George_V έγραψε: 26 Απρ 2021, 12:33
Λεγεών έγραψε: 26 Απρ 2021, 12:26
George_V έγραψε: 26 Απρ 2021, 12:19
Στην καθ'ημας Ανατολη παντως επέζησε χωρις να διασπαστει σε αιρέσεις. Ουτε το δογμα γινεται λαστιχο.
Τι γράφεις ρε άνθρωπε; Πόσες αιρέσεις υπήρξαν στην αρχαιότητα και στον μεσαίωνα μέχρι να τις τσακίσουν; Πόσα διαφορετικά χριστιανικά denominations υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και μόνο; Πόσες διαφορετικές ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανικές και κατέχουσες την αλήθεια, ενώ βλέπουν τους υπόλοιπους στην καλύτερη σαν πλανεμένους αιρετικούς και στην χειρότερη σαν υποχείρια του Σατανά; Και δεν κάνουν αυτοί το δόγμα λάστιχο, δεν έχουν να πουν τα δικά τους, όλοι κάνουν την ίδια ανάγνωση; Λίγη σοβαρότητα.
Και καμια (πλην ελαχιστων) δεν επιβιωσε αντιθετα απο την Δυση που ειναι πολυδιασπασμένη σε εκατονταδες ομολογιες απο το 1500 μεχρι σημερα.
Θετικό ότι πήγες από το "επέζησε χωρίς να διασπαστεί σε αιρέσεις" στο "καμία αίρεση πλην ελαχίστων δεν επέζησε".
AlienWay έγραψε: 26 Απρ 2021, 12:33
Λεγεών έγραψε: 26 Απρ 2021, 12:26
Λίγη σοβαρότητα.
Εσύ είσαι σοβαρός;
Ναι. Και έχω καλύτερο χιούμορ, καλύτερη ικανότητα αντίληψης του γραπτού λόγου, είμαι πολύ πιο όμορφος και έχω και θεληματικό πηγούνι. Μπορείς να πήξεις ελεύθερα.
Scouser έγραψε: 26 Απρ 2021, 12:35
Αυτά που γράφεις συμβαίνουν με όλες τις μεγάλες θρησκείες. ''Απορρίπτεται από όλο και περισσότερο κόσμο'' στην ψοφοδεή δυτική Ευρώπη, που δημογραφικά ψοφολογάει και αντιπροσωπεύει ένα ελάχιστο πλέον τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού (προσεχώς δε ακόμα μικρότερο). Σε Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία (μόνο στην Κίνα οι χριστιανοί από 4 εκατομμύρια το 1949, σήμερα έχουν φτάσει τα 67 και αυξάνονται με ετήσιο ποσοστό 7% κάθε χρόνο), ο Χριστιανισμός ανθεί, ενώ και στις ΗΠΑ τα δημογραφικά trends (αύξηση μαύρων και λατίνων που είναι κατά μέσο όρο πιο θρησκευόμενοι) τον ευνοούν μακροπρόθεσμα.
Στην "ψοφοδεή" δυτική Ευρώπη ο χριστιανισμός έκανε τον κύκλο του, δεν έχει απαντήσεις ή κάτι άλλο να δώσει. Βέβαια η Ευρώπη τον έφαγε στη μούρη για χιλιετίες. Στις υπόλοιπες περιοχές που αναφέρεις, που είναι μερικούς αιώνες πίσω, μπορεί να έχει κάποια αύξηση, αλλά αργά ή γρήγορα όλα θα πάρουν τον δρόμο τους με την αυτοκρατορική αλήθεια.