ST48410 έγραψε: 23 Δεκ 2020, 23:26
Αυτά τα ψιλοκάνει και στο κινητό. Έχει μερικές εκατοντάδες εφαρμογές και παίζει. Στόχος πρώτος είναι να χρειαστεί να γράψει εντολές και να καταλάβει τη λογική τους. Έτσι και typing θα μάθει (που θα του χρειαστεί ό,τι και αν κάνει) και δεν θα είναι το linux ένα ακόμα λειτουργικό με διαφορετικό browser
Εγώ ως άσχετος θα μπορώ να βοηθήσω στα αρχικά της εγκατάστασης προγραμμάτων ή θα φάω τα μούτρα μου;
Η εγκατάσταση προγραμμάτων είναι εύκολη. Είναι πολλοί οι τρόποι και διαβάζεις έναν επί τόπου στο ίνερτνετ και το κάνεις. Δες εδώ
Αυτό είναι το synaprtic. Το ανοίγεις και εγκαθιστάς όποιο πρόγραμμα υποστηρίζει επίσημα η διανομή. Έχει κάτι χιλιάδες πακέτα. Πακέτα λέμε είτε βιβλιοθήκες (υλικό) προγραμμάτων, είτε τα ίδια τα προγράμματα. Είναι δηλαδή ζιπαρισμένοι φάκελοι με τις εικόνες, τα αρχεία ρυθμίσεων, τον κώδικα του προγράμματος και γενικά όλα τα εφόδια για το πρόγραμμα. Του κάνεις κλικ και εγκαθίσταται.
Εδώ βλέπεις τον φάιρφοξ με πράσινο τσεκάρισμα δηλαδή είναι εγκατεστημένος.
Την ώρα που κάνεις το κλικ για την εγκατάσταση σου βγάζει ποπάπ ότι για την εγκατάσταση απαιτείται και η εγκατάσταση των τάδε δυο πακέτων.
Δηλαδή παίρνεις χαμπάρι ένα κλικ παραπάνω το τι θα πει εγκατάσταση συγκριτικά με τα γουίντοους.
Αυτός ήταν ένας τρόπος και τον έχουν τα ουμπουντοειδή και πιο συγκεκριμένα τα ντεμπιανοειδή.
Σε άλλες διανομές υπάρχουν αντίστοιχα εργαλεία.
Βεβαίως υπάρχει και ο πιο γρήγορος τρόπος της κονσόλας. Ανοίγεις μία και γράφεις μέσα (δεν τα πληκτρολογείς όλα. Γράφεις τα 2-3 πρώτα γράμματα και πατάς το πλήκτρο tab και στα βγάζει)
Αυτά που φαίνονται δεξιά είναι της επιφάνειας εργασίας. Έχω βάλει ψιλοδιαφάνεια στην κονσόλα.
Μη σε προβληματίζει καθόλου λοιπόν. γενικά με το λίνουξ θα έχει μία αίσθηση παραπάνω ως προς την τεχνολογία.
Σκέψου την πολιτική των γουίντοους να κρύβει την κατάληξη των αρχείων. Πόσο κοιμισμένο και απληροφόρητο αφήνουν τον χρήστη. Αν φαινόντανε η κατάληξη θα καταλάβαιναν οι χρήστες πιο σύντομα τι θα πει τύπος αρχείου, ποιος το ανοίγει και πως το σύστημα είναι ενημερωμένο να ανοίγει το κάθε τι.
Ακόμα και οι εντολές της κονσόλας μπορούν να μπουν σε σειρά και να αποτελούν προγραμματάκι.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.