Δεν είναι έτσι, κασέρι λέμε μόνο το κασέρι... την γραβιέρα που είναι και αυτή κίτρινη την λέμε γραβιέρα, το μανούρι μανούρι, την φέτα φέτα. Και όλα αυτά τυριά.hellegennes έγραψε: 26 Αύγ 2018, 01:50 Το θέμα με το τυρί και το κασέρι είναι σχετικά πρόσφατο. Αρχικά σε όλην την Ελλάδα ίσχυε ότι κασέρι είναι το κίτρινο τυρί και τυρί είναι το λευκό τυρί, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν γκούντες, έμενταλ, ένταμ και λοιπές ξενοφερτιές. Η ύπαρξη των σύνθετων λέξεων με το τυρί και το κασέρι ομολογούν το αληθές*. Λευκά τυριά επίσης υπάρχουν πολλά και οι Αθηναίοι τα λένε όλα «φέτα». Η φέτα είναι επίσης πρόσφατη υπόθεση και είναι ένα συγκεκριμένο μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτος με συγκεκριμένη υγρασία, καθώς είναι ΠΟΠ. Ο Θεσσαλονικιός λέει κατσικίσιο τυρί και ο Αθηναίος λέει κατσικίσια φέτα, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Στην ουσία ο Θεσσαλονικιός συνεχίζει να λέει τυρί όλα τα λευκά τυριά ενώ ο Αθηναίος τα μετονόμασε όλα σε φέτες.
Φυσικά, υπήρχαν από παλιά πολλά τοπικά τυριά με συγκεκριμένες τοπικές ονομασίες, αλλά αφενός τα περισσότερα ήταν γνωστά μόνο τοπικά, αφετέρου συνέχιζε να ισχύει ότι όλα τα λευκά τυριά ήταν «τυρί» και όλα τα κίτρινα «κασέρι».
* τυρόπιτα, τυρόγαλο, τυρόψωμο, ψωμοτύρι, ανθότυρο, κασερόπιτα, κασεροκροκέτα, κτλ.
Εσείς έχετε το πρόβλημα με τα χρώματα.










