Αυτή η ιστορία με τα αν είναι πολύ πονεμένη. Γιατί μπορεί οικονομικά ή στρατιωτικά να είχε παρακμάσει η Πόλη αλλά αν είχες 5-6 καλλιτέχνες αντίστοιχους του Θεοτοκόπουλου σε διάφορες τέχνες και δεν είχαν φύγει οι λόγιοι στις ξένες αυλές τότε μπορεί να είχες μια καλή ευκαιρία για το ανατολικό αντίστοιχο της Αναγέννησης και δεν ξέρεις τι τροπή θα είχαν πάρει τα πράγματα για εμάς τώρα. Και η επιρροή που θα είχες ασκήσει σε ό,τι λέγεται Δύση μπορεί να ήταν σαφώς καθοριστικότερη τους αιώνες που ακολούθησαν.Maspoli έγραψε: 29 Μάιος 2021, 16:19ST48410 έγραψε: 29 Μάιος 2021, 16:13Τι λογική τώρα είναι αυτή; Αν αύριο με τρακάρει κάποιος, με σακατέψει και με στείλει στο νοσοκομείο θα πρέπει να του είμαι ευγνώμων επειδή εξαιτίας του δεν θα μπορέσω να ξαναδουλέψω και πιθανόν δεν θα χρειαστεί να κλέψω ΦΠΑ ξερωγώ;Maspoli έγραψε: 29 Μάιος 2021, 16:02 Έγραψα ότι εξαιτίας της 29/5/1453 καταστηκαμε άμωμοι της αποικιοκρατίας και των εγκλημάτων αυτής μιας και δεν συμμετείχαμε (συλλογικά έστω) σε αυτήν κατά κανένα τρόπο.
Ξαναγράφω.
Η Πόλη το 1453 ήταν σε μακροχρόνιο καθεστώς ολοκληρωτικής παρακμής. 50.000 κάτοικοι και αν.
Η Οθωμανική κατάκτηση την ξαναέβαλε σε ροτα ταχείας ανάκαμψης. Αν δεν είχε συμβεί η Οθωμανική κατάκτηση, πιθανότατα θα μιλούσαμε σήμερα για την Πόλη όπως ξέρω γω για την Πέργαμο ή την Αντιόχεια.
Με συγχωρείς κιόλας αλλά το νήμα μου φαίνεται τρολιά.