!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Eτυμολογια της λέξης "λύκος"
- tanipteros
Re: Eτυμολογια της λέξης "λύκος"
λύκος [βλ. λάπ-τω, λάψις, λήψις, λήπτης, διότι λαμβάνει ζώα εκ της αγέλης δηλαδή λαπ- > λυπ-, α>υ, lup-us Λατιν. > λυκ- π>κ]
λάπτω [λα (επιτατ.) + άπτω] πίνω ύδωρ δια της γλώσσας επί λύκων και κυνών
Ετυμολογικό Λεξικό Βασδέκης
λάπτω [λα (επιτατ.) + άπτω] πίνω ύδωρ δια της γλώσσας επί λύκων και κυνών
Ετυμολογικό Λεξικό Βασδέκης
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!

και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
- hellegennes
Για τον ίδιο λόγο που έχουμε ίππος και equus, όφις και anguis, έννεπε και inseque, από την αντίθετη φορά.Λίνο Βεντούρα έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:12Ναι, αυτή είναι και η «επίσημη» εκδοχή. Αλλά τότε πρέπει να εξηγήσεις γιατί από την μια μεριά έγινε άλκος και από την άλλη αλπος.hellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:10 Παραφθορά. Να ήταν η αρχική λέξη «άλκος» και να μετατράπηκε σε «λύκος» με επίδραση του «λύκη» και σύνδεση του ζώου με εμφάνισή του μετά το λυκόφως.
Εναλλακτικά πρόκειται για δάνεια από άλλη γλώσσα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Λίνο Βεντούρα
Στην ίδια γλώσσα έγινε όμως αλκος και αλποςhellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:26Για τον ίδιο λόγο που έχουμε ίππος και equus, όφις και anguis, έννεπε και inseque, από την αντίθετη φορά.Λίνο Βεντούρα έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:12Ναι, αυτή είναι και η «επίσημη» εκδοχή. Αλλά τότε πρέπει να εξηγήσεις γιατί από την μια μεριά έγινε άλκος και από την άλλη αλπος.hellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:10 Παραφθορά. Να ήταν η αρχική λέξη «άλκος» και να μετατράπηκε σε «λύκος» με επίδραση του «λύκη» και σύνδεση του ζώου με εμφάνισή του μετά το λυκόφως.
Εναλλακτικά πρόκειται για δάνεια από άλλη γλώσσα.
Fluffy έγραψε: 25 Αύγ 2021, 12:22 Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.
Μονο που το αλκος δεν υπαρχει πουθενά,το εβγαλε ο χελι αο τα αδυτα του κωλου τουΛίνο Βεντούρα έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:27Στην ίδια γλώσσα έγινε όμως αλκος και αλποςhellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:26Για τον ίδιο λόγο που έχουμε ίππος και equus, όφις και anguis, έννεπε και inseque, από την αντίθετη φορά.Λίνο Βεντούρα έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:12
Ναι, αυτή είναι και η «επίσημη» εκδοχή. Αλλά τότε πρέπει να εξηγήσεις γιατί από την μια μεριά έγινε άλκος και από την άλλη αλπος.
- hellegennes
Δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι. Δεν υπάρχει άλκος και άλπος.Λίνο Βεντούρα έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:27Στην ίδια γλώσσα έγινε όμως αλκος και αλποςhellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:26Για τον ίδιο λόγο που έχουμε ίππος και equus, όφις και anguis, έννεπε και inseque, από την αντίθετη φορά.Λίνο Βεντούρα έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:12
Ναι, αυτή είναι και η «επίσημη» εκδοχή. Αλλά τότε πρέπει να εξηγήσεις γιατί από την μια μεριά έγινε άλκος και από την άλλη αλπος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Αυτό που δεν υπάρχει είναι συσχέτιση μεταξύ του λύκου και του λύγκα.Γκουερινο έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:30Μονο που το αλκος δεν υπαρχει πουθενά,το εβγαλε ο χελι αο τα αδυτα του κωλου τουΛίνο Βεντούρα έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:27Στην ίδια γλώσσα έγινε όμως αλκος και αλποςhellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:26
Για τον ίδιο λόγο που έχουμε ίππος και equus, όφις και anguis, έννεπε και inseque, από την αντίθετη φορά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Λίνο Βεντούρα
η αλεπούhellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:31Δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι. Δεν υπάρχει άλκος και άλπος.Λίνο Βεντούρα έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:27Στην ίδια γλώσσα έγινε όμως αλκος και αλποςhellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:26
Για τον ίδιο λόγο που έχουμε ίππος και equus, όφις και anguis, έννεπε και inseque, από την αντίθετη φορά.
Fluffy έγραψε: 25 Αύγ 2021, 12:22 Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.
99,9% ειναι ομοριζα απο το λυκ=φωςhellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:32Αυτό που δεν υπάρχει είναι συσχέτιση μεταξύ του λύκου και του λύγκα.Γκουερινο έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:30Μονο που το αλκος δεν υπαρχει πουθενά,το εβγαλε ο χελι αο τα αδυτα του κωλου του
- hellegennes
Η αλεπού έχει διαφορετική ετυμολογία.Λίνο Βεντούρα έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:34η αλεπούhellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:31Δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι. Δεν υπάρχει άλκος και άλπος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Λίνο Βεντούρα
ποια;hellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:39Η αλεπού έχει διαφορετική ετυμολογία.Λίνο Βεντούρα έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:34η αλεπούhellegennes έγραψε: 14 Απρ 2021, 22:31
Δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι. Δεν υπάρχει άλκος και άλπος.
- Λίνο Βεντούρα
volpes (genitive vulpis, volpis) "fox," from PIE *wlpe- "fox" (source also of Greek alopex "fox")
Δεν τρέπεται πάντοτε το ΙΕ kʷ σε "π" στα Ελληνικά. Π.χ. *kʷékʷlos --> κύκλος *kʷetwóres --> τέσσερεις.
Υπάρχει κάποιος κανόνας πότε τρέπεται στο ένα και πότε στο άλλο, ανάλογα με την θέση στην λέξη, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς.
Υπάρχει κάποιος κανόνας πότε τρέπεται στο ένα και πότε στο άλλο, ανάλογα με την θέση στην λέξη, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς.
1.
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
- Jimmy81
- Phorum.gr user: Jimmy81
Ο κανόνας για το ΙΕ *kw στην πρωτοελληνικη όπως τον δίνει ο Μπαμπινιώτης είναι ο εξής:
"π" προ των "α,ο"
"τ" προ των "ε,ι"
"κ" προ ή μετά το "υ"
Αλλά στην ετυμολογία του λύκου πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις εξελίξεις των δύο αρχικών φθόγγων *wl̥. Ο πρώτος είναι ημιφωνικός. Στην ελληνική θα γραφόταν ως F αλλά χάθηκε νωρίς στην ιωνική-αττική. Ο δεύτερος φθόγγος της αποκατεστημένης λέξης δεν είναι το "λ" που νομίζουν αρκετοί αλλά συλλαβικό σύμφωνο (σχηματίζει διακριτή συλλαβή όταν απουσιάζει παρακείμενο φωνήεν). Γι' αυτό και έχει μια τελίτσα από κάτω στα online λεξικά που το αποκαθιστούν. Το "l̥" λοιπόν στην ελληνική εξελίσσεται σε "αλ" ή "λα" [π.χ. ΠΙΕ *pl̥tH2u> πλατύς, ΠΙΕ *gwl̥- >βαλ-(έβαλον)].
Από αυτά, μια ρεαλιστική προτεινόμενη εξέλιξη της ΠΙΕ *wl̥kʷos στην αμάρτυρη πρωτοελληνική και ελληνική της ιστορικής περιόδου θα ήταν αυτή:
*wl̥kʷos>*Fλάkwος>*Fλύkwος>λύκος. Η μόνη ανωμαλία εδώ είναι η εμφάνιση του "υ" αντί του αναμενόμενου "α". Μια πιθανή εξήγηση είναι η επιρροή του αρχικού w.
Δεν υπάρχει ετυμολογική σχέση με την ΙΕ ρίζα για τον λαμπρό, φωτεινό, άρα ούτε και με τον λύγκα (*leuk-). Εδώ όλες οι ρίζες.
https://en.wikipedia.org/wiki/Indo-European_vocabulary
"π" προ των "α,ο"
"τ" προ των "ε,ι"
"κ" προ ή μετά το "υ"
Αλλά στην ετυμολογία του λύκου πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις εξελίξεις των δύο αρχικών φθόγγων *wl̥. Ο πρώτος είναι ημιφωνικός. Στην ελληνική θα γραφόταν ως F αλλά χάθηκε νωρίς στην ιωνική-αττική. Ο δεύτερος φθόγγος της αποκατεστημένης λέξης δεν είναι το "λ" που νομίζουν αρκετοί αλλά συλλαβικό σύμφωνο (σχηματίζει διακριτή συλλαβή όταν απουσιάζει παρακείμενο φωνήεν). Γι' αυτό και έχει μια τελίτσα από κάτω στα online λεξικά που το αποκαθιστούν. Το "l̥" λοιπόν στην ελληνική εξελίσσεται σε "αλ" ή "λα" [π.χ. ΠΙΕ *pl̥tH2u> πλατύς, ΠΙΕ *gwl̥- >βαλ-(έβαλον)].
Από αυτά, μια ρεαλιστική προτεινόμενη εξέλιξη της ΠΙΕ *wl̥kʷos στην αμάρτυρη πρωτοελληνική και ελληνική της ιστορικής περιόδου θα ήταν αυτή:
*wl̥kʷos>*Fλάkwος>*Fλύkwος>λύκος. Η μόνη ανωμαλία εδώ είναι η εμφάνιση του "υ" αντί του αναμενόμενου "α". Μια πιθανή εξήγηση είναι η επιρροή του αρχικού w.
Δεν υπάρχει ετυμολογική σχέση με την ΙΕ ρίζα για τον λαμπρό, φωτεινό, άρα ούτε και με τον λύγκα (*leuk-). Εδώ όλες οι ρίζες.
https://en.wikipedia.org/wiki/Indo-European_vocabulary
Ο κανόνας για το ΙΕ *kw στην πρωτοελληνικη όπως τον δίνει ο Μπαμπινιώτης είναι ο εξής:
"π" προ των "α,ο"
"τ" προ των "ε,ι"
"κ" προ ή μετά το "υ"
Μονος σου το γραφεις πως μετα το αναμενόμενο α θα ακολουθούσε π.
Για αυτο θα έπρεπε να ειναι η,αλπος ,ή,λαπος αν δεχτούμε το λα και αλ
Τουλάχιστον πιστεύω πως παρατησες την παπσρια με την λεξη ταμπου
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 10 Απαντήσεις
- 1287 Προβολές
-