!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ερώτηση για την σύγχρονη ιστορία της Χίου

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Πολίτης
Phorum.gr user: Πολίτης

Ερώτηση για την σύγχρονη ιστορία της Χίου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πολίτης »

Εν μέσω lockdown απέκτησα καινούριο χόμπι, όπου προσπαθώ να δημιουργήσω το γενεαλογικό μου δέντρο.

Η απώτερη πατρική μου καταγωγή είναι από την Χίο, και ο παλαιότερος πρόγονος που κατάφερα να βρω γεννήθηκε περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, σε ένα χωριό στα ορεινά του νησιού. Τριάντα χρόνια μετά την Σφαγή δηλαδή.

Το εύλογο ερώτημα είναι εαν κατάγεται από τους επιζήσαντες της Σφαγής, και εαν όχι, από που προήλθε.

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω τους γνώστες του φόρουμ, είναι εαν μπορείτε να με βοηθήσετε στα κάτωθι:

1) Υπάρχει κάποιο ντεφτέρι των Οθωμανών το οποίο να αναφέρει τα επίθετα των κατοίκων του νησιού; Φαντάζομαι πως θα φρόντιζαν να το μελετήσουν, μιας και η περιοχή ήταν σημαντική λόγω της μαστίχας.

2) Μπορείτε να παρέχετε πηγές για την καταγωγή των μεταναστών οι οποίοι βοήθησαν στην επαναποίκιση του νησιού μετά τη Σφαγή;

Σας ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
Παλαιοελλαδίτης

Re: Ερώτηση για την σύγχρονη ιστορία της Χίου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Παλαιοελλαδίτης »

Καλησπέρα,

Αν θυμάμαι καλά, οι κάτοικοι των Μαστιχοχωρίων δεν σφαγιάστηκαν και μάλλον δεν αντιμετώπισαν τις ίδιες διώξεις με τους υπόλοιπους Χιώτες λόγω της ανάγκης καλλιέργειας της μαστίχας. Από βιβλιογραφία μπορείς να ψάξεις τα βιβλία των Αμάντου, Αργέντη, Ζολώτα και Βλαστού. Κάποια από αυτά υπάρχουν και στο διαδίκτυο.
Πολίτης

Παλαιοελλαδίτης έγραψε: 27 Ιαν 2021, 03:10 Καλησπέρα,

Αν θυμάμαι καλά, οι κάτοικοι των Μαστιχοχωρίων δεν σφαγιάστηκαν και μάλλον δεν αντιμετώπισαν τις ίδιες διώξεις με τους υπόλοιπους Χιώτες λόγω της ανάγκης καλλιέργειας της μαστίχας. Από βιβλιογραφία μπορείς να ψάξεις τα βιβλία των Αμάντου, Αργέντη, Ζολώτα και Βλαστού. Κάποια από αυτά υπάρχουν και στο διαδίκτυο.
Καλησπέρα. Σ'ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστικότατη απάντησή σου. Το συγκεκριμένο χωρίο είχε περίπου 500 κατοίκους, και μετά την σφαγή απέμειναν μόνο 12! Επομένως οι πρόγονοί μου μάλλον ήταν εσωτερικοί μετανάστες από την Χίο, ή από άλλα μέρη της Ελλάδας/Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Θα προσπαθήσω να βρω τα βιβλία που αναφέρεις.
Πολίτης

Μια ερώτηση ακόμα. Οι πηγές που αναφέρεις δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την δημογραφία και την ιστορία της νήσου, και κάποια αριστοκρατικά ονόματα, αλλά γνωρίζεις αν υπάρχει κάποια απογραφή του πληθυσμού, όπως έγινε για παράδειγμα στην Πελοπόννησο;
Άβαταρ μέλους
dna replication
Phorum.gr user: dna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication »

Πολίτης έγραψε: 27 Ιαν 2021, 02:47 Εν μέσω lockdown απέκτησα καινούριο χόμπι, όπου προσπαθώ να δημιουργήσω το γενεαλογικό μου δέντρο.

Η απώτερη πατρική μου καταγωγή είναι από την Χίο, και ο παλαιότερος πρόγονος που κατάφερα να βρω γεννήθηκε περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, σε ένα χωριό στα ορεινά του νησιού. Τριάντα χρόνια μετά την Σφαγή δηλαδή.

Το εύλογο ερώτημα είναι εαν κατάγεται από τους επιζήσαντες της Σφαγής, και εαν όχι, από που προήλθε.

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω τους γνώστες του φόρουμ, είναι εαν μπορείτε να με βοηθήσετε στα κάτωθι:

1) Υπάρχει κάποιο ντεφτέρι των Οθωμανών το οποίο να αναφέρει τα επίθετα των κατοίκων του νησιού; Φαντάζομαι πως θα φρόντιζαν να το μελετήσουν, μιας και η περιοχή ήταν σημαντική λόγω της μαστίχας.

2) Μπορείτε να παρέχετε πηγές για την καταγωγή των μεταναστών οι οποίοι βοήθησαν στην επαναποίκιση του νησιού μετά τη Σφαγή;

Σας ευχαριστώ!
μπορεί να βρεις εδώ μερικές πληροφορίες

https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/45564
Πολίτης

dna replication έγραψε: 09 Φεβ 2021, 23:17
Πολίτης έγραψε: 27 Ιαν 2021, 02:47 Εν μέσω lockdown απέκτησα καινούριο χόμπι, όπου προσπαθώ να δημιουργήσω το γενεαλογικό μου δέντρο.

Σας ευχαριστώ!
μπορεί να βρεις εδώ μερικές πληροφορίες

https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/45564
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”