!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr »

teratoulis έγραψε: 23 Φεβ 2021, 15:52 Πάντως να παραθέσω και εγώ κάποιες αντιφάσεις¨- αυθαιρετεσίες σε αυτά που λέει ο Δανέζης¨

1) Μιλάει με όρους marketing χρησιμοποιώντας τη λέξη matrix. Από που και ως που μια διάσταση λιγότερη απο 4 είναι matrix?
Είναι πολύ απλό να το εννοήσεις μέσα από μία γνωστή παραβολή: το σπήλαιο του Πλάτωνα!
Αν αντί του τρισδιάστατου κόσμου έβλεπες μόνο τη διδιάστατη προβολή του, θα ζούσες σε ένα Matrix. Έναν κόσμο που δεν τον αντιλαμβάνεσαι ως έχει, αλλά μόνο όσα προβάλλονται επάνω στο διδιάστατο καμβά.
Αντίστοιχα, τα μάτια μας δεν βλέπουν τέσσερις διαστάσεις. Είναι φτιαγμένα για να παράγουν τριδιάστατες εικόνες.
Άρα όσα βλέπουμε αποτελούν προβολή των τεσσάρων (ν) διαστάσεων στον τριδιάστατο καμβά.
2) Λέει ότι "είμαστε και κάτι άλλο" εκτός από υλικό, χρησιμοποιώντας καταχρηστικά τους όρους "πνεύμα/ψυχή", υπονοώντας ότι έχει σχέση με την 4η διάσταση.
:003: Η ύλη από μόνη της είναι "κάτι άλλο" από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ύλη στην ζωή μας. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να ορίσει καν τί είναι ύλη.
Σε αυτό το πνεύμα, ο Δανέζης εξηγεί ότι ο όρος "ύλη", σε κάθε είδους φυσική θεωρία ή προσέγγιση, δεν καλύπτει την ύπαρξή μας.
3) Τι νόημα έχει ο ανθρωπος αν δεν είναι στη μονάδα του χρόνου ως αποτέλεσμα εξέλιξης? Τι νόημα έχει για τον άνθρωπο το 4διαστατο, αχρονο και αφθαρτο χωροχρονικό συνεχές? Μήπως γινόμαστε λίγο αλαζόνες ως προς το τι είμαστε?
Σάμπως, τι νόημα έχει αν είναι; :p2:
Από εκεί παράγεται το νόημα της ύπαρξης;
4) Αντιφάσκει με τον εαυτό του, απ τη μία λέει "τι είναι ύλη" (ως καμπύλωση του χωροχρόνου) και μετά λέει "ύλη δεν υπάρχει!!". Από πότε ένα φαινόμενο όταν είναι δευτερογενές παύει να υπάρχει? Δηλαδή ο μαγνητισμός που τον αντιλαμβανόμαστε δευτερογενώς δεν υπάρχει?
Το τί είναι ύλη δεν το ξέρει κανείς.
Αυτό που εξηγεί ο άνθρωπος είναι ότι αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως ύλη είναι μία καμπύλωση του χωροχρόνου. Φυσικά, δεν υφίσταται ύλη όπως την προσεγγίζουμε στην καθημερινότητά μας και στην κλασική φυσική. Η ύλη είναι αποτέλεσμα/παράγωγο των δικών μας αισθήσεων, όπως ένας αντικατοπτρισμός νερού στην έρημο. Επί χιλιάδες χρόνια προσπαθούμε να εξηγήσουμε τί είναι αυτό το νερό στην έρημο, και τελικά αντιληφθήκαμε ότι απλά δεν υπήρχε ποτέ. Υπάρχει κάτι άλλο που στις αισθήσεις μας κωδικοποιείται ως "ύλη".
5) Ως σωστός χριστιανός παρατηρείστε με τη απαξία μιλάει για την ύλη! Ταυτίζοντας την ύλη με τα υλικά αγαθά (tablet) και υπονοώντας ότι οι ανάγκες του ανθρώπου δεν έχουν σχέση με αυτή, δίνοντας μεταφυσική έννοια και υπόσταση στην αγάπη τα συναισθήματα κτλ.
Η ανυπαρξία του ενός γίνεται σκαλί για να τονιστεί η ουσιαστική ανυπαρξία του δεύτερου μπροστά στην πραγματική ανάγκη του ανθρώπου.
dotcom
Phorum.gr user: dotcom

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dotcom »

Γιαννόπουλε κράτα σημειώσεις,έτσι ξεκινάς καμια 50ρια πόστ τέτοια και μετά σιγά σιγά πας στα νήματα που θες.

Μπορεί να αντέξεις και 200-300 ποστ έτσι
pussycat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pussycat »

teratoulis έγραψε: 21 Φεβ 2021, 22:52 Γεια χαρά παιδιά,

δεν έχω σχέση με το αντικείμενο όμως έχω παρακολουθήσει αρκετές διαλέξεις του Δανέζη στο youtube.

Στην αρχή είχα ενθουσιαστεί, μετά σιγά σιγά άρχισε να μου προκαλεί σύγχυση.

Το πρόβλημα είναι ότι κάνει λογικά άλματα (και ισως και λάθη), προσπαθώντας εν αγωνίως να αποδείξει οτι υπάρχει και κάτι άλλο ταυτίζοντας μάλιστα την 4η διάσταση με την ψυχή κτλ. και άλλα πολλά που αναφέρθηκαν από άλλα παιδιά.

Anyway, βλέπω κάποιους σχετικούς με το θέμα (φαντάζομαι θα ναι θεωρητικοί φυσικοί?) όπως ο Κουρκούας. Οπότε αν γίνεται να μας παραπέμψει σε κάποιες πιο αξιόπιστες πηγές θα ήταν ωραίο.

Ευχαριστώ και καλώς ήρθα! :)
Ο Δανέζης είναι ένας "διασκεδαστής", entertainer, στην ίδια κατηγορία με Καφάτο, Ντίπακ Τσόπρα και λοιπούς. Οι διαλέξεις του έχουν μηδενική επιστημονική αξία, ενώ και φιλοσοφικά είναι πολύ κακές. Δε νομίζω πως αξίζει να ασχοληθεί κανείς σοβαρά μαζί του, παρά ίσως μόνο ως άσκηση, για να βρει τα λάθη και τις παρανοήσεις του. Καλώς ήρθες! :wave:
teratoulis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από teratoulis »

pussycat έγραψε: 25 Φεβ 2021, 10:34

δεν έχω σχέση με το αντικείμενο όμως έχω παρακολουθήσει αρκετές διαλέξεις του Δανέζη στο youtube.

Το πρόβλημα είναι ότι κάνει λογικά άλματα (και ισως και λάθη), προσπαθώντας εν αγωνίως να αποδείξει οτι υπάρχει και κάτι άλλο ταυτίζοντας μάλιστα την 4η διάσταση με την ψυχή κτλ. και άλλα πολλά που αναφέρθηκαν από άλλα παιδιά.

Anyway, βλέπω κάποιους σχετικούς με το θέμα (φαντάζομαι θα ναι θεωρητικοί φυσικοί?) όπως ο Κουρκούας. Οπότε αν γίνεται να μας παραπέμψει σε κάποιες πιο αξιόπιστες πηγές θα ήταν ωραίο.

Ο Δανέζης είναι ένας "διασκεδαστής", entertainer, στην ίδια κατηγορία με Καφάτο, Ντίπακ Τσόπρα και λοιπούς. Οι διαλέξεις του έχουν μηδενική επιστημονική αξία, ενώ και φιλοσοφικά είναι πολύ κακές. Δε νομίζω πως αξίζει να ασχοληθεί κανείς σοβαρά μαζί του, παρά ίσως μόνο ως άσκηση, για να βρει τα λάθη και τις παρανοήσεις του. Καλώς ήρθες! :wave:

Χαχα συμφωνώ, έχει πάντως αξία να αναδειχθούν οι αντιφάσεις και τα λάθη, γιατί με το πρόσχημα της επιστήμης γίνεται επικίνδυνο!!

Επίσης ευκαιρία ίσως να καταλάβουμε τι ισχύει μήπως μάθουμε και τίποτα, χωρίς να μπλέκουμε τη γνώση με ενοχικά συμπλέγματα θρησκευτικής προέλευσης!

Γι αυτό όσοι είναι σχετικοί με το θέμα ας παραθέσουν επίσης και τις σχετικές πηγές, για όσους ενδιαφέρονται!
Άβαταρ μέλους
Φιλαράκι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Φιλαράκι »

pussycat έγραψε: 25 Φεβ 2021, 10:34 Ο Δανέζης είναι ένας "διασκεδαστής", entertainer, στην ίδια κατηγορία με Καφάτο, Ντίπακ Τσόπρα και λοιπούς. Οι διαλέξεις του έχουν μηδενική επιστημονική αξία, ενώ και φιλοσοφικά είναι πολύ κακές. Δε νομίζω πως αξίζει να ασχοληθεί κανείς σοβαρά μαζί του, παρά ίσως μόνο ως άσκηση, για να βρει τα λάθη και τις παρανοήσεις του. Καλώς ήρθες! :wave:
Τι σημαίνει φιλοσοφικά κακές;
Άβαταρ μέλους
klg
Phorum.gr user: klg

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από klg »

Φιλαράκι έγραψε: 26 Φεβ 2021, 00:38
pussycat έγραψε: 25 Φεβ 2021, 10:34 Ο Δανέζης είναι ένας "διασκεδαστής", entertainer, στην ίδια κατηγορία με Καφάτο, Ντίπακ Τσόπρα και λοιπούς. Οι διαλέξεις του έχουν μηδενική επιστημονική αξία, ενώ και φιλοσοφικά είναι πολύ κακές. Δε νομίζω πως αξίζει να ασχοληθεί κανείς σοβαρά μαζί του, παρά ίσως μόνο ως άσκηση, για να βρει τα λάθη και τις παρανοήσεις του. Καλώς ήρθες! :wave:
Παντελώς αστόχαστες φιλοσοφικά.
Ενπηρειά και σθένος σου πήρε 6 σελίδες να κάνεις άρνηση απαιτούμενος. Είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα. Ακόμα και οι Ζαίοι δεν χρειάζονται τα δύο χρώματα σαν κυρίες.

Thank you Google Translate.
Άβαταρ μέλους
Prepon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Prepon »

pussycat έγραψε: 25 Φεβ 2021, 10:34

Αδερφέ μας άνοιξες τα μάτια.
Να σε έχει ο Θεός καλά.

Μια ερώτηση μόνο, έχεις περισσότερα πτυχία και ακαδημαϊκά προσόντα ώστε να είσαι σε θέση να κρίνεις τον Δανέζη;
Aριστοτελης έγραψε: 21 Μαρ 2020, 02:32 Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο απ την ίση μεταχείριση των ανίσων
Ζενίθεδρος έγραψε: 21 Μαρ 2020, 02:32 Όλα ναι κύκλος.Είναι τόσο γκαντεμης π αγγίζει τη κωλοφαρδία.
Άβαταρ μέλους
Φιλαράκι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Φιλαράκι »

klg έγραψε: 26 Φεβ 2021, 00:55

Δεν μπορεί να είναι φιλοσοφικό κάτι και αστόχαστο συνάμα. Νομίζω.
Άβαταρ μέλους
Parrot

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Parrot »

Ομολογουμένως, οι κριτές του Δανέζη, εδώ έχουν κάποιο δίκιο, γιατί ο Δανέζης επιχειρεί να παντρέψει μεταξύ τους πράγματα που δεν παντρεύονται, και γι' αυτό τους φαίνεται ότι λέει λίγο πολύ ανοησίες.
Αν, και το τελικό γενικότερο συμπέρασμα είναι εν πολλοίς σωστό, αν και αφήνει και εκεί περιθώριο για πολλές παρανοήσεις.
Άβαταρ μέλους
klg
Phorum.gr user: klg

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από klg »

Φιλαράκι έγραψε: 26 Φεβ 2021, 00:58

Δεν βλέπω γιατί όχι. Όταν λέει για ψυχές/matrix προφανώς προσεγγίσει τη φυσική από φιλοσοφική σκοπιά και δεν βλέπω πώς δεν είναι τουλάχιστον αστόχαστες (για να μην πω επικίνδυνες) οι συγκεκριμένες θέσεις.
Ενπηρειά και σθένος σου πήρε 6 σελίδες να κάνεις άρνηση απαιτούμενος. Είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα. Ακόμα και οι Ζαίοι δεν χρειάζονται τα δύο χρώματα σαν κυρίες.

Thank you Google Translate.
Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros »

klg έγραψε: 26 Φεβ 2021, 01:05
Φιλαράκι έγραψε: 26 Φεβ 2021, 00:58

Δεν βλέπω γιατί όχι. Όταν λέει για ψυχές/matrix προφανώς προσεγγίσει τη φυσική από φιλοσοφική σκοπιά και δεν βλέπω πώς δεν είναι τουλάχιστον αστόχαστες (για να μην πω επικίνδυνες) οι συγκεκριμένες θέσεις.
Κάποια από τα βιβλία του champion των δημιουργστών:

«Η Οδύσσεια των Ημερολογίων», Εκδόσεις Δίαυλος: Τόμος Α, “Αναζητώντας τις Ρίζες της Γνώσης” και Τόμος Β: “Αστρονομία και Παράδοση”. Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την Eυλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου, 1995

«Στα Ίχνη του Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. – Αστρονομία, Ιστορία, Φιλοσοφία», Εκδόσεις Δίαυλος, Με την Ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου), 2000

«Στα χρόνια του Βυζαντίου» (1η έκδοση), Εκδόσεις Δίαυλος Με την Ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου,. 2011 Βραβείο Κοσκορόζη του Πανεπιστημίου Αθηνών, 13 Μαΐου 2013

«Θεός και Άνθρωπος», Φιλοσοφικές θέσεις, Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Αρμονική Ζωή, 2011.
.
Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares »

Υπάρχει και η θεωρία της πενταδιάστατης βαρύτητας (5d gravity) με πολλά άρθρα (υπάρχουν και περιγραφικά ώστε να γίνει μια αρχική κατανόηση). Ο τετραδιάστατος χωρόχρονος είναι καλά μελετημένος με την γενική θεωρία της σχετικότητας, η 5d gravity είναι η επέκτασή της και σχετίζεται με την M-theory (ενοποιημένες θεωρίες υπερχορδών).
Εκεί φαίνονται καλύτερα οι ιδέες του Πλάτωνα, η ύλη περιγράφεται σαν εκδήλωση της πέμπτης διάστασης στον χώρο και τον χρόνο μας. Μάλιστα αν κατάλαβα καλά σε ένα άρθρο που διάβασα, είναι δυνατόν τα σωματίδια που γνωρίζουμε να είναι απλές αρμονικές ταλαντώσεις ενός σωματιδίου με διαφορετικές συχνότητες που βρίσκεται σ' αυτόν τον όγκο (όπως τον περιγράφουν) που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Ότι ξεδιπλώνεται σε χρόνο σε εμάς, εκεί είναι άχρονο, πάλι αν κατάλαβα καλά.
Βρίσκεται σε στάδιο έρευνας αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Πρωτοδιατυπώθηκε από τους Kaluza και Klein το 1921 και ξαναήρθε στο προσκήνιο.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Prepon έγραψε: 26 Φεβ 2021, 00:57 Μια ερώτηση μόνο, έχεις περισσότερα πτυχία και ακαδημαϊκά προσόντα ώστε να είσαι σε θέση να κρίνεις τον Δανέζη;
Γιατί, έχει ο Δανέζης;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Antares έγραψε: 26 Φεβ 2021, 14:07 Υπάρχει και η θεωρία της πενταδιάστατης βαρύτητας (5d gravity) με πολλά άρθρα (υπάρχουν και περιγραφικά ώστε να γίνει μια αρχική κατανόηση). Ο τετραδιάστατος χωρόχρονος είναι καλά μελετημένος με την γενική θεωρία της σχετικότητας, η 5d gravity είναι η επέκτασή της και σχετίζεται με την M-theory (ενοποιημένες θεωρίες υπερχορδών).
Το πρόβλημα με την θεωρία αυτή είναι ότι έγιναν πειράματα για να βρεθεί η έξτρα διάσταση και τζίφος. Πρόσφατα μάλιστα. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να εκτείνεται η βαρύτητα σε τέταρτη χωρική διάσταση που να θέλει καλύτερες μετρήσεις, αλλά όλο και απομακρύνεται ετούτη η πιθανότητα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
pussycat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pussycat »

Κακές ποιοτικά εννοώ, όχι πως είναι μοχθηρές ή κάτι άλλο.

Τι λέει βασικά ο Δανέζης; Πως οι αισθήσεις μας δημιουργούν ψευδαισθήσεις, οπότε πως ο κόσμος των αισθήσεων είναι ψεύτικος, και πως, για να υπάρχει αλήθεια σε αυτόν τον κόσμο, αυτή η αλήθεια πρέπει να αναζητηθεί πέραν των αισθήσεων, σε έναν άλλον κόσμο, νοητικό. Ε, αυτό είναι μια πολύ παλιά φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων που ανάγεται στον Πλάτωνα, αν κι ανάθεμα αν ο Πλάτων θα συμφωνούσε σε αυτό, αλλά τελοσπάντων. Το θέμα είναι πως έχουν γίνει τεράστια βήματα στη φιλοσοφία από τότε, και πως ο Δανέζης είτε τα αγνοεί, είτε τα παραγνωρίζει, αλλά όπως και να έχει, ούτε τα αναφέρει ούτε καν τα επεξεργάζεται. Για αυτό βασικά είναι κακή η φιλοσοφία του, διότι δε λαμβάνει υπόψιν του τις ιστορικές εξελίξεις αυτής, και τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις, όπως επίσης γιατί δεν έχει κάποιο συμπαγές φιλοσοφικό σύστημα, παρά μόνο τσιτάτες εκφράσεις περί "matrix" ή "homo universalis". Πού είναι ένα φιλοσοφικό του πόνημα, αντίστοιχο του Καντ ή του Χέγκελ, όπου θα αναγνώριζε τις αδυναμίες της προηγούμενης φιλοσοφίας και θα τις έλυνε; Φιλοσοφικοιστορικά δλδ, φαίνεται να είναι εντελώς αναλφάβητος.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Θετικές Επιστήμες”