Νέες κυκλοφορίες, προτάσεις για νέα ακούσματα, κριτικές
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στα νήματα της ενότητας που βάζετε μουσικά βίντεο, παρακαλούμε να περιοριστείτε σε 1 ή το πολύ 2 βίντεο ανά ποστ, για να μην υπερφορτώνονται οι browsers.
Maspoli έγραψε: 20 Φεβ 2021, 14:42
Δε βλέπω όμως από και κάνα κύμα να εγκαταλείπει την Αθήνα αφού τόσο άσχημη την βρίσκετε (όντας σε μεγάλο βαθμό αχάριστοι)
Αν και ... βλέπω στα τριήμερα να γίνεται της πουτάνας. Αν αξίζει τόσο πολύ η εξοχή ας κάνουν κάτι μονιμότερο
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
tipiti klop και νύχτα και όποιος άλλος θα ήθελε να ακούσει αλλά τον δυσκολεύει αυτή η μουσική, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης αυτό το έργο. Λείπει η αρμονία της ατονικής μουσικής που μπορεί να σας ενοχλεί και έχετε κυρίως να αντιμετωπίσετε τους μη επαναλαμβανόμενους ρυθμούς
sharp έγραψε: 01 Μαρ 2021, 01:37
Ανταλλάσω όλα τα έργα του Ξενάκη για μία χαμένη Καντάτα του Μπαχ.
Σαν ακροατής θα μπορούσες να το πεις αυτό. Ο Bach είναι ο κορυφαίος της εποχής του και όχι μόνο. Για τον Ξενάκη θα ξέρουμε σε μερικές δεκαετίες ακόμα καλύτερα πόσο σημαντικός ήταν ή δεν ήταν. Επίσης είναι προφανώς δικαίωμά σου να σου αρέσει κάτι και όχι κάτι άλλο.
Αν όμως σε ενδιαφέρει η σύγχρονη σύνθεση αλλάζει το πράγμα. Αλλάζει πολύ. Η χαμένη καντάτα του Bach θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο αλλά θα ήταν σχετικά απίθανο να πρόσφερε γνώσεις που δεν θα τις έχουμε από όλα τα υπόλοιπα έργα του που είναι και πάρα πολλά. Χωρίς τα έργα του Ξενάκη όμως θα είχες τεράστια κενά και απορίες για την εξέλιξη των πραγμάτων στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Και δεν μπορείς να μου φέρεις άλλα 5 ονόματα που να καλύπτουν το κενό αυτών των αποριών. Έχεις πχ Ligeti και Penderecki να χρησιμοποιούν ηχητικές επιφάνειες εκεί στα 60s αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο.
sharp έγραψε: 01 Μαρ 2021, 22:11
Περίπλοκο θέμα, οι συνεπαγωγές δεν είναι μονοσήμαντες, οπότε η μεγάλη απάντηση που ζητάς μπορεί να υπάρξει, καιρού δοθέντος.
Έχω κάτι πολύ απλό στο μυαλό μου που δεν θέλει πολλές εξηγήσεις. Ότι το έργο κορυφαίων δημιουργών προϋποθέτει τα μικρά βήματα που έκαναν αρκετοί μετριότεροι πριν από αυτούς. Υπό αυτή την έννοια δεν μπορείς να πεις ότι δεν μας χρειάζεται το Mannheim κι ας μην ακούει ποτέ κανείς μας κανένα έργο τους σήμερα. Αν λοιπόν δεν μπορείς να πετάξεις το έργο του Carl Stamitz και του Christian Cannabich πόσο μάλλον δεν μπορείς να πετάξεις το έργο του Ξενάκη. Ανεξάρτητα από την όποια ποιότητά του, ο ρόλος του είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη των πραγμάτων.
sharp έγραψε: 01 Μαρ 2021, 22:11
Περίπλοκο θέμα, οι συνεπαγωγές δεν είναι μονοσήμαντες, οπότε η μεγάλη απάντηση που ζητάς μπορεί να υπάρξει, καιρού δοθέντος.
Έχω κάτι πολύ απλό στο μυαλό μου που δεν θέλει πολλές εξηγήσεις. Ότι το έργο κορυφαίων δημιουργών προϋποθέτει τα μικρά βήματα που έκαναν αρκετοί μετριότεροι πριν από αυτούς. Υπό αυτή την έννοια δεν μπορείς να πεις ότι δεν μας χρειάζεται το Mannheim κι ας μην ακούει ποτέ κανείς μας κανένα έργο τους σήμερα. Αν λοιπόν δεν μπορείς να πετάξεις το έργο του Carl Stamitz και του Christian Cannabich πόσο μάλλον δεν μπορείς να πετάξεις το έργο του Ξενάκη. Ανεξάρτητα από την όποια ποιότητά του, ο ρόλος του είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Μα δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα έργα των Πεντερέτσκι, Λιγκέτι.
Αντιθέτως θεωρώ τις 200 χαμένες Καντάτες του Μπαχ τραγική απώλεια του πολιτισμού μας.
Αλλά θα επανέλθω επεξηγηματικά, όπως απείλησα ήδη
sharp έγραψε: 01 Μαρ 2021, 22:31
Α και ευχαριστώ για τον John Field, δεν τον ήξερα. Έχει αξία από μόνος του, όχι λόγω Chopin, αυτή ίσως είναι μία διαφορά τού πώς βλέπουμε την μουσική.
Δεν είπα ότι δεν έχει. Όμως ο Chopin είναι αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος. Απλά δεν φτάνει αυτό (η ιδιοφυΐα ενός σπουδαίου δημιουργού) για να φτιαχτούν τα έργα υψηλής ποιότητας. Χρειάζεται να πάρει κάτι από τριγύρω. Πολλά δηλαδή. Τι θα είχε γίνει χωρίς αυτά τα τριγύρω; Δεν ξέρω. Πάντως δεν θα είχες αυτή την εξέλιξη.