γλείφω < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική γλείφω. Είτε < ελληνιστική κοινή ἐκλείχω < αρχαία ελληνική ἐκ- + λείχω[1], είτε < συμπροφορά αντωνυμίας και του λείχω (/ton-l > toŋɡl > ɣl/). Η μετατροπή [x] > [f], πιθανόν από την επίδραση του μεσαιωνικού ἀλείφω.
γλύφω < αρχαία ελληνική γλύφω < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *glewbʰ- (χωρίζω, διαιρώ)
(Δεν υπάρχει ετυμολογική σχέση με το ομόηχο γλείφω, ούτε με το επίθετο γλυφός)
Προφορά
ΔΦΑ : /ˈɣli.fo/
Ρήμα
γλύφω, παθ.φωνή: γλύφομαι, μτχ.π.π.: γλυμένος
(παρωχημένο)[1] λαξεύω, επεξεργάζομαι την πέτρα ή άλλο σκληρό υλικό με σκοπό την παραγωγή ενός γλυπτού
Έχω γίνει μάρτυρας γλυπτολειχίας πριν αρκετά χρόνια στους Δελφούς, μια Κινέζα, μια Γαλλίδα και έναν Γερμανό που χούφτωνε παράλληλα κώλους και αρχίδια από τα αγάλματα, δυστυχώς μόνο η Κινέζα καταλάβαινε τις βρισιές που τους έριχνα. Ο Γερμανός πετούσε και σκουπίδια μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, τον έβαλα να τα μαζέψει όλα ένα ένα.
sys3x έγραψε: 08 Ιουν 2021, 20:54
Έχω γίνει μάρτυρας γλυπτολειχίας πριν αρκετά χρόνια στους Δελφούς, μια Κινέζα, μια Γαλλίδα και έναν Γερμανό που χούφτωνε παράλληλα κώλους και αρχίδια από τα αγάλματα, δυστυχώς μόνο η Κινέζα καταλάβαινε τις βρισιές που τους έριχνα. Ο Γερμανός πετούσε και σκουπίδια μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, τον έβαλα να τα μαζέψει όλα ένα ένα.
Έπρεπε να τον σαπίσεις στο ξύλο.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
Έπρεπε να τον σαπίσεις στο ξύλο.
Με το που άρχισα να του βρίζω μάνες σπίτια κτλ έγινε πολύ υπάκουος, ενώ με το που τον πήρα γραμμή τι έκανε πήγα φορτσάτος και 99% θα έτρωγε μάπες αν το έπαιζε αδιάφορος ή αν έπαιζε τσαμπουκά στην συνέχεια άρχιζε να εκτελεί εντολές μόνο με τα νεύματα που τον έκανα, δεν μου πήγαινε η καρδιά να τον μπουκετώσω τον μπαμπουΐνο, εξάλλου επειδή κατάλαβε η αδερφή μου που ήταν δίπλα ότι μάλλον θα ορμούσα άρχισε να με παρακαλεί μη το κάνεις και μη το κάνεις, δεν χαλάω χατίρι στις αδερφές μου.
Στύγιος έγραψε: 08 Ιουν 2021, 20:43
Γλυπτολείχων, νομίζω, είναι το σωστό αρχαιοπρεπές.
Σωστά, και η πράξη γλυπτολειχία.
Πρέπει να αναρτηθεί σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, το ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΓΛΥΠΤΟΛΕΙΧΙΑ. Νομίζω ότι με το Νε τουσε πα, δεν πιάνει ο νόμος την γλώσσα.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
Γιατί γλίτωσε η φραντσέζα ;
Την παρενόχλησες τουλάστιχον ;
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Σε μία καφετέρια πριν από πολλά χρόνια... Είχα διάθεση για πείραγμα... Το κοριτσάκι γκαρσόνα το θύμα...
Φέρνει τα καφεδάκια...
- Συγγνώμη, επειδή έχουμε μία συζήτηση με τα φιλαράκια εδώ, εάν σας έλεγα ότι θέλω να σας γλύψω, τι θα κάνατε;;;
Με κοιτάει αποσβολωμένη
- Θα έφευγα...
- Ναι, αλλά το γλύφω γράφεται με δύο τρόπους - με "ει" που σημαίνει π.χ. ότι γλείφω ένα παγωτό, και με "υ" που σημαίνει ότι δημιουργώ ένα άγαλμα. Εξ ου και ο γλύπτης... Εσείς που το ξέρατε ότι σας προσέβαλα και ότι δεν είμαι γλύπτης και θέλω να σας κάνω άγαλμα;;;
Με κοιτάει...
- Παρατήρησες ότι είμαι ξανθιά;;;
Και έφυγε!!!
.
Bellum omnium contra omnes
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...
Στύγιος έγραψε: 08 Ιουν 2021, 20:43
Γλυπτολείχων, νομίζω, είναι το σωστό αρχαιοπρεπές.
Σωστά, και η πράξη γλυπτολειχία.
Πρέπει να αναρτηθεί σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, το ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΓΛΥΠΤΟΛΕΙΧΙΑ. Νομίζω ότι με το Νε τουσε πα, δεν πιάνει ο νόμος την γλώσσα.
Αντιπροτείνω: κάτι τέτοιους βρωμιάρηδες να τους βάζουμε να καθαρίζουν με γλώσσα πατόκορφα τ' αγάλματα ,αντί να χρησιμοποιούμε λέιζερ κι άλλες τεχνικές.
Γιατί γλίτωσε η φραντσέζα ;
Την παρενόχλησες τουλάστιχον ;
Η Γαλλίδα έφυγε τρέχοντας, η Κινέζα ζήτησε συγγνώμη στα ελληνικά.
.
Τούς έβριζες γιατί χούφτωναν κώλους καί αρχίδια ή για το γλύφειν ;;; ...
.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....
Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία
.
Τούς έβριζες γιατί χούφτωναν κώλους καί αρχίδια ή για το γλύφειν ;;; ...