hellegennes έγραψε: 23 Απρ 2021, 00:22
ST48410 έγραψε: 22 Απρ 2021, 23:51
Για αυτό (και για αρκετούς άλλους λόγους βέβαια) νομίζω ότι η γνώση της Αρχαίας Ελληνικής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Για να μην βασίζεσαι αποκλειστικά στο μεταφραστή. Δεν είπα πουθενά ότι θα πρέπει να την μαθαίνουμε και να την μιλάμε όπως μια δεύτερη, τρίτη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουμε επαγγελματικά ή για άλλους λόγους. Ούτε σχολίασα το πόσες ώρες και σε ποιες τάξεις πρέπει να διδάσκεται και πως. Απλά είμαι αντίθετος στην κατάργηση της διδασκαλίας της σαν να επρόκειτο για μία τρίτη ξένη γλώσσα. Σαν να μου έλεγες θα σταματήσουμε να διδάσκουμε Ινδικά. Ο βέλτιστος τρόπος είναι άλλο θέμα.
Γιατί; Διδάσκουμε ινδικά; Κι ακόμη κι αν διδάσκαμε, θα υπήρχε διαφορετικός λόγος (να μπορούμε να μιλάμε ινδικά) και όχι για να μπορούμε να διαβάσουμε ποίηση στο πρωτότυπο.
Σου εξηγώ ότι όταν διαβάζω για τα Αρχαία που θεωρούνται άλλη γλώσσα, ξένη γλώσσα κλπ μπορώ να καταλάβω αυτό να στέκει βάση κάποιου τεχνικού ορισμού των γλωσσολόγων αλλά δεν θα με πείσεις ότι η σχέση που έχει η Αρχαία Ελληνική με την Νέα Ελληνική είναι η ίδια που έχουν τα Ινδικά ή τα Σουηδικά και υπό αυτή την έννοια είναι ξένη/άλλη γλώσσα.
Αυτό παρακάτω μου ακούγεται εξαιρετικά φυσικό και οικείο παρά τις 2-3 άγνωστες λέξεις:
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον. καὶ ἐὰν ἔχω προφητείαν καὶ εἰδῶ τὰ μυστήρια πάντα καὶ πᾶσαν τὴν γνῶσιν, καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν, ὥστε ὄρη μεθιστάνειν, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι. καὶ ἐὰν ψωμίσω πάντα τὰ ὑπάρχοντά μου, καὶ ἐὰν παραδῶ τὸ σῶμά μου ἵνα καυθήσομαι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδὲν ὠφελοῦμαι.