Maspoli έγραψε: 27 Αύγ 2018, 13:57
Chainis έγραψε: 27 Αύγ 2018, 13:33
Δεν το έχω στο αρχείο μου, λυπάμαι.
Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις τον λόγο που ο στρατός έκανε 8 μέρες να καλύψει την απόσταση από το Σαραντάπορο (ή πιο σωστά από την Κοζάνη) μέχρι τα Γιαννιτσά (11 με 19 Οκτώβρη), μια απόσταση λίγο πάνω από 100 χιλιόμετρα, χωρίς κανένα στρατιωτικό ή φυσικό εμπόδιο, και μετά τα 50 χιλιόμετρα από τα Γιαννιτσά μέχρι Θεσσαλονίκη χρειάστηκε 6 ημέρες για να τα διανύσει (20 με 26 Οκτ.), όταν ήταν βέβαιο ότι τα εδάφη και οι πόλεις που θα είχε καταλάβει κάθε χώρα θα ήταν βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων μετά;
Η συμπεριφορά του στρατού δικαιολογεί απόλυτα το τηλεγράφημα και γι' αυτό ακόμα κι αν έχει εξαφανιστεί είναι δύσκολο να καταρριφθεί.
Η Μεραρχία για την Κοζάνη δεν έχει σχέση με την συζήτηση, το Μοναστήρι δεν μπορούσε να το καταλάβει μια Μεραρχία μόνη της, η πορεία της ήταν μόνο για να εξασφαλιστούν οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Κορυτσά, Φλώρινα) και εφόσον είχε κριθεί ότι οι υπόλοιπες Μεραρχίες επαρκούσαν για να εξασφαλίσουν την Θεσσαλονίκη.
Εγώ θα ντρεπόμουνα να χρησιμοποιήσω τέτοια επιχειρήματα.
Κρατάμε λοιπόν ότι δεν έχεις κανένα τέτοιο τηλεγράφημα του Βενιζέλου, δεν έχεις καμία διαταγή του Κωνσταντίνου ή του ΓΕΣ που να αναφέρει το παραμικρό για Μοναστήρι (βασικά αυτό το ήξερα γιατί και στο παλιό τίποτα δεν είχατε προσκομίσει που να επιβεβαιώνει τις ψευδολογίες σας) αλλά είσαι τόσο πωρωμένος που όχι μόνο αρνείσαι να αναγνωρίσεις τη πραγματικότητα που δείχνει ότι το τηλεγράφημα είναι προϊόν φαντασίας αλλά φτάνεις στο σημείο να από τη μια να λες ότι ο Βενιζέλος έλεγε "σας διατάζω να σπεύσετε να καταλάβετε τη Θεσσαλονίκη" κι από την άλλη να λες δεν έτρεχε κάστανο αν λέγαμε και σε καμιά μεραρχία να στραφεί σε άλλη κατεύθυνση αντί της Θεσσαλονίκης γιατί άλλες πόλεις στη Δυτ. Μακεδονία και Β. Ήπειρο "κινδύνευαν".
Εσύ θα πρέπει να ντρέπεσαι αριστερός ανθρωπος να αβαντάρεις τους Γλίξμπουργκ αλλά δεν έχω τέτοιες απαιτήσεις από αριστερούς.
Από ένα σοβαρό σάιτ ιστορίας :
Στις 13 Οκτωβρίου ο όγκος του Στρατού Θεσσαλίας βρισκόταν στο υψίπεδο της Κοζάνης, απ’ όπου μπορούσε να στραφεί είτε ανατολικά προς τη Βέροια είτε προς τα βόρεια. Η VII Μεραρχία κινήθηκε προς τα Στενά της Πέτρας, το Απόσπασμα Ευζώνων Γεννάδη προς τα Γρεβενά και η Ι Μεραρχία νότια του Αλιάκμονα στο χ. Βελβεντός. Εκείνη τη χρονική στιγμή το Γενικό Στρατηγείο είχε την πρόθεση να κινηθεί με τον όγκο των δυνάμεων πρώτα προς το Μοναστήρι και μετά προς Βέροια-Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, έχοντας εξακριβωμένες πληροφορίες ότι η Βουλγαρία ενδιαφερόταν να καταλάβει οπωσδήποτε τη Θεσσαλονίκη προτού καταληφθεί από τον Ελληνικό στρατό, έστειλε στις 12 Οκτωβρίου στον αρχηγό του Στρατού Θεσσαλίας τηλεγράφημα, με το οποίο του γνώριζε ότι σπουδαίοι πολιτικοί λόγοι επέβαλλαν τη γρήγορη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Παρόμοια σύσταση έκανε την ίδια ημέρα και ο υπουργός Εξωτερικών.
Αλλά το Γενικό Στρατηγείο επέκρινε με τηλεγράφημά του προς το Υπουργείο Εξωτερικών τις επεμβάσεις του στη διεύθυνση των επιχειρήσεων. Ωστόσο, κατόπιν επιτακτικής και κατηγορηματικής διαταγής του πρωθυπουργού και υπουργού Στρατιωτικών Ελευθερίου Βενιζέλου για άμεση στροφή της Στρατιάς προς απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Γενικό Στρατηγείο αναγκάστηκε να συμμορφωθεί και να εκδώσει διαταγή για στροφή και προέλαση προς Θεσσαλονίκη.
Είχε (ή έπρεπε να έχει) σαν στόχο την Θεσσαλονίκη και έστελνε στρατό στα Γρεβενά και την Πτολεμαΐδα.
Και μετά έχοντας χάσει 2-3 μέρες στην Κοζάνη έκανε άλλες 6 να φτάσει στα Γιαννιτσά κι άλλες τόσες στην Θεσσαλονίκη.
Και μετά δέχτηκε Βουλγάρικο στρατό στην πόλη.
Το πάλευε μέχρι την τελευταία στιγμή του αητού ο γιος.
Εσύ ψάξε αν έχει σωθεί το τηλεγράφημα κι αν κυκλοφορεί στο internet.