Dwarven Blacksmith έγραψε: 25 Νοέμ 2020, 11:21
Ωραία η απάντηση είναι ότι εφόσον
1) Το κράτος δεν χαρίζει αλλά παίρνει μετοχές που έχουν καλές πιθανότητες να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την αξία τους
Αυτό όμως βλέπουμε ότι δεν ισχύει. Παίρνει warrants (δυνατότητα αγοράς μετοχών στην τωρινή τους αξία) με χρονικό όριο. Δεν έχω βρει λεπτομέρειες όμως αν το χρονικό όριο είναι τίποτα 1 χρόνος, παίζει να χάνει κι άλλα λεφτά. Παράδειγμα: έχει περάσει ένας χρόνος και χτύπα ξύλο η κρίση δεν έχει περάσει και η Aegean τα πάει ακόμα χειρότερα, οπότε η μετοχή της κάνει μισό ευρώ από 1 που κάνει σήμερα (τυχαία νούμερα). Το κράτος αναγκάζεται να αγοράσει τις μετοχές στο 1 ευρώ αλλιώς χάνει εντελώς όλα τα δικαιώματά του.
Ενώ ας πούμε αν αποκτούσε τις μετοχές τώρα, πώς θα προστατευόταν από το ενδεχόμενο να πέσει η αξία τους;
Οι μετοχές δεν υπάρχουν μόνο για να τζογάρεις με την αξία τους. Αντιπροσωπεύουν ιδιοκτησία της επιχείρησης.
Αν αποκτήσει μετοχές τώρα αποκτά και έλεγχο. Περίπου 30% (120 εκατομμύρια / 500 που αξίζει χρηματιστηριακή η Aegean), λίγο λιγότερο από του Βασιλάκη. Θεωρητικά μπορεί να προσταυτευτεί από το ενδεχόμενο επειδή ως μεγαλομέτοχος έχει νομικές αξιώσεις απέναντι στη διοίκηση να μην πετάξει τα λεφτά του στα σκουπίδια.
Αν τις αποκτήσει σε ένα χρόνο αγοράζει το ίδιο ακριβώς πράγμα για 40 εκατομμύρια ή πόσα είναι τα warrants (ενώ πιθανόν θα αξίζει 20) ΚΑΙ έχοντας δώσει τα 120 τώρα για να μην πάρει τίποτα. Και σε όλον αυτόν τον χρόνο η τρέχουσα διοίκηση δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση, αντιθέτως έχει κίνητρο να ρίξει την αξία της μετοχής.
jimdenin έγραψε: 23 Νοέμ 2020, 15:49
Αν όμως στο αντίθετο σενάριο, από την στιγμή που λόγω μειωμένης επιβατικής δραστηριότητας η εταιρεία δεν τα βγάζει πέρα και αναγκαστικά αρχίσει τις απολύσεις η Aegean τότε βρε φιλτατε Fluffy τι γίνεται;
Προσωπική περιουσία δεν έχει ο κύριος της aegean? Δηλαδή καταντάει κάπου αηδία με τις εταιρίες που δεν τις αφήνουν να αναπνεύσουν αλλά στην πρώτη στραβή ξεκινάνε τις απολύσεις και εκεί δεν θυμόμαστε το εθνικό συμφέρον κτλ. Ειδικά στην περίπτωση της aegean και στα διόδια έχουν γελάσει και οι πέτρες. Τέτοιος κρατικοδιαιτος και υπέρ της ελεύθερης αγοράς γίνομαι και εγω
foscilis έγραψε: 25 Νοέμ 2020, 12:44Αυτό όμως βλέπουμε ότι δεν ισχύει. Παίρνει warrants (δυνατότητα αγοράς μετοχών στην τωρινή τους αξία) με χρονικό όριο. Δεν έχω βρει λεπτομέρειες όμως αν το χρονικό όριο είναι τίποτα 1 χρόνος, παίζει να χάνει κι άλλα λεφτά. Παράδειγμα: έχει περάσει ένας χρόνος και χτύπα ξύλο η κρίση δεν έχει περάσει και η Aegean τα πάει ακόμα χειρότερα, οπότε η μετοχή της κάνει μισό ευρώ από 1 που κάνει σήμερα (τυχαία νούμερα). Το κράτος αναγκάζεται να αγοράσει τις μετοχές στο 1 ευρώ αλλιώς χάνει εντελώς όλα τα δικαιώματά του.
Ενώ ας πούμε αν αποκτούσε τις μετοχές τώρα, πώς θα προστατευόταν από το ενδεχόμενο να πέσει η αξία τους;
Οι μετοχές δεν υπάρχουν μόνο για να τζογάρεις με την αξία τους. Αντιπροσωπεύουν ιδιοκτησία της επιχείρησης.
Αν αποκτήσει μετοχές τώρα αποκτά και έλεγχο. Περίπου 30% (120 εκατομμύρια / 500 που αξίζει χρηματιστηριακή η Aegean), λίγο λιγότερο από του Βασιλάκη. Θεωρητικά μπορεί να προσταυτευτεί από το ενδεχόμενο επειδή ως μεγαλομέτοχος έχει νομικές αξιώσεις απέναντι στη διοίκηση να μην πετάξει τα λεφτά του στα σκουπίδια.
Αν τις αποκτήσει σε ένα χρόνο αγοράζει το ίδιο ακριβώς πράγμα για 40 εκατομμύρια ή πόσα είναι τα warrants (ενώ πιθανόν θα αξίζει 20) ΚΑΙ έχοντας δώσει τα 120 τώρα για να μην πάρει τίποτα. Και σε όλον αυτόν τον χρόνο η τρέχουσα διοίκηση δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση, αντιθέτως έχει κίνητρο να ρίξει την αξία της μετοχής.
Αν ισχύουν αυτά που λες τότε έχεις δίκιο, κακώς έγινε έτσι.
There are decades where you fuck around and days where you find out
jimdenin έγραψε: 23 Νοέμ 2020, 15:49
Αν όμως στο αντίθετο σενάριο, από την στιγμή που λόγω μειωμένης επιβατικής δραστηριότητας η εταιρεία δεν τα βγάζει πέρα και αναγκαστικά αρχίσει τις απολύσεις η Aegean τότε βρε φιλτατε Fluffy τι γίνεται;
Προσωπική περιουσία δεν έχει ο κύριος της aegean? Δηλαδή καταντάει κάπου αηδία με τις εταιρίες που δεν τις αφήνουν να αναπνεύσουν αλλά στην πρώτη στραβή ξεκινάνε τις απολύσεις και εκεί δεν θυμόμαστε το εθνικό συμφέρον κτλ. Ειδικά στην περίπτωση της aegean και στα διόδια έχουν γελάσει και οι πέτρες. Τέτοιος κρατικοδιαιτος και υπέρ της ελεύθερης αγοράς γίνομαι και εγω
Πούστης με ξένο κώλο;
Άνετα. Που υπογράφω;
Μπα απλά δίκαιος. Θέλω να ισχύουν για όλους το ίδιο. Αν εσύ και εγώ πτωχευσουμε το κράτος θα μου βγάλει στο σφυρί ατομική περιουσία ακόμα και αν δεν έχω δανειστεί ποτέ για να την αποκτήσω άρα δεν προκάλεσα ζημιά. Αντίθετα βλέπουμε άλλες εταιρίες να χρεοκοπούν και το χρέος να μετατίθεται στο δημόσιο χωρίς να πειράχτει ούτε ένα ευρώ από τις προσωπικές περιουσίες των ιδιοκτητών
dtri2020 έγραψε: 23 Οκτ 2021, 22:56
Ενώ, ας πούμε στα άλλα κόμματα αυτό σπανίζει.
Πούστης με ξένο κώλο;
Άνετα. Που υπογράφω;
Μπα απλά δίκαιος. Θέλω να ισχύουν για όλους το ίδιο. Αν εσύ και εγώ πτωχευσουμε το κράτος θα μου βγάλει στο σφυρί ατομική περιουσία ακόμα και αν δεν έχω δανειστεί ποτέ για να την αποκτήσω άρα δεν προκάλεσα ζημιά. Αντίθετα βλέπουμε άλλες εταιρίες να χρεοκοπούν και το χρέος να μετατίθεται στο δημόσιο χωρίς να πειράχτει ούτε ένα ευρώ από τις προσωπικές περιουσίες των ιδιοκτητών
Θα «πειραχτει» ενα ποσο απο την περιουσια των ιδιοκτητων, απλα δεν θα μαθει κανεις τι ποσο ηταν αυτο, ποιος/ποιοι το ελαβαν και με τι τροπο.
Ο μεσαζων σε καθε περιπτωση θα παρει την προμηθεια του.
Τωρα ποιος ειναι ο μεσαζων στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν ειναι δυσκολο να φανταστουμε.
Leporello έγραψε: 25 Νοέμ 2020, 13:31
Ενδιαφέρον. Μπορείς να εξηγήσεις πώς όταν μπαίνουν λεφτά σε μία εταιρεία (180 εκατ στο σύνολο, 120 από το Δημόσιο και 60 από τους μετόχους) προκαλείται απαξίωση; Μάλιστα, αφού προσθέτεις και το "σκόπιμη?" μάλλον θεωρείς ότι ένας τρόπος γιά να απαξιώσεις μιά εταιρεία είναι να τής αυξήσεις το κεφάλαιο.
Σε βάθος χρόνου μπορεί να γίνει η απαξίωση. Να κοπούν δρομολόγια, λεω ένα παράδειγμα ή να μειωθούν οι υπηρεσίες της εταιρείας προς το κοινό της.
Και αυτό θα επιτευχθεί αυξάνοντας το μετοχικό κεφάλαιο;
Όχι, από την απροθυμία των στελεχών να εργαστούν για την ανάπτυξη της εταιρείας τους. Δε θα έχουν και κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο
εδώ που τα λέμε, για να το κάνουν. Μία μονοπωλιακή εταιρεία που μπορεί να προστρέξει στο κράτος όποτε επιθυμεί, θα διοικούν.
Αυτή είναι η καλοπροαίρετη ανάγνωση της πραγματικότητας. Πολλές φορές η παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας, δημιουργεί χώρο
για κομπίνες άρα στη περίπτωση αυτή η όποια απαξίωση της εταιρείας μπορεί να γίνει σκόπιμα.
Πούστης με ξένο κώλο;
Άνετα. Που υπογράφω;
Ναι ρε, το ίδιο λέμε, ειδικά από το πρώτο μνημόνιο και μετά το έχουνε γαμήσει τη μάνα.
foscilis έγραψε: 25 Νοέμ 2020, 14:04
Εξαρτάται από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι οποίες όμως για την ώρα παραμένουν κρυφές.
στην περιπτωση της πειραιως που μαθευτηκαν λεπτομερειες τα warrants εχασαν το 90% της αξιας τους
πατησιωτης έγραψε: 10 Μαρ 2021, 20:59
Ο Σημίτης είναι η συνέχεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή,στην Ευρώπη,στα ελληνοτουρκικά,στο ανήκομεν εις την Δύσιν,στην οικονομία,παντού.