Ασέβαστος έγραψε: 02 Φεβ 2021, 08:48
stergiosbik έγραψε: 01 Φεβ 2021, 15:01
Nandros έγραψε: 01 Φεβ 2021, 14:58
Όταν ταξιδεύεις κρατάς τον κυματισμό στις 30-40 μοίρες δεξιά ή αριστερά από την πλώρη.
Αν ο καιρός είναι από την πρύμη, τον φέρνεις στο κωλομάγουλο (δευτερόπρυμα).
Υπάρχει η πιθανότητα να ήταν αγκυροβολημένο και σε αυτή την περίπτωση η άγκυρα το κρατάει κάθετο στον καιρό.
.
Α ετσι παει!
Εγω ηξερα αυτο που λενε οτι τον καιρο πρεπει να τον εχεις μπροστα ή πισω.
Παντως πρεπει να ειναι μεγαλο μανικι να το κρατας σταθερο σε τοσες μοιρες ενω τρωει αλυπητο ξυλο απο τα κυματα.
για τετοια μεγαλα παπορια δεν εχω γνωση, προφανως ο νανδρος μιλα σωστα. νομιζω το προβλημα προκυπτει αν βρεθει να στηριζεται στις κορυφες 2 κυμματων, (1) και σπαει απο το ιδιο το βαρος του
για μικρα καρυδοτσουφλα, αυτο που λες, στεκει. οταν ο καιρος ειναι πολυ κακος, η πιο ασφαλης πορεια ειναι εντελως κοντρα (ορτσα), εχεις τον μικροτερο κινδυνο να αναποδογυρισεις, τον μεγαλυτερο τον εχεις με τον καιρο στο πλαι.
ο καιρος πρυμα (στην πλατη) ειναι επισης μια ασφαλης επιλογη, θελει λιγο παραπανω προσοχη ομως, μην "καρφωσεις" με το σπρωξιμο του κυμματος. (2)
απο την αλλη, οταν ο καιρος ειναι κακος αλλα οχι επικινδυνος, η πλευση με τον καιρο στο πλαι, ειναι η πιο ανετη για τους επιβαινοντες (3), με τις λιγοτερες αναταραξεις, ενω ορτσα η λιγοτερο ανετη.
οποτε κι εμεις με τα μικρα, αναλογα τον καιρο, καταληγουμε καπου σε δευτεροπλωρα η δευτεροπρυμα, προσπαθωντας να βρουμε εναν καλο συνδυασμο ασφαλειας και ανεσης.
(1) Στήριξη σε δύο κύματα με την μέση στο κενό ή στήριξη στην μέση με τις άκρες στο κενό.
(2) Είτε στην πλώρη είτε στην πρύμη στην φουρτούνα κόβεις στροφές της μηχανής/ταχύτητα για να μειώσεις τις κοπώσεις. Πολλές φορές φτάνεις στο σημείο να πηγαίνεις τόσο σιγά όσο πρέπει για να ακούει το τιμόνι (ευτυχώς δεν μου έχει τύχει).
Και οπωσδήποτε φροντίζεις να ΜΗΝ έχεις την ίδια ταχύτητα με το κύμα. Το αφήνεις να σε προσπερνάει ή το προσπερνάς εσύ.
Όταν έκανα θητεία έγινε η συνήθης τελετή για την Ναυτική εβδομάδα, με τα καράβια του στόλου αγκυροβολημένα στο Φάληρο. Ήταν γαμήσι για μένα, αφού έφερνα επισκέπτες από την ακτή στο καράβι, με την αποβατική άκατο, και μετά τους πήγαινα πίσω.
Την τελευταία ημέρα, με το τέλος του πάρτυ χάλασε ο καιρός. Φόρτωσα τους επισκέπτες στο ΑΒΑΚ και έκτάκτως είχαμε μαζί μαρκόνη με φορητό ασύρματο. Οι επιβάτες στέκονταν όρθιοι στην αριστερή πλευρά για να μην βρέχονται από τα κύματα που έσκαγαν δεξιά. Σε κάποια φάση βλέπω ότι πήγαινα μαζί με το κύμα και το σκάφος άρχισε να γέρνει αριστερά. Βάζω φωνή "όλοι κάτω" και κόβω όσο παίρνει για να μας περνάει το κύμα. Οι τουαλέτες και τα μάξι έγιναν μνί από το θαλασσόνερο!
(3) Δεν ξέρω τί κάνουν στα επιβατηγά, αλλά στα φορτηγά ο καιρός στο πλάι με αρκετό μπότζι (κούνημα δεξιά-αριστερτά) είναι ότι χειρότερο, αφού κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί.
Σε ένα ταξίδι μου από Καναδά προς Μεσόγειο, με 15.000 τόνων καράβι φορτωμένο με σιτηρά, στον Β.Ατλαντικό είχε τέτοια θάλασσα που το φινιστρίνι της καμπίνας μου, που ήταν στο κύριο κατάστρωμα, γινόταν μπλε, αφού καβάλαγε ζωντανή η θάλασσα. Τότε ανησύχησα κάπως. Ευτυχώς ο καιρός ήταν δευτερόπρυμα.
.