά (μόνο φυλετικά, άρα μηδαμινά με ιστορικούς όρους) είναι κυρίως Ιλλυριοί, οι οποίοι πήραν τη γλώσσα των λίγων Θρακών που κατέληξαν στην Ιλλυρία και έτσι (με τη συμβολή και άλλων ιστορικών παραγόντων) έγιναν Αρβανίτες. Ίσως αυτοί κουβαλούν ακόμα κάποια θρακικότητα αν δεχτούμε ότι η αλβανική γλώσσα είναι μετεξέλιξη της θρακικής.
ή ήσαν λιγότεροι οι Ιλλυριοί και είχαν εκ......νιστεί και αυτοί και έιχε μείνει μιά χούφτα και χάσανε τα ιλλυρικά από δυό χούφτες Θράκες;
αυτός ο γλωσσικός εκ....νισμός σε εκείνα τα χρόνια είναι σχεδόν αδύνατος.
Πολιτικά βάφτισε με όπως θες. Πες με Ανδρομέδιο.
Στο παιδί μου θα μάθω να μιλάω έστω και κρυφά την γλώσσα που έμαθα στο σπίτι μου απ τα γεννοφάσκια μου
αυτό είναι υπόθεση και όχι θέση. Βασισμένη στην άγνοια. Αφού δεν ξέρουμε, τότε δεν είναι.Pertinax έγραψε: 06 Νοέμ 2021, 05:13 Δεν ξέρουμε πόσους αιώνες άντεξε η θρακική γλώσσα δίπλα-δίπλα με την ελληνική και τη λατινική πριν εξαφανιστεί εντελώς.
Δεν πάει έτσι.
Το σωστό είναι.
Αφού δεν ξέρουμε κοιτάμε να μάθουμε και όχι να λέμε αν είναι ή αν δεν είναι.
Όπως προείπα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την εποχή που συνέβησαν όλα αυτά με τα σημερινά ή αυριανά δεδομένα της ανθρωπότητας.Pertinax έγραψε: 06 Νοέμ 2021, 05:13 Ίσως η διαδικασία να ήταν πολύ μακρά. Εσύ πιστεύεις ότι σε εκατό χρόνια από τώρα θα υπάρχουν άτομα στην Ελλάδα που θα μιλάνε αρβανίτικα ή βλάχικα, αν δεν γίνει συστηματική προσπάθεια διάσωσής τους (όπως π.χ. γίνεται στην Ιταλία για τις επιμέρους γλώσσες);
Εντελώς άστοχο να συγκρίνεις την εποχή που είχαν σπαθιά με την σημερινή εποχή που πατάω ενά κουμπί και σου σκάει πύραυλος στο κεφάλι με 100% επιτύχια στο κέντρο του στόχου.
Έλεος τρίμηνε πλεμπέγιε αυτοκράτορα Περτίνακα....