tipiti klop έγραψε: 24 Σεπ 2021, 22:44
Πάντως για να αντιστρέψουμε λίγο τη λογική του sys3x, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί:
Ποια είναι η ανάγκη εκείνη, που κάνει κάποιον τόσο εύπιστο στο να δεχθεί ότι μια μηχανή είναι, ή μπορεί να γίνει "πιο ανθρώπινη" από τον οποιονδήποτε άνθρωπο έχει υπάρξει ποτέ; Πιο καλλιτεχνική από τους καλλιτέχνες και πιο δημιουργική από τους δημιουργούς;
Ποια είναι εκείνη η ανάγκη sys3x, τόσο μεγάλη που να σε τυφλώνει απέναντι στο γεγονός, ότι εσύ είσαι αυτός που βάζεις μουσική στη λαμαρίνα με τα κυκλώματα, και εσύ είσαι αυτός που κατηγοριοποιείς το εξερχόμενο σαν επιτυχία, ή σαν αριστούργημα; Και μπορείς να το κάνεις αυτό επειδή έχεις μάθει να αφουγκράζεσαι τη μουσική, όχι μόνο σαν μια αλληλουχία από νότες, αλλά και με την αδρεναλίνη σου που ανεβαίνει με τον ρυθμό, ή με το αίμα που κυκλοφορεί και σηκώνει τις τρίχες σου. Και αυτό το "ζωντανό" μέσα σου χρειάστηκε 4 δις χρόνια για να φτάσει έως εδώ: να ακούς δηλαδή μουσική σαν ένα ένσαρκο πλάσμα, και όχι σαν μια "ασώματη κεφαλή" ή σαν ένας άβιος λίθος.
Και όμως, παραμένεις ακλόνητος ότι μια μηχανή είναι "δημιουργική", σαν ένα παιδί που δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί ότι το αρκουδάκι του δεν είναι ζωντανό.
Και εδώ βρίσκεται για μένα η ουσία αυτής της συζήτησης: το πόσο μάταιο είναι δηλαδή να μιλήσεις με λογικά επιχειρήματα, απέναντι σε μια φαντασίωση, απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο πόθο για κάτι "πιο ανθρώπινο από το ανθρώπινο" που μόνο ΄μια "εξωπραγματική" μηχανή μπορεί να προσφέρει.
Εξ ου και γιατί επιμένεις ότι δεν υπάρχει τέχνη.
Δεν τη βλέπεις γιατί σε έχει τελείως ρουφήξει μέσα της, έχεις δλδ μέχρι τα μπούνια βυθιστεί στον πόθο, τόσο που μια απλή επιθυμία "για ανθρωπιά", έχει γίνει ξαφνικά η σκιερή επιβολή της μηχανής πάνω στην ανθρωπότητα, ένα σενάριο δηλαδή, μια "μορφή τέχνης".
Πάντως το βιντεάκι έχει ένα κάποιο δίκαιο: Πρέπει να ξαναορίσουμε τι είναι δημιουργικότητα, ίσως αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας το σώμα, που τόσο μεγαλόπρεπα έχει εξοριστεί από τη διχασμένη μας σκέψη.
Τρομερά ενδιαφέροντα όλα αυτά που γράφεις, όπως πάντα, αλλά νομίζω λίγο άτοπα ως προς την βάση τους.
Καταρχήν ξεκινάς υποστηρίζοντας κάτι το οποίο θεωρείς ότι υποστηρίζω εγώ πράγμα το οποίο είναι απλά λάθος.
Δεν διατείνεται εδώ "το πιο ανθρώπινο κι από τον άνθρωπο" της μηχανής και δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό στο σημείο που βρισκόμαστε μηχανικά. Οι μηχανές έχουν πολύ διαφορετικούς περιορισμούς από ότι ένας ανθρώπινος οργανισμός και άρα πολύ διαφορετικές δυνατότητες και νομίζω για αυτό ακριβώς μιλάμε εδώ πέρα, για την δυναμική αυτών των δυνατοτήτων. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα ανάπτυξης λογισμικού (και υλισμικού αλλά αυτό αν και συνδέεται είναι ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο) μας επιτρέπουν πλέον να ανοίξουμε έναν καινούργιο κύκλο αμφισβητήσεων, προβληματισμών και επαναπροσδιορισμού της ίδιας μας της ύπαρξης - φύσης, εντελώς πρωτόγνωρου για τον άνθρωπο.
Η έλλειψη ενός ικανοοποιητικού ορισμού διαχρονικά για την τεχν είναι αυτό, αρχικά, που με οδηγεί στην αμφισβήτηση της ίδιας της εννοιολογικής ύπαρξης της (τουλάχιστον με τον τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι αρέσκεστε να την ορίζετε - αντιλαμβάνεστε) και στην συνέχεια αναγνώρισης των θεμελιωδών παραγόντων στους οποίους οφείλεται η ας το πούμε ύπαρξη της και κυρίως των προϊόντων με περιεχόμενο τα οποία είναι το αποτέλεσμα αυτής (της τεχνς - των τεχνών).
Αναγκάζομαι λοιπόν και εγώ με την σειρά μου να αναγνωρίσω την ύπαρξή του αποτελέσματος της τεχνς αλλά όχι την εννοιολογική ύπαρξη της έτσι όπως αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον εγώ πως την αντιλαμβάνεστε οι περισσότεροι συνάνθρωποι μου. Έχω εντοπίσει λοιπόν πως για να παραχθεί το αποτέλεσμα αυτού που ονομάζουμε τεχν απλά χρειάζεται μπόλικος ελεύθερος χρόνος και η ανάγκη της έκφρασης - επικοινωνίας, ε μέχρι στιγμής θα λέγαμε του ανθρώπου (όλα αυτά), αλλά είναι πραγματικά μόνο του ανθρώπου; είναι στ' αλήθεια αποκλειστικά και μόνον ανθρώπινη ιδιότητα η δημιουργική διαδικασία;
Τι ακριβώς είναι η δημιουργία - δημιουργική διαδικασία η οποία παράγει "πρωτογενές" "καλλιτεχνικό" (ή ακόμη και μη καλλιτεχνικό, όπως είπαμε

δεν υπάρχει τεχν αναγκαστικά

, υπάρχει ελεύθερος χρόνος και ανάγκη

αυτό είναι το μόνον σίγουρο για εμένα

) περιεχόμενο;