anax81 έγραψε: 13 Δεκ 2020, 21:10
relativer777 έγραψε: 13 Δεκ 2020, 20:58
anax81 έγραψε: 13 Δεκ 2020, 20:45
relativer777 δίνεις την εντύπωση ότι είσαι φιλοσοφικά κατασταλαγμένος, χωρίς να έχεις μελετήσει σε βάθος - όπως και εγώ που είμαι σχετικά αρχάριος στα της φιλοσοφίας- τη συγκεκριμένη επιστήμη. προσπαθείς να δίνεις στους άλλους σπέρματα της σκέψης σου με την προσδοκία ότι οι άλλοι θα προσεγγίσουν το βίωμά σου και θα δώσουν πειστικές ερμηνείες που θα αναδείξουν το φως στο σκοτεινό δωμάτιο της ψυχής σου. Αυτό είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα, σχεδόν ακατόρθωτο για να το φέρουν εις πέρας άλλοι. Οπότε μην απελπίζεσαι. Πάντως ευχαριστώ που άνοιξες το νήμα, έδωσες αφορμή να προβληματιστώ και να καταπιαστώ με κάποια φιλοσοφικά νοήματα και το έκανα μετά κόπου και μόχθου. ό,τι μαθαίνει κανείς καλό είναι και ας μην ήταν επαρκείς οι απαντήσεις μου.
Ως προς τη τελευταία σου φράση, αναμένουμε!
Φίλε μου θα σε απογοητεύσω. Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με την φιλοσοφία, καθώς και με την μεταφυσική, Ιστορία, αρχαιολογία και λογοτεχνία.
Σκοτεινό δωμάτιο δεν έχει η ψυχή μου η οποία βρίσκεται σε πλημμυρίδα φωτός. Τα βιώματά μου δεν επιδέχονται ερμηνεία, διότι είναι γεγονότα και Κανένα τους δυσάρεστο. Και όχι δεν προσδοκώ να βιώσουν και η άλλοι τα βιώματά μου. Βλέπεις δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τόσο ευνοημένοι όπως εγώ.
Τα λέμε.
Δεν με απογοητεύεις, παρακολούθησα αυτό το νήμα μόνο και δεν μπόρεσα να καταλάβω το εύρος της φιλοσοφικής σου παιδείας.
Για τους περισσότερους ένας ξένος είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, οπότε κάπως έτσι εννοώ το σκοτεινό δωμάτιο. Είναι πολύ δύσκολο να μπει ο ένας στο μυαλό του άλλου, να συντονιστεί με τη σκέψη του και να αναπτυχθεί διάλογος σε μια κοινή βάση. Το ευκόλως εννοούμενο τελικά δεν είναι
τα λέμε
Φίλε μου anax81 δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ξένος.
Όλοι είμαστε ξένοι στην ζωή. Ήρθαμε μόνοι μας όταν γεννηθήκαμε, δεν ήρθαμε με γνωστούς.
Εάν εννοείς ξένος ως προς το Πχόρουμ, λάθος.
Είμαι γνωστός στους περισσότερους εδώ μιάς και ήμουν και στο παλαιό Πχόρουμ.
Προφανώς αφενός επειδή έχω καιρό να γράψω στην ενότητα φιλοσοφίας, και αφετέρου επειδή ασχολούμαι αυτή την περίοδο με τα επίκαιρα θέματα.
Στο μυαλό του λαού δεν είναι απλά δύσκολο, αλλά
Ακατόρθωτο για την πλειονότητα των ανθρώπων.
Για να καταφέρει κάποιος να μπει στο μυαλό του άλλου,
Απαιτείται μακροχρόνια εντατική εκπαίδευση, διαλογισμό και συναναστροφή με το άτομο που θα μπορέσει κάποιος να εισχωρήσει στο μυαλό του άλλου.
Εξυπακούεται ότι αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα έχουν
Αμφότεροι.
Το να πιστέψει κάποιος σε βιώματά άλλου, πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να αντιλαμβάνεται καταστάσεις που δεν αποτελούν προσωπικά του βιώματα. Άλλως είναι μάταιο να του εξηγήσει κάποιος με λεπτομέρειες.
Το έχω επιχειρήσει σε άλλα φόρουμ, και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.
Δεν καταλάβαιναν σχεδόν τίποτα. Το τελευταίο νήμα
Πού είχα γράψει σε άλλο φόρουμ είχε τον τίτλο :
Εσωτερισμός. Πρίν δύο χρόνια περίπου.
Οπότε δεν έχω αυταπάτες ότι Εσύ θα κατανοήσεις περισσότερο.
Τα λέμε.