Είναι με πρόταση + λέξη, όχι με δύο λέξεις.hellegennes έγραψε: 10 Απρ 2018, 19:11Γιατί, το παράθυρο τι είναι;Saliveros έγραψε: 10 Απρ 2018, 17:50"του παγόβουνου".Σαρακατσαν έγραψε: 07 Απρ 2018, 00:55 Μου θυμίσατε τον παππού Μητσοτάκη που είπε κάποτε << η κορυφή του παγοβούνου>> .
Είναι σύνθετη λέξη, γι αυτό και παραμένει ο τόνος στο πρώτο συνθετικό.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Τι ισχύει; του παράθυρου ή του παραθύρου;
Re: Τι ισχύει; του παράθυρου ή του παραθύρου;
Πάνος Σκουρλέτης
- hellegennes
Δασυνόταν. Ενικός είναι «το ρ».Isomnia έγραψε: 10 Απρ 2018, 18:27 Καλά, το τελειώσατε το θέμα!
Άλλο ποιο είναι το σωστό και άλλο η καθομιλουμένη. Αν και πλέον τα της καθομιλουμένης έχουν γίνει και σωστά!
Ποιος άλλωστε γνωρίζει σήμερα γιατί δασύνονταν το ρ;
Το ρο δασυνόταν γιατί δεν υπήρχε ελληνική λέξη που να ξεκινάει με ρο. Υπήρχαν λέξεις που ξεκινούσαν με δασεία + ρο, το αρχαίο ρο ήταν άηχο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Πρόθεση εννοείς; Εντάξει. Το ωροσκόπιο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Επομένως, το "ησαντούστε" είναι σωστό;hellegennes έγραψε: 10 Απρ 2018, 19:24Δασυνόταν. Ενικός είναι «το ρ».Isomnia έγραψε: 10 Απρ 2018, 18:27 Καλά, το τελειώσατε το θέμα!
Άλλο ποιο είναι το σωστό και άλλο η καθομιλουμένη. Αν και πλέον τα της καθομιλουμένης έχουν γίνει και σωστά!
Ποιος άλλωστε γνωρίζει σήμερα γιατί δασύνονταν το ρ;
Πάνος Σκουρλέτης
Ναι, σόρρυ.hellegennes έγραψε: 10 Απρ 2018, 19:31Πρόθεση εννοείς; Εντάξει. Το ωροσκόπιο.
"του ωροσκόπιου" λέγαμε εμείς οι αστρολόγοι.
Πάνος Σκουρλέτης
- hellegennes
Κι εγώ αυτό θα έλεγα. Αλλά γιατί δεν θέλω να κατεβάζω τον τόνο. Του παράθυρου, του αυτοκίνητου, του ωροσκόπιου, του στηθοσκόπιου, κτλ. Οι γραμματικές πάντως έχουν μπερδεμένη άποψη για το θέμα. Οι αυτόματοι διορθωτές αναγνωρίζουν τα δύο πρώτα ως εναλλακτικά σωστά, τα δε δεύτερα ως λάθος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Περίπου, γιατί έχω την εντύπωση ότι ήταν καθαρά πρωτοβουλία της Όλγας το όλο εγχείρημα και ο Γεώργιος το αγνοούσε ή δεν ενδιαφέρθηκε καν να ασχοληθεί, μέχρι που έγιναν τα γεγονότα ,βέβαια. Μάλιστα, η βασίλισσα κατηγορήθηκε από τους καθαρευουσιάνους ως όργανο του πανσλαβισμού (βόλευε γι' αυτό η ρώσικη καταγωγή της) που υποτίθεται πως μ' αυτόν τον τρόπο επεδίωκε τον αφελληνισμό της Μακεδονίας.Beria έγραψε: 10 Απρ 2018, 19:14
Γεγονός, αλλά η διαμάχη που άφησε νεκρούς είναι πολύ κόντρα στην τρέχουσα αντίληψη περί οπαδών Δημοτικής και Καθαρεύουσας.
Οι φοιτητές που χτυπήθηκαν από την αστυνομία γιατί αντιδρούσαν στην μετάφραση της Καινής Διαθήκης και της Ορέστειας στην Δημοτική (!) είχαν απέναντί τους την Βασιλική εξουσία που προωθούσε την Δημοτική γλώσσα (!!)
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Κάποτε ίσχυε απαράβατα ο κανόνας:chris έγραψε: 04 Απρ 2018, 12:41 Επειδή έπεσα σε μια διαφωνία, ποιό είναι το σωστό:
του παράθυρου ή του παραθύρου;
εγώ επέμενα μέχρι τελικής για το 2ο αλλά μπήκα σε αμφιβολίες.
Κανένας expert;
Όταν η λήγουσα είναι μακρά η προπαραλήγουσα δεν τονίζεται.
Σήμερα δεν ξέρω τι ισχύει (όχι μόνο σε αυτό).
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας
Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων
-
fagano3
Mπερια στο προηγουμενο φορουμ ειχες γραψει οτι θεωρεις οτι κακως καταργηθηκε στη δημοτικη ενα στοιχειο που υπηρχε στην καθαρευουσα.Beria έγραψε: 10 Απρ 2018, 17:14Απλή ερωτησούλα, λέει, για το ζήτημα* που άφησε εκατομμύρια Έλληνες αγράμματους!chris έγραψε: 10 Απρ 2018, 17:08 Πάντως ειλικρινά δεν περίμενα ότι ήθελε τόσο ψάξιμο, το είχα για απλή ερωτησούλα...
*η γλωσσική παράνοια, άλλη γλώσσα,δηλαδή, να μιλάει ο λαός στο σπίτι του και άλλη στο σχολείο και τις συναλλαγές με το κράτος
Δεν θυμαμαι τι αλλα νομιζω οτι ειχε σχεση με μετοχες.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 3 Απαντήσεις
- 318 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από The Rebel
-
- 39 Απαντήσεις