Jimmy81 έγραψε: 20 Αύγ 2021, 00:31
Οι γρανιτένιοι ογκόλιθοι στον θάλαμο του βασιλιά ζυγίζουν περίπου 40 τόνους έκαστος. Το βάρος αυτό μπορούσε να μεταφερθεί από τα αιγυπτιακά πλοία της εποχής κατά μήκος του Νείλου. Ακόμα μεγαλύτερο βάρος μπορούσε να μεταφερθεί με τη μέθοδο της ένωσης δύο πλοίων με μεγάλη ξύλινη πλατφόρμα. Αντεχε γύρω στους 80-90 τόνους φορτίο. Χρησιμοποιούνταν παλιά και στην Ευρώπη τέτοια πλοία, σε ποτάμια και λίμνες για μεταφορά φορτίου μεγάλου βάρους.
https://www.cheops-pyramide.ch/khufu-py ... pping.html
Είναι γνωστή επίσης η επιγραφή με το όνομα του Χέοπα σε έναν από τους γρανιτένιους ογκόλιθους του θαλάμου.
Για μένα είναι τελειωμένο το θέμα της Μεγάλης Πυραμίδας σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει για τις μεθόδους κατασκευής, τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις από το σημείο και τις ιστορικές μαρτυρίες που παραπέμπουν στην εποχή του Χέοπα. Οποιαδήποτε θέμα παραμένει ανοικτό έχει καθαρά δευτερεύουσα σημασία. Δεν επηρεάζει τον πυρήνα του θέματος.
α) Ζυγιζουν μεχρι 80 τονους και οχι 40.
White limestone from Tura for the casing, and granite blocks from Aswan, weighing up to 80 tonnes, for the King's Chamber structure.[6]
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pyramid_of_Giza
β) Στους ναους της Κοιλαδας και της Σφιγγας υπαρχουν ογκολιθοι που ζυγιζουν 200 τονους.
γ) Δεν ειναι θεμα μονο η μεταφορα, πολυ σημαντικοτερο ειναι η ανορθωση. Για παραδειγμα ακομη και σημερα με τους υπερσυγχρονους γερανους που διαθετουμε θα ηταν προβλημα η ανορθωση και ακριβης τοποθετηση των 200ρηδων ογκολιθων.
Απο το άρθρο μου:
Ο Χάνκοκ μίλησε με τον υπεύθυνο μηχανικό του ενός γερανού που είχε μεταφερθεί σε εργοτάξιο του Λονγκ Άιλαντ προκειμένου να σηκώσει ένα λέβητα 200 τόνων. Του έδειξε τις φωτογραφίες και τις τεχνικές προδιαγραφές από το Ναό της Κοιλάδας και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να σηκώσει παρόμοιους ογκόλιθους με το γερανό του. Η απάντηση του μηχανικού ήταν χαρακτηριστική.
"Κοιτάζω αυτό που μου δείχνετε εδώ και βλέπω τις αποστάσεις οι οποιες μας ενδιαφέρουν. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να σηκώσουμε τους ογκόλιθους των 200 τόνων από τις διαθέσιμες θέσεις...Στη δουλειά μου σηκώνουμε μεγάλα φορτία και μελετάμε τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι πριν από εμάς διαχειρίζονταν τέτοια φορτία. Βλέποντας τώρα ότι το έκαναν αυτό χιλιάδες χρόνια πριν μου φαίνεται αδιανόητο. Δεν έχω ιδέα πως μπορούσαν να πετύχουν κάτι τέτοιο και νομίζω ότι πιθανότατα αυτό θα παραμείνει για πάντα ένα μυστήριο".
δ) Οπως ειπα 100 φορες δυσκολοτερο ζητημα απο τη μεταφορα ειναι η ακριβης χαραξη του γρανιτη ειδικα οταν απαιτειται και καλλιτεχνικη εργασια.
ε) Που ειναι η πολη των δουλων που κατασκευασαν την ΠΥραμιδα;
στ) Οι επιγραφες του Χεοπα μεσα στην Πυραμιδα ειναι φέικ προκειμένου να τσιμπησει καποιος ερευνητης επιδοτηση. Αντίθετα δεν ειναι φέικ αρχαια αιγυπτιακη επιγραφη που θεωρει πως ο Χεοπας δεν ειναι ο κατασκευαστης.
Απο το αρθρο μου:
Kαι τώρα ελάτε να αξιολογήσουμε μιά σημαντική μαρτυρία που μπορεί να ανατρέψει την αισιοδοξία ότι λύθηκαν τα μυστήρια της Πυραμίδας.
Πρόκειται για μια στήλη στο Μουσείο του Καίρου που λέγεται Στήλη της Απογραφής και ανακαλύφθηκε το 1857 ανατολικά της Μεγάλης Πυραμίδας. Θεωρείται ότι τα ιερογλυφικά της ανήκουν στο 1000 π.Χ. Ο φημισμένος αρχαιολόγος Γκαστόν Μασπερό και άλλοι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις ότι πρόκειται για αντιγραφή από αρκετά προγενέστερη στήλη. Η μεταφορά των κειμένων παλαιότερων στηλών μέσω αντιγραφής σε νεότερες ήταν πολύ συχνό φαινόμενο στην αρχαία Αίγυπτο.
Στη στήλη λοιπόν μιλάει ο Χέοπας στο πρώτο πρόσωπο και από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι στην εποχή του υπήρχαν ήδη η Σφίγγα την οποία επιδιόρθωσε και τουλάχιστον μια σημαντική πυραμίδα στη Γκίζα που την ανακαίνισε!
Ο Χέοπας αναφέρει τις ανακαλύψεις του όταν καθάριζε την άμμο από την πυραμίδα και τη Σφίγγα. Αφιερώνει την αφήγησή του στην Ίσιδα, την "Κυρία του Δυτικού Βουνού", την "Κυρία της Πυραμίδας" και αποκαλεί την ίδια την πυραμίδα σαν "το Σπίτι της Ίσιδας". Αφιέρωσε (στην Ίσιδα) μία νέα προσφορά και έκτισε ξανά το πέτρινό της μνημείο.
Στη συνέχεια του κειμένου, ο Χέοπας αναφέρει πως από εκείνο το σημείο μπορούσε να αντικρίζει τη Σφίγγα και διηγείται πως στα χρόνια του, το μνημείο και μια κοντινή συκομουριά χτυπήθηκαν από έναν κεραυνό. Το χτύπημα έκοψε ένα κομμάτι από το κεφάλι της Σφίγγας αλλά ο Χέοπας το επιδιόρθωσε με μεγάλη προσοχή. Ο αιγυπτιολόγος Σελίμ Χασάν που το 1930 καθάρισε τη Σφίγγα από την άμμο που την περιέβαλε, υποστήριξε πως εντόπισε εμφανή στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η Σφίγγα είχε πάθει ζημιά από κεραυνό και στη συνέχεια το τμήμα της αυτό επιδιορθώθηκε. Τόνισε επίσης πως στη νότια πλευρά του μνημείου φύτρωναν κάποτε συκομουριές που είχαν πολύ μεγάλη ηλικία.
Ποια ειναι η συμπεριφορά των αρχαιολόγων απέναντι στις αποκαλύψεις της Στήλης της Απογραφής; Δεν την θεωρούν αυθεντική γιατί πιστεύουν πως ήταν αδύνατον να προϋπήρχε η Σφίγγα και μιά σημαντική πυραμίδα κοντά της πριν τη βασιλεία του Χέοπα. Κι όλα αυτά ενώ επιβεβαιώθηκε η ζημιά της Σφίγγας από κεραυνό και η επιδιόρθωση της που αναφέρει η Στήλη. Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με κάποιους τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Μετά από αυτά επιτρέψτε μου να διατυπώσω ένα σενάριο. O Xέοπας ενδέχεται να μην κατασκεύασε τη Μεγάλη Πυραμίδα αλλά να επιδιόρθωσε τυχόν καταστροφές της σε κάποια σημεία, να την καθάρισε από άμμους που μπορεί να είχαν σκεπάσει κάποια τμήματα των τοίχων της εξωτερικά και να την ανακαίνισε. Το εντυπωσιακότερο μέρος αυτής της ανακαίνισης ήταν η τοποθέτηση της εξωτερικής επένδυσης από λίθους λευκού ασβεστόλιθου. Ο Μερέρ ξεκαθαρίζει πως αυτοί είναι οι λίθοι που μεταφέρονταν με πλοία από την Τούρα.
.