Naranjita έγραψε: 30 Μάιος 2021, 15:06
Cavaliere έγραψε: 16 Μάιος 2021, 14:56
Χτες είμασταν μουσαφιραίοι σε εξοχικό, οι οικοδεσμπότες είναι σιχ, δεν τρώνε κρέας για κάποιο λόγο, μαλακίες δηλαδή, και μας κάνανε μόνο χορτοφαγικά, μια χαρά, κάτι τάρτες με πράσο και γλυκοπατάτες, κάτι σαλάτες με φέτα, κ.α.. Σήμερα πάλι σπίτι, οι γυναίκα μου έκανε λουκάνικα μπίρας και λουκάνικα με σιναπόσπορους, κοτόπουλο με σύκα στο φούρνο και τα φάγαμε με άσπρο ψωμί σουσαμάτο.
κοτεν τσικεν με συκα στον φουρνο? για δωσε συνταγη γέροντα
Τώρα με την έδοκεν η γυναίκα. Λέει, παίρνουμε κανά κιλό κότα. Την ξεπλένουμε και τη στεγνώνουμε. Τα σύκα καπου 10, τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε. Κόβουμε την κότα σε μερίδες. Την περνούμε με αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη. Καθαρίζουμε 4 κόκκινα κρεμμύδια και τα κόβουμε κύκλους. Τα απλώνουμε στο ταψί με το κοτόπουλο. Προσθέτουμε 3 σκελίδες σκόρδο. Μετά 1 φύλλο δάφνης. Ρίχνουμε ένα ποτήρι κρασί Πόρτο και χυμό ενός λεμονιού. Μια τζούρα ζάχαρη. Τα ψήνουμε 1 ώρα στο φούρνο στους 180. Αφαιρούμε σκόρδο και δάφνη μετά. Κρατάμε την κότα ζεστή σε αλουμίνιο, ή κάτι. Ψιλοβράζουμε τη σάλτσα-ζουμί με 200 γρ κρέμα γάλακτος. Δίνουμε μετά το καλό βράσιμο μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Αυτοσχεδιασμοί, λέει, επιβάλλονται, παίρνεις τη βασική Αρχή και την προσαρμόζεις, αφαιρώντας-προσθέτοντας. Προσθέτω, τα σύκα γίνονται μαζί με την κότα.
Ordem e Progresso.