Σπύρος έγραψε: 17 Φεβ 2021, 20:14
Η συζήτηση έγινε για τους μηχανικούς. Ενώ στην δική μου σχολή (ΗΜ) υπήρχαν μόνο 4 γυναίκες, στην αντίστοιχη σχολή ΠΜ της ίδιας πόλης υπήρχαν αρκετά περισσότερες. Πάντως είμαι κάπως αρχαιότερος από τον Prepon, και αναγνωρίζω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει κάπως από τότε. Δεν έχω γνώση πάνω σε βιοτεχνολογία οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω, όμως στο θέμα την πληροφορικής, πρέπει να πω ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το θέμα του σόφτουερ(πληροφορικάριος) από το θέμα του χάρντουερ(μηχανικός υπολογιστών). Η γυναίκα δηλαδή μπορεί να αισθάνεται περιορισμένη να πρέπει σώνει και καλά να γράφει κώδικα. Οι βιολογικές ιδιαιτερότητες και πνευματικές κλίσεις του ανθρώπου είναι φυσικό να σχετίζονται με το φύλο και να υποδεικνύουν με πιο αντικείμενο θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί. Κανείς δεν απαγορεύει σε μία γυναίκα να ασχοληθεί με κάποια ειδικότητα. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει ο άνδρας να λαμβάνει ποσόστωση να σπουδάσει φιλόλογος ή η γυναίκα να λαμβάνει ποσόστωση για να σπουδάσει μηχανικός.
Το 1990 ξεκίνησα σπουδές στην Γερμανία, Heidelberg, τμήμα φυσικής. Ανδροκρατούμενο, τόσο σε φοιτητές, όσο και σε καθηγητές. Οι γυναίκες συνήθως έκαναν τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου, γιατί σκόπευαν να πάρουν πτυχίο εκπαιδευτικού (είναι κάπως διαφορετικά τα πτυχία). Σήμερα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε τέτοια τμήματα και στην έρευνα. Υπάρχει και μια παράδοση των γυναικών στις φυσικές επιστήμες, από την αρχαιότητα ακόμη. Πολλές δεν αναγνωρίσθηκαν όσο θα έπρεπε.
Όσες περισσότερες γυναίκες υπάρχουν σε τέτοιους τομείς, τόσο πιο οικείο γίνεται για άλλη γυναίκα να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Δεν είναι θέμα πνευματικής κλίσης πιστεύω.
Με τις αναγκαστικές ποσοστώσεις δεν συμφωνώ, στο 50% οπωσδήποτε. Κάποιους θα αδικήσουν. Αυτά γίνονται σε διάρκεια χρόνου.