!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Αγραμματοσύνη στο Phorum.gr

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
vatraxos
Συντονιστής

Re: Αγραμματοσύνη στο Phorum.gr

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vatraxos »

κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 02 Αύγ 2018, 15:13
ΓΑΛΗ έγραψε: 02 Αύγ 2018, 15:10
sharp έγραψε: 02 Αύγ 2018, 15:07 Βρε δεν βάζετε και τούρκικα :smt005:

είναι δύσκολα όμως :wink
Ένας φίλος μου που ξέρει τούρκικα, λέει ότι είναι πολύ "συναισθηματική" γλώσσα.
:lol: :lol:
Κούκι, υπογραφή βάζουμε από κάτω βρε, όχι απογραφή! Τι μακρυνάρι είναι τούτο;
Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, είκοσι χρόνια σεχταρίζει
Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Phorum.gr user: Νταρνάκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας »

Nameless Ghoul έγραψε: 02 Αύγ 2018, 15:03 Αυτό που χρειάζεται είναι μια δραστική αλλαγή σε όλο το σύστημα γραφής της ελληνικής γλώσσας. Ξεκινώντας από το αλφάβητο, που είναι κοντά 3000 χορνών το ρημάδι και δεν ανταποκρίνεται πια στις ανάγκες τις γλώσσας. Ξεσκαρτάρισμα γραμμάτων/διφθόγγων που δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, και προσθήκη νέων γραμμάτων ή/και συμβόλων για να αποδώσουν φωνήματα που υπεισήλθαν στην γλώσσα τα τελευταία 200 χρόνια τουλάχιστον και τα οποία το σημερινό σύστημα γραφής αδυνατεί να αποδώσει.
Ποια είναι αυτά τα καινούργια φωνήματα που απέκτησε η ελληνική γλώσσα τα τελευταία 200 χρόνια; Όσο και να σπάω το κεφάλι μου, δεν μπορώ να βρω ούτε ένα. Εδώ ρε συ δεν αλλάζουν την ορθογραφία ή το αλφάβητό τους οι Άγγλοι που πραγματικά έχουν τέτοιο πρόβλημα: Σκέψου μόνο με πόσους διαφορετικούς τρόπους προφέρεται το ίδιο γράμμα (u):

put
cut
cure
sugar
hurt
dude

Εφόσον οι Άγγλοι κρίνουν ότι όλα είναι εντάξει και δεν πρέπει να αλλάξουν τίποτα με τέτοιο χαμό, γιατί να το κάνουμε εμείς; Επειδή ο άλλος μπερδεύει τα η, υ,ι, οι, ει και τα ε, αι; Να στρώσει τον κώλο του να τα μάθει, κι αν δεν μπορεί να τα μάθει, στα @@ μας. Αν κάποιος δεν μπορεί να μάθει τα σήματα κυκλοφορίας για να βγάλει δίπλωμα, θα έλεγες να καταργήσουμε τα μισά;
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Άβαταρ μέλους
κουλούρι Θεσσαλονίκης
Phorum.gr user: κουλούρι Θεσσαλονίκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από κουλούρι Θεσσαλονίκης »

vatraxos έγραψε: 02 Αύγ 2018, 17:58
ΓΑΛΗ έγραψε: 02 Αύγ 2018, 15:10

Ένας φίλος μου που ξέρει τούρκικα, λέει ότι είναι πολύ "συναισθηματική" γλώσσα.
θα την αλλάξω σύντομα Βάτραχε!
:a040:
δε βρίσκω κάτι άλλο προς το παρόν.
Άβαταρ μέλους
vatraxos
Συντονιστής

κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 02 Αύγ 2018, 18:03

Θα σου πρότεινα εγώ κάτι στοχαστικό αλλά τελευταία τρέχω σαν τρελός στη δουλειά οπότε

πώς ν' αναρωτηθώ πουθ' έρχομαι και που πηγαίνω;
Είμαι τα όμορφα δειλινά τόσο αποκαμωμένος
Άβαταρ μέλους
κουλούρι Θεσσαλονίκης

vatraxos έγραψε: 02 Αύγ 2018, 18:08

Θα σου πρότεινα εγώ κάτι στοχαστικό αλλά τελευταία τρέχω σαν τρελός στη δουλειά οπότε

ε όσο ναναι είναι πιο κομψο το δικό σου!
Άβαταρ μέλους
vatraxos
Συντονιστής

κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 02 Αύγ 2018, 18:11

Αν εννοείς την υπογραφή μου, πρέπει να την αλλάξω. Περάσαν 15 χρόνια κι ακόμα βαριόμαστε να ζυμώσουμε στο Κόμμα :e040:
Άβαταρ μέλους
κουλούρι Θεσσαλονίκης

vatraxos έγραψε: 02 Αύγ 2018, 18:12
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: 02 Αύγ 2018, 18:11

Αν εννοείς την υπογραφή μου, πρέπει να την αλλάξω. Περάσαν 15 χρόνια κι ακόμα βαριόμαστε να ζυμώσουμε στο Κόμμα :e040:
όχι λέω αυτό που μου πρότεινες!
καλά κάνεις και έχεις σταθερή υπογραφή!!
Άβαταρ μέλους
vatraxos
Συντονιστής

Αυτό που έγραψα είναι του Μπρεχτ
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

Νταρνάκας έγραψε: 02 Αύγ 2018, 17:59
Nameless Ghoul έγραψε: 02 Αύγ 2018, 15:03 Αυτό που χρειάζεται είναι μια δραστική αλλαγή σε όλο το σύστημα γραφής της ελληνικής γλώσσας. Ξεκινώντας από το αλφάβητο, που είναι κοντά 3000 χορνών το ρημάδι και δεν ανταποκρίνεται πια στις ανάγκες τις γλώσσας. Ξεσκαρτάρισμα γραμμάτων/διφθόγγων που δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, και προσθήκη νέων γραμμάτων ή/και συμβόλων για να αποδώσουν φωνήματα που υπεισήλθαν στην γλώσσα τα τελευταία 200 χρόνια τουλάχιστον και τα οποία το σημερινό σύστημα γραφής αδυνατεί να αποδώσει.
Ποια είναι αυτά τα καινούργια φωνήματα που απέκτησε η ελληνική γλώσσα τα τελευταία 200 χρόνια; Όσο και να σπάω το κεφάλι μου, δεν μπορώ να βρω ούτε ένα. Εδώ ρε συ δεν αλλάζουν την ορθογραφία ή το αλφάβητό τους οι Άγγλοι που πραγματικά έχουν τέτοιο πρόβλημα: Σκέψου μόνο με πόσους διαφορετικούς τρόπους προφέρεται το ίδιο γράμμα (u):

put
cut
cure
sugar
hurt
dude

Εφόσον οι Άγγλοι κρίνουν ότι όλα είναι εντάξει και δεν πρέπει να αλλάξουν τίποτα με τέτοιο χαμό, γιατί να το κάνουμε εμείς; Επειδή ο άλλος μπερδεύει τα η, υ,ι, οι, ει και τα ε, αι; Να στρώσει τον κώλο του να τα μάθει, κι αν δεν μπορεί να τα μάθει, στα @@ μας. Αν κάποιος δεν μπορεί να μάθει τα σήματα κυκλοφορίας για να βγάλει δίπλωμα, θα έλεγες να καταργήσουμε τα μισά;
Η γλώσσα έχει μια εσωτερική οικονομία η οποία λειτουργεί με ιστορικούς όρους

Εφόσον οι δίφθογγοι δεν χρησιμοποιούνται για το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν (για να περιγράψουν δυο φθόγγους) και έχουν περιπέσει σε ιοτα, θα καταργηθούν
Είναι αδιάφορο αν μας αρέσουν, αν έχουν αισθητική αξία (δεν έχουν), αν είναι η ψυχή μας (δεν είναι), αν έχουν ιστορική αξία

Είναι σπάταλοι και θα εκλείψουν
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
argouen

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από argouen »

vatraxos έγραψε: 02 Αύγ 2018, 18:12 Περάσαν 15 χρόνια κι ακόμα βαριόμαστε να ζυμώσουμε στο Κόμμα :e040:
Εικόνα
Νήφε και μέμνησο απιστείν
Nameless Ghoul

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nameless Ghoul »

Nandros έγραψε: 02 Αύγ 2018, 17:24
Nameless Ghoul έγραψε: 02 Αύγ 2018, 15:07
ΓΑΛΗ έγραψε: 02 Αύγ 2018, 15:06 Μαλακίες.
Ναι, αυτό λέω κι εγώ :c020:
Παραδέχεσαι πως γράφεις μαλακίες; :smt017
.
Παραδέχομαι ότι έθιξα μία από τις ΙΑΤΕΕ (Ιερές Αγελάδες Του Ελληνικού Έθνους) με αποτέλεσμα να γίνομαι αποδέκτης προσωπικών επιθέσεων χωρίς να έχω προκαλέσει κανέναν επί του προσωπικού, και ότι παρ'όλ'αυτά σας αγαπάω όλους ακόμα και όταν με βρίζετε. Και το λέω αυτό με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς καμμία ειρωνεία.
Nameless Ghoul

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nameless Ghoul »

Νταρνάκας έγραψε: 02 Αύγ 2018, 17:59

put
cut
cure
sugar
hurt
dude

Η αγγλική ορθογραφία (και γλώσσα) είναι γενικώς FUBAR, δεν έχει καμμία ελπίδα.

O παραλληλισμός που κάνεις ανάμεσα στα σήματα κυκλοφορίας και στα ομόηχα φωνήεντα είναι επιεικώς άκυρος.
Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Phorum.gr user: Νταρνάκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας »

Beria έγραψε: 02 Αύγ 2018, 18:15

Η γλώσσα έχει μια εσωτερική οικονομία η οποία λειτουργεί με ιστορικούς όρους

Εφόσον οι δίφθογγοι δεν χρησιμοποιούνται για το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν (για να περιγράψουν δυο φθόγγους) και έχουν περιπέσει σε ιοτα, θα καταργηθούν
Είναι αδιάφορο αν μας αρέσουν, αν έχουν αισθητική αξία (δεν έχουν), αν είναι η ψυχή μας (δεν είναι), αν έχουν ιστορική αξία

Είναι σπάταλοι και θα εκλείψουν
Φαγώθηκες με την εσωτερική οικονομία. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες γλώσσες, να προφέρεις κάτι το εντελώς διαφορετικό απ' αυτό που γράφεις αλλά κανένας δεν σκέφτηκε εκεί να αλλάξει την ορθογραφία. Π.χ. στα γαλλικά γράφουν droit, assaut, maraud και προφέρουν ντγουά, ασό, μαγό, στα γερμανικά γράφουν ein, diese, kreuz και προφέρουν άιν, ντίζε, κρόιτς και ούτε που πέρασε ποτέ απ' το μυαλό των Γάλλων και των Γερμανών να απλοποιήσουν την ορθογραφία αυτών και εκατοντάδων άλλων λέξεων στις οποίες συμβαίνει το ίδιο.
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Άβαταρ μέλους
Saliveros
Phorum.gr user: Saliveros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros »

sharp έγραψε: 02 Αύγ 2018, 11:12
Saliveros έγραψε: 02 Αύγ 2018, 11:03
sharp έγραψε: 02 Αύγ 2018, 10:28 Ρε παπού-Σαλίβερε, τι τις βάζεις όλες αυτές τις Δοτικές; Αφού δεν κάνει ο κόσμος πια Δοτική στα σχολεία.
Εγώ τις βάζω;
Αν αυτοί που τις βάζουν δεν ξέρουν την ορθογραφία τους, γιατί τις βάζουν;
Π.χ., αντί να γράψει κάποιος "εν πάσει περιπτώσει", ας γράψει "σε κάθε περίπτωση".
Αντί "εν τέλη" ας γράψει "στο τέλος" κλπ.
Γιατί τις ακούνε στην "έξω" ζωή τους, από κάτι σαν και σένα :P
Στη συνέχεια (ή εν συνεχεία) τις γράφουν όπως καταλαβαίνουν από την γραμματική που έμαθαν. Δεν φταίνε.
Σε ποιά γραμματική το σωστό είναι "εν τέλη", "εξαρτάτε" (ή "εξαρτιέτε" ;), "πρόκειτε" κλπ κλπ;.
sharp έγραψε: 02 Αύγ 2018, 11:17 Ένα συχνό λάθος είναι το "εν πάση περιπτώσει".

Παλαιότερα το έβλεπα "εν πάση περιπτώση". Τώρα το βλέπω "εν πάσει περιπτώσει".
Το σωστο είναι πάση σαν πρωτόκλιτο και περιπτώσει σαν τριτόκλιτο.
Πώς όμως θα εξηγήσεις το τριτόκλιτο, όταν η σημερινή γραμματική λέει ότι όλα είναι πρωτόκλιτα.
Και γιατί λέμε αγάπες, αλλά πόλεις; Δεν υπάρχει πια πόλις, περίπτωσις, αλλά πόλη, περίπτωση. Κι έτσι έχω διαβάσει, οι τίγρες, αντί για τίγρεις. Άδικο έχει;
Δεν έχεις ακούσει ποτέ για κάποιες άλλες γλώσσες, όπου η ορθογραφία δεν συμβαδίζει με την κρετινίστικη λογική που βρίσκεις φυσιολογική;
Π.χ., "feel" - "felt", όχι "feeled", "man" - "men", όχι "mans", "think" - "thought", όχι "thinked", "city" - "cities", όχι "citys" etc etc.
Κι όμως, οι αγγλόφωνοι που πήγαν σε κάποιο σχολείο (πόσο μάλλον δημόσια πρόσωπα, δημοσιογράφοι, καθηγητές κοκ), ποτέ δεν κάνουν τα τερατώδη λάθη που κάνουν πολλοί στοιχειωδώς μορφωμένοι Έλληνες σε γραπτό και προφορικό λόγο, δικαιολογώντας τα με τον πρωτοφανή τρόπο που δικαιολογείς εσύ τα αδικαιολόγητα.

Aλλά, αν κατάλαβα καλά, για τους αγράμματους φταίνε οι εγγράμματοι, κι όχι η θεσμοθετημένη αγραμματωσύνη του εκπαιδευτικού μας "συστήματος", σωστά; :shrike:
    Σας κάναμε ανθρώπους.
    Πάνος Σκουρλέτης
    Άβαταρ μέλους
    ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

O ιδανικός τρόπος γραφής.

Απλός, κατανοητός, αλάθητος.

Εικόνα

https://kars1918.wordpress.com/2010/03/ ... os-kapnas/
    Η ελπίδα είναι παγίδα.
    Απάντηση