!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ξινόγαλα.

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Cavaliere
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 15685
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 04:07
Τοποθεσία: HH

Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere »

Μόλις έβαλα και ήπια. Αγόρασα χτες έτοιμο, και είχα καιρό να πιω. Ωραίο πράμα. Παλιά το έπινα στα πατσατζίδικα, ή σε Τούρκους ως αϋράνι.
Ordem e Progresso.
Άβαταρ μέλους
Βλήμα
Δημοσιεύσεις: 5610
Εγγραφή: 04 Ιαν 2020, 15:32

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βλήμα »

Έχει διαφορά απ' το κεφίρ ή είναι το ίδιο πράγμα;
Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 60844
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 12:12

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida »

Από μικρή έπινα ξινογαλο τα καλοκαίρια με παξιμάδι μέσα. Υπέροχο.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...
Άβαταρ μέλους
Cecily Anne
Δημοσιεύσεις: 21234
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:39

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne »

Έχω μνήμη, από τις πρώτες μου μνήμες κιόλας, να έχει πάθει ΟΛΗ η οικογένεια δηλητηρίαση, εκτός από μένα που το απεχθανόμουν και δεν το άγγιζα.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
Άβαταρ μέλους
Japetus
Δημοσιεύσεις: 2228
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 21:33
Τοποθεσία: KN21QC

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus »

Βλήμα έγραψε: 16 Δεκ 2020, 12:07 Έχει διαφορά απ' το κεφίρ ή είναι το ίδιο πράγμα;
Ασφαλώς... Το αριάνι είναι απλά αραιωμένο γιαούρτι, το κεφίρ μήκυτας που προκαλεί το ίδιο τη ζύμωση...
Στη βόρεια ελλάδα χρησιμοποιείται ακόμα η τούρκικη ονομασία, στη νότια εξευγενίστηκε σε ξινόγαλα...
Άβαταρ μέλους
Antares
Δημοσιεύσεις: 8423
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 10:46
Phorum.gr user: Ακταία

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares »

Eπειδή έχω παρακολουθήσει την διαδικασία του χτυπήματος του γάλακτος, για την παραγωγή βουτύρου, μικρή από την γιαγιά μου. Το ξινόγαλα προέρχεται από αυτή την διαδικασία; Δεν θυμάμαι. Αλλά το βούτυρο αυτό, σε ψωμί, με λίγη ζάχαρη, ήταν θεικό.
Μ' αρέσει πολύ και το γαλοτύρι.
Άβαταρ μέλους
Cecily Anne
Δημοσιεύσεις: 21234
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:39

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne »

Japetus έγραψε: 16 Δεκ 2020, 12:56
Βλήμα έγραψε: 16 Δεκ 2020, 12:07 Έχει διαφορά απ' το κεφίρ ή είναι το ίδιο πράγμα;
Ασφαλώς... Το αριάνι είναι απλά αραιωμένο γιαούρτι, το κεφίρ μήκυτας που προκαλεί το ίδιο τη ζύμωση...
Στη βόρεια ελλάδα χρησιμοποιείται ακόμα η τούρκικη ονομασία, στη νότια εξευγενίστηκε σε ξινόγαλα...
Ή πιο απλά το ξινόγαλα είναι το βουτυρόγαλα, ενώ το αριάνι είναι αλατισμένο, αραιωμένο γιαούρτι.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Δημοσιεύσεις: 49563
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:08
Τοποθεσία: Maiore Patria

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith »

Ψιλοσιχαίνομαι το κανονικό γάλα, μόνο να φανταστώ μπορώ πόσο θα σιχαίνομαι το ξινόγαλα.
🔻 There are decades where you fuck around and days where you find out🔻
Άβαταρ μέλους
Japetus
Δημοσιεύσεις: 2228
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 21:33
Τοποθεσία: KN21QC

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus »

Το ξινόγαλα δεν έχει σχέση με γάλα αλλά με το γιαούρτι. Και εγώ δεν μπορώ το γάλα, με το γιαούρτι όμως δεν έχω θέμα..
Έχω την εντύπωση πάντως ότι το τυποποιημένο ξινόγαλο δεν είναι πραγματικό βουτυρόγαλα αλλά μετονομασμένο αριάνι...
Άβαταρ μέλους
Antares
Δημοσιεύσεις: 8423
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 10:46
Phorum.gr user: Ακταία

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares »

https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/

Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
Άβαταρ μέλους
Cecily Anne
Δημοσιεύσεις: 21234
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:39

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne »

Japetus έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:18 Το ξινόγαλα δεν έχει σχέση με γάλα αλλά με το γιαούρτι. Και εγώ δεν μπορώ το γάλα, με το γιαούρτι όμως δεν έχω θέμα..
Έχω την εντύπωση πάντως ότι το τυποποιημένο ξινόγαλο δεν είναι πραγματικό βουτυρόγαλα αλλά μετονομασμένο αριάνι...
Θα ήταν μαλάκες να ρισκάρουν να δηλητηριάσουν όλο τον κόσμο. Η διαδικασία στο αριάνι είναι σέιφ, διότι ξεκινάνε με ήδη παστεριωμένο γάλα συνήθως.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
Άβαταρ μέλους
Cecily Anne
Δημοσιεύσεις: 21234
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:39

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne »

Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:19 https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/

Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
:o Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
Άβαταρ μέλους
Antares
Δημοσιεύσεις: 8423
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 10:46
Phorum.gr user: Ακταία

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares »

Cecily Anne έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:20
Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:19 https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/

Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
:o Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".
Δεν είχαμε πάθει τίποτε μικρά. Είχαμε τα δικά μας γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, γαλοτύρι κλπ. Γίνονταν έλεγχοι στα ζώα βέβαια. Για καθημερινή τροφή μιλάμε. Αλλά όλες οι δουλειές γίνονταν από γιαγιά, μαμά, θείες, παιδιά. Κίνδυνοι υπήρχαν, αλλά γνώριζαν, έλεγχος στα ζώα, ίσως και στο γάλα.
Άβαταρ μέλους
Cecily Anne
Δημοσιεύσεις: 21234
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:39

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne »

Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:38
Cecily Anne έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:20
Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:19 https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/

Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
:o Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".
Δεν είχαμε πάθει τίποτε μικρά. Είχαμε τα δικά μας γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, γαλοτύρι κλπ. Γίνονταν έλεγχοι στα ζώα βέβαια. Για καθημερινή τροφή μιλάμε. Αλλά όλες οι δουλειές γίνονταν από γιαγιά, μαμά, θείες, παιδιά. Κίνδυνοι υπήρχαν, αλλά γνώριζαν, έλεγχος στα ζώα, ίσως και στο γάλα.
Το πρόβλημα δεν είναι το γάλα, αλλά η επιμόλυνση κατά τη διαχείρισή του. Έτυχε και ήταν σοβαρές στην διαχείριση των υλικών, πράγμα που δεν συνέβαινε παντού.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
Άβαταρ μέλους
Japetus
Δημοσιεύσεις: 2228
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 21:33
Τοποθεσία: KN21QC

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus »

Θυμήθηκα τώρα και το ταρατόρ που κάνουν στη Βουλγαρία.. Ουσιαστικά ρευστό τζατζίκι, από αριάνι με άνιθο και αγγουράκι στο μπλέντερ...
Καθαρά καλοκαιρινό πιάτο (κρύα σούπα;) και απόλυτα ξεδιψαστικό, δεν θα ξεχάσω μια φορά που το παράγγειλα και μου το έφεραν σε ποτήρι κρίκερ μπύρας...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”