!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Εγκληματα Ελληνων στην Μικρα Ασια

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Fairfax

Re: Εγκληματα Ελληνων στην Μικρα Ασια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Fairfax »

Εγκλήματα πρέπει να έγιναν κατά την υποχώρηση από τον Σαγγάριο που ο ΕΣ υιοθέτησε πρακτικές καμένης γης. Μετά την διάσπαση του μετώπου το 1922 ο καθένας κοίταγε πως θα γυρίσει στην Ελλάδα και έκανε ότι νόμιζε. Πάντως μέσα δεκαετίας του 80 που ήμουν φοιτητής μίλησα με έναν κρητικό παππούλη που πολέμησε στην Μικρά Ασία και μου περίγραψε φρικαλαιοτητες που διέπραξε η μονάδα του και στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος. Το πόσο συνηθισμένο ήταν αυτό δεν ξέρω.
Άβαταρ μέλους
nostromos
Phorum.gr user: nostromos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nostromos »

Μάλιστα, απεκαλείτο από τους στρατιώτες «καψοκαλύβας», επειδή διέταζε συνεχώς την πυρπόληση τουρκικών κατοικιών.
https://www.kathimerini.gr/society/9639 ... pa-andrea/
η προσοχη μας στο Καστελοριζο
Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Phorum.gr user: Jimmy81

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 »

O ένας μου παππούς που πολέμησε στη μικρασιατική εκστρατεία είχε αναφέρει στη μάνα μου για έναν αξιωματικό που τον πίεσε να συμπεριφερθεί βίαια σ' ένα σπίτι. Του είχε βάλει ο αξιωματικός το πιστόλι στον κρόταφο και τον διέταξε να μπει στο σπίτι και να "ασκήσει βία". Αυτός μπήκε και μέσα ήταν μια Τουρκάλα με μωρά που έκλαιγαν. Ο παππούς μου για να φανεί ότι άσκησε βία έριξε κάτω μια ραπτομηχανή και κάτι έπιπλα.
Άβαταρ μέλους
wooded glade

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade »

Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν ξέρεις ποιός είναι ο εχθρός και ποιός δεν είναι.
Στο Βιετνάμ πήγαιναν παιδάκια με καλαθάκια με φρούτα στους Αμερικάνους στρατιώτες και κάτω από τα φρούτα ήταν μία χειροβομβίδα και το παιδάκι την έριχνε στους στρατιώτες.
Ο άμαχος πληθυσμός που βρίσκεται μέσα σε πολεμική ζώνη δε γλυτώνει.
Αλλά τις σφαγές κατά αμάχων ενώ είχαν σταματήσει πλέον οι εχθροπραξίες τις έκαναν οι Τούρκοι. Έσφαξαν τον αρχιεπίσκοπο, μπήκαν στο σπίτι του Καραθεοδωρή και ήταν έτοιμοι να τον σφάξουν αν ο Καραθεοδωρή δεν τους έλεγε ότι ήταν Γερμανός.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα
Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος »

Λίνο Βεντούρα έγραψε: 30 Αύγ 2021, 11:49
Maspoli έγραψε: 30 Αύγ 2021, 11:42 Ο Μεταξάς μάλιστα την οδό Αποστόλου Παύλου τη μετονόμασε σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ !!!
Αυτό μάλιστα! Όντως ήταν έγκλημα.

Δεν ηταν γιατι οταν περιμενεις επιθεση απο την Ιταλια θελεις να εχεις καλυμμενα τα νωτα σου με την Τουρκια.

.
Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος »

Να πουμε επισης, πως τον κυκλο της βιας και του αιματος ξεκινησαν οι Τουρκοι ενω οι Ελληνες δεν ειχαν σκοπο να εκστρατευσουν στο εσωτερικο της Μικρας Ασιας.

Μιλαω για τη σφαγη του Αιδινιου οπου μαλιστα σε μια Σχολη Προσκοπων οι Τουρκοι εβγαλαν τα ματια ολων των ελληνοπουλων πριν τα δολοφονησουν ανανδρα.

Με τετοιες ενεργειες και βασει σχεδιου οι Τουρκοι εξωθουσαν τον ελληνικο στρατο να μπλεχτει σε περιπετεια στο εσωτερικο της χωρας. Ειχε διαβεβαιωσεις βλεπετε ο Κεμαλ απο μεγαλες δυναμεις οτι την κρισιμη στιγμη θα βοηθησουν αυτον και θα κρεμασουν την Ελλαδα.

Ας δουμε τι εγινε στο Αιδινι.

"Ο Στρατηγός Νίδερ, αμέσως μετά την ανακατάληψη του Αϊδινίου από τον Ελληνικό Στρατό ενημερώνει για τα τεκταινόμενα στη περιοχή με πολυσέλιδη αναφορά:

«Τμήματα τοῦ Τουρκικοῦ στρατοῦ μετά στιφῶν ἀτάκτων, εἰσορμήσαντα εἰς τήν πόλιν μετά την ἀποχώρησιν τοῦ Ἑλληνικοῦ στρατοῦ, τῇ συμπράξει καί τοῦ ἐντόπιου Τουρκικοῦ πληθυσμοῦ, ἐπεδόθησαν εἰς λεηλαδίας, ληστείας, βιασμούς γυναικῶν, σφαγάς καί πυρπολήσεις. Ἐκ τῶν 7.500 κατοίκων τῆς πόλεως καί 3.500 προσφύγων τῶν πέριξ χωρίων, μόνον 4.500 ἀνευρέθησαν. Οἱ λοιποί ἐσφάγησαν κατά τόν ἀγριώτερον τρόπον, ἐκάησαν ἤ ἀπήχθησαν ὡς ὅμηροι εἰς τό ἐσωτερικόν. Μεταξύ τῶν σφαγέντων περιελαμβάνοντο και οι νέοι οἱ ἀποτελοῦντες τό Σῶμα τῶν Ἑλλήνων προσκόπων οἱ ὁποῖοι ἐσφάγησαν διότι δέν ἠθέλησαν να ἀπαρνηθῶσι την Ἑλληνικήν Πατρίδα.

Εἰς διάφορα σημεῖα εὑρέθη σημαντικός ἀριθμός ἠκρωτηριασμένων πτωμάτων ἀνδρῶν καί γυναικοπαίδων. Τήν ἑπομένων ἐτάφησαν μερίμνῃ τοῦ φρουραρχείου, 125 ἄνδρες, 92 γυναῖκες καί 54 παιδία".

https://www.sep.org.gr/el/normal/90391/ViewBlogArticle

.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”