!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ότι μαλακία μας έρθει.

Εδώ συζητάμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Άβαταρ μέλους
Πάνας

Re: Ότι μαλακία μας έρθει.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας »

hellegennes έγραψε: 26 Αύγ 2018, 01:50 Το θέμα με το τυρί και το κασέρι είναι σχετικά πρόσφατο. Αρχικά σε όλην την Ελλάδα ίσχυε ότι κασέρι είναι το κίτρινο τυρί και τυρί είναι το λευκό τυρί, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν γκούντες, έμενταλ, ένταμ και λοιπές ξενοφερτιές. Η ύπαρξη των σύνθετων λέξεων με το τυρί και το κασέρι ομολογούν το αληθές*. Λευκά τυριά επίσης υπάρχουν πολλά και οι Αθηναίοι τα λένε όλα «φέτα». Η φέτα είναι επίσης πρόσφατη υπόθεση και είναι ένα συγκεκριμένο μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτος με συγκεκριμένη υγρασία, καθώς είναι ΠΟΠ. Ο Θεσσαλονικιός λέει κατσικίσιο τυρί και ο Αθηναίος λέει κατσικίσια φέτα, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Στην ουσία ο Θεσσαλονικιός συνεχίζει να λέει τυρί όλα τα λευκά τυριά ενώ ο Αθηναίος τα μετονόμασε όλα σε φέτες.

Φυσικά, υπήρχαν από παλιά πολλά τοπικά τυριά με συγκεκριμένες τοπικές ονομασίες, αλλά αφενός τα περισσότερα ήταν γνωστά μόνο τοπικά, αφετέρου συνέχιζε να ισχύει ότι όλα τα λευκά τυριά ήταν «τυρί» και όλα τα κίτρινα «κασέρι».

* τυρόπιτα, τυρόγαλο, τυρόψωμο, ψωμοτύρι, ανθότυρο, κασερόπιτα, κασεροκροκέτα, κτλ.
Δεν είναι έτσι, κασέρι λέμε μόνο το κασέρι... την γραβιέρα που είναι και αυτή κίτρινη την λέμε γραβιέρα, το μανούρι μανούρι, την φέτα φέτα. Και όλα αυτά τυριά.

Εσείς έχετε το πρόβλημα με τα χρώματα.
the end
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Δεν διάβασες τίποτα απ' ό,τι έγραψα ή δεν κατάλαβες τίποτα.

Τώρα λέτε κασέρι μόνο το κασέρι. Μερικές δεκαετίες πριν, κασέρι ήταν όλα τα κίτρινα τυριά.-

Και στην Θεσσαλονίκη όταν θέλουμε γραβιέρα λέμε γραβιέρα. Αλλά όλα τα κίτρινα τυριά -ξενικής, γενικά, προέλευσης- τα λέμε κασέρια. Ξέρεις, όπως όλες τις σαλάτες τις λέμε σαλάτες, αλλά όταν θέλουμε μια συγκεκριμένη σαλάτα την λέμε με το όνομά της.

Οι Αθηναίοι δεν λένε φέτα μόνο την φέτα, λένε φέτα όλα τα λευκά τυριά. Το οποίο είναι εξίσου λάθος με το να ζητήσει κάποιος «εκείνο το κασέρι» αντί για «γκούντα».
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
Πάνας

Όχι ποτέ δεν λέγαμε κασέρια τα κίτρινα τυριά... κανείς δεν μου έχει πει κασέρι κάποιο άλλο κίτρινο τυρί ή φέτα κάποιο άλλο άσπρο τυρί.

Η πλάκα ξέρεις ποια είναι; Ναι μπορεί να το έλεγε κάποιος ο οποίος να μην αντιπροσωπεύει το σύνολο και το κυριότερο να μην είναι Γκάγκαρος... Ούτε και εγώ είμαι Γκάγκαρος αλλά γεννήθηκα στην Αθήνα.

Όλα αυτά με τα τυριά πρώτη φορά εδώ μέσα τα άκουσα...χρησιμοποιούμε τον γενικό όρο τυρί για όλα και χρησιμοποιούμε την ονομασία του όταν πρέπει.
the end
Άβαταρ μέλους
Πάνας

Δηλαδή:

Δεν έχω τυρί για την χωριάτικη...
Δεν έχω τυρί για το τοστ...
the end
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Εσύ λες «όχι», η γλωσσική ιστορία λέει «ναι». Και η φέτα είναι σύγχρονο κατασκεύασμα. Αυτό το τυρί υπήρχε στην Ελλάδα από την εποχή του Ομήρου και να είσαι βέβαιος ότι δεν χρησιμοποιούσαν ιταλική λέξη για να το πούνε. Τυρί το έλεγαν. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στην Οδύσσεια. Κάποια στιγμή η νεοελληνική σύμφραση «μια φέτα τυρί» έγινε σκέτο «φέτα» για συντομία, όπως το «νηρόν ύδωρ» έγινε σκέτο «νερό». Ακόμη πιο πρόσφατα, η Ελλάδα διεκδίκησε ΠΟΠ για αυτό το συγκεκριμένο τυρί που το κατοχύρωσε ως φέτα, αλλά μέχρι λίαν προσφάτως ήταν γνωστό σε όλην την Ελλάδα όπως ακριβώς ήταν γνωστό από την εποχή του Ομήρου: ως «τυρί».

Δεν ξέρω, σε κάποια φαντασιακή ιστορία της Ελλάδας, που περιστρέφεται γύρω από νεοαθηναϊκούς μύθους να λεγόταν πάντα «φέτα» και να υπήρχανε πολλά κίτρινα τυριά. Πάντως στην πραγματική ιστορία λεγόταν πάντα «τυρί» και μέχρι την νεότερη ιστορία της Ελλάδας υπήρχε μόνο ένας τύπος κίτρινου τυριού, που λεγόταν κασέρι και συνεκδοχικά έλεγαν κασέρια όλα τα ομοειδή τυροκομικά. Αυτά που ισχύουν για την δεκαετία του '80 και μετά δεν ισχύουν και αναδρομικά, τι να κάνουμε.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
perseus
Phorum.gr user: Perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus »

και το κετσαπ στο πιτογυρο ο Ομηρος ειπε να το βαζετε?
Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός »

Το κασέρι είναι παραδοσιακό Ελληνικό τυρί, φτιάχνετε αιώνες στην Ελλάδα.
Η γραβιέρα δεν υπήρχε στην Ελλάδα, η Γεωργική Σχολή Γόρτυνας στις αρχές του 20 αιώνα αντέγραψε τον τρόπο που φτιαχνόταν ένα αντίστοιχο Ελβετικό τυρί και τον διέδωσε στην Ελλάδα.
Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban »

Άβαταρ μέλους
Ηράκλειτος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηράκλειτος »

Μηχανικός έγραψε: 26 Αύγ 2018, 08:23Το κασέρι είναι παραδοσιακό Ελληνικό τυρί, φτιάχνετε αιώνες στην Ελλάδα.
Στον ελλαδικό χώρο φαίνεται να έφθασε αρχικά την περίοδο 1885-1890
Μηχανικός έγραψε: 26 Αύγ 2018, 08:23Η γραβιέρα δεν υπήρχε στην Ελλάδα, η Γεωργική Σχολή Γόρτυνας στις αρχές του 20 αιώνα αντέγραψε τον τρόπο που φτιαχνόταν ένα αντίστοιχο Ελβετικό τυρί και τον διέδωσε στην Ελλάδα.
Κάποιος μπορεί να φανταστεί ότι είναι τόσο παλιό τυρί όσο και η ύπαρξη της Ελλάδας. Κι όμως η γραβιέρα πρωτοκατασκευάστηκε το 1914 στη Λάπα Μανωλάδας από τον τυροκόμο Ζυγούρη. Η γραβιέρα αυτή κατασκευάστηκε στα πρότυπα της ελβετικής gruyere
God.exe is missing. Universe will restart.
Άβαταρ μέλους
alekhine
Phorum.gr user: alekhine

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από alekhine »

Εικόνα
πατησιωτης έγραψε: 10 Μαρ 2021, 20:59 Ο Σημίτης είναι η συνέχεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή,στην Ευρώπη,στα ελληνοτουρκικά,στο ανήκομεν εις την Δύσιν,στην οικονομία,παντού.
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Phorum.gr user: Wild Rebel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel »

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban »

Άβαταρ μέλους
Drexler

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Drexler »

Madmax έγραψε: 25 Αύγ 2018, 20:08 Πότε θα βρώ brutal ατριχο αγόρι;
Σου κανει σε χοντρο λαγουδακι?

Εικόνα
Με λογισμό και μ' όνειρο τσακίζουμε το ημιπρολεταριάτο!
Άβαταρ μέλους
The Rebel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel »

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
The Rebel