Κανόνες Δ. Συζήτησης
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης.Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.
Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
Βλήμα έγραψε: 09 Μάιος 2021, 14:35
Εμένα πάντως μ' έχει βοηθήσει πάρα πολύ η ψυχολόγος μου. Μην κοιτάτε που είμαι έτσι, χωρίς αυτή θα ήμουν χειρότερος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι ψευδοεπιστήμη η ψυχολογία, αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω.
Εσένα μαν μου εάν πίστευες στον ίδιο βαθμό έναν παπά όσο την ψυχολόγα θα σε είχε βοηθήσει εξίσου ο παπάς, εσύ ψάχνεις απλά κάτι να πιστέψεις πάνω στα πατρογονικά σου πρότυπά, απλά οι άλλοι αντί να λένε γκαμπινταλισμός λένε ο σατανάς.
Δεν κρίνω, απλά για να συνεννοηθούμε το αναφέρω.
Για να σωθείς πρέπει να φτάσεις τον φωτισμό. Χωρίς σοβαρό πνευματικό καθοδηγητή είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό. Ο σκοπός του Χριστιανισμού δεν είναι να συγχωρούνται οι αμαρτίες αλλά να παύουν οι αμαρτίες. Δεν έχει αξία να σου συγχωρεθούν οι αμαρτίες άμα όντας πνευματικά ακάθαρτος σίγουρα θα διαπράξεις και άλλες.
Κάπου παρεκκλίνεις από το δόγμα αλλά δεν είναι αυτό το πλέον κατάλληλο νημα να το συζητήσουμε αυτό.
Πουθενά δεν έχω παρεκκλίνει. Ο σκοπός του Χριστιανισμού δεν είναι ούτε να γίνεις καλό παιδί ούτε να σωθείς επειδή φρονείς τα ορθά περί Θεού. Είναι προπαρασκευή για να γίνεις εκλεκτός του Θεού. Αυτό σημαίνει "σώσιμο".
Ξεχνάς όμως το "ου δύναται ζησαι άνθρωπος και ουχ αμαρτήσει"
Απόδειξη ότι και οι πλεον φωτισμένο και Άγιοι πνευματικοί έχουν και αυτοί ανάγκη εξομολόγησης. Αν είχαν παύσει να αμαρτανουν δεν θα είχαν ανάγκη εξομολόγησης.
Είμαστε άνθρωποι ατέλεις και αμαρτωλοί. Από τον τελευταίο δολοφονο μέχρι τον αγγελικό ιερέα. Αν λέμε ότι είμαστε δίκαιοι εξαπατουμε τον εαυτό μας και εξομοιωμομαστε με τον Φαρισαίο της παραβολής ενώ θα έπρεπε να νιώθουμε ένα με τον τελωνη.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Κάπου παρεκκλίνεις από το δόγμα αλλά δεν είναι αυτό το πλέον κατάλληλο νημα να το συζητήσουμε αυτό.
Πουθενά δεν έχω παρεκκλίνει. Ο σκοπός του Χριστιανισμού δεν είναι ούτε να γίνεις καλό παιδί ούτε να σωθείς επειδή φρονείς τα ορθά περί Θεού. Είναι προπαρασκευή για να γίνεις εκλεκτός του Θεού. Αυτό σημαίνει "σώσιμο".
Ξεχνάς όμως το "ου δύναται ζησαι άνθρωπος και ουχ αμαρτήσει"
Απόδειξη ότι και οι πλεον φωτισμένο και Άγιοι πνευματικοί έχουν και αυτοί ανάγκη εξομολόγησης. Αν είχαν παύσει να αμαρτανουν δεν θα είχαν ανάγκη εξομολόγησης.
Είμαστε άνθρωποι ατέλεις και αμαρτωλοί. Από τον τελευταίο δολοφονο μέχρι τον αγγελικό ιερέα. Αν λέμε ότι είμαστε δίκαιοι εξαπατουμε τον εαυτό μας και εξομοιωμομαστε με τον Φαρισαίο της παραβολής ενώ θα έπρεπε να νιώθουμε ένα με τον τελωνη.
Ο μόνος αναμάρτητος που περπάτησε τη γη ήταν φυσικά ο Χριστός. Όλοι οι άλλοι αμάρτησαν κάποτε αλλά ορισμένοι έμαθαν χάρη στον Χριστό να μην αμαρτάνουν άλλο. Αυτός που έχει καθαρθεί μέσω της θείας Χάρης δεν είναι αμαρτωλός. Παραμένει όμως πάντοτε δυνάμει αμαρτωλός και για να παραμένει καθαρός πρέπει να ασκείται σκληρά και να είναι ταπεινός. Άμα πάψει να ασκείται θα πάψει να είναι ταπεινός και όταν χάσει την ταπείνωση θα χάσει τη θεία χάρη και μετά οπωσδήποτε θα αμαρτήσει γιατί άπαξ και χάσεις τη θεία χάρη εύκολα σε παρασύρει ο πονηρός.
Πάντως, ειδικά για τους ζαίους-μητούδες, κάτι που έμαθα πρόσφατα είναι ότι η διακομιδή στα καθ' ημάς εμπίπτει και στο αυτεπάγγελτο.
Παλιά νόμιζα ότι κάνουν σύσκεψη οι θείοι, οι θείες και μετά κλείνεται κάποιος.
Αλλά εμπίπτει και στο αυτεπάγγελτο και έρχεται το 166.
nyxtovios έγραψε: 09 Μάιος 2021, 15:44
Το αν είναι χρήσιμοι ή όχι δεν έχει να κάνει με το αν είναι επιστήμη. Τρανό παράδειγμα οι νομικοί.
Δεν είναι επιστήμη η νομική όμως είναι ένα οργανωμένο σώμα γνώσεων. Η ψυχολογία υποτίθεται είναι επιστήμη δηλαδή οι ψυχολόγοι κάνουν έρευνα και φτάνουν σε κάποια αποτελέσματα.
nyxtovios έγραψε: 09 Μάιος 2021, 15:44
Το αν είναι χρήσιμοι ή όχι δεν έχει να κάνει με το αν είναι επιστήμη. Τρανό παράδειγμα οι νομικοί.
Δεν είναι επιστήμη η νομική όμως είναι ένα οργανωμένο σώμα γνώσεων. Η ψυχολογία υποτίθεται είναι επιστήμη δηλαδή οι ψυχολόγοι κάνουν έρευνα και φτάνουν σε κάποια αποτελέσματα.
Κανονικά επιστήμη είναι η εξήγηση φαινομένων βάσει θεωρίας. συνήθως αυτό προυποθέτει να δουλεύεις με νούμερα. Η ψυχολογία γενικά είναι ευρύς κλάδος και πιθανολογώ ότι έχει αρκετά παπατζιλίκια και τσαρλατανισμό. Δεν έχω ασχοληθεί όμως αρκετά για να κρίνω.